Essential Cinema #79: «Leave Her to Heaven» (1945) του Τζον Μ. Σταλ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
8:22
24/1

Essential Cinema #79: «Leave Her to Heaven» (1945) του Τζον Μ. Σταλ

Τo cinemagazine συγκεντρώνει μερικές από τις κορυφαίες ταινίες που έγιναν ποτέ και γράφει αναλυτικά γι’ αυτές. Σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της δεκαετίας του ΄40 για το αμερικανικό σινεμά, ένα από τα πλέον ατυπικά νουάρ που έγιναν ποτέ και μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε. 

Από τον Λουκά Κατσίκα

Τοποθετημένο άβολα ανάμεσα στο μελόδραμα, την αρκούντως διεστραμμένη σαπουνόπερα και το ανορθόδοξο φιλμ νουάρ, δίχως όμως να μπορεί να ταιριάζει ακριβώς σε καμία από τις τρεις κατηγορίες, το άκρως δημοφιλές στην εποχή του δημιούργημα του Τζον Μ. Σταλ αποτελεί την καλύτερη ταινία ενός σκηνοθέτη ο οποίος είχε νωρίτερα γυρίσει τις πρωτότυπες εκδοχές του «Imitation of Life» και του «Magnificent Obsession», αρκετά χρόνια προτού ο Ντάγκλας Σερκ τα απαθανατίσει με τις δικές του διασκευές. 

Στην πιο διάσημη (και μαζί ασυνήθιστη) δημιουργία του, ο Σταλ δίνει απρόσμενα φαντασμαγορικές διαστάσεις σε μια ιστορία αρρωστημένου πάθους και δολοφονικής ζήλιας που έχει ως πρωταγωνίστρια μια στυγερή καλλονή η οποία είναι αποφασισμένη να επιστρατεύσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να μην αφήσει κανένα να ληστέψει από αυτήν το ενδιαφέρον του συζύγου της και την παρανοϊκή εκδοχή βίου ανθόσπαρτου που ονειρεύεται για τον εαυτό της. Δίκαια βραβευμένος με Όσκαρ για την δουλειά που επιδεικνύει εδώ, ο διευθυντής φωτογραφίας Λίον Σάμροϊ λούζει το εξεζητημένο δράμα μέσα σε έναν τεχνικολόρ και φωτογενή παροξυσμό που έρχεται σε ιδανική αντίστιξη με το κατάμαυρο και ενίοτε νοσηρό περιεχόμενο του φιλμ. 

Ένας τεχνικολόρ και φωτογενής παροξυσμός που έρχεται σε ιδανική αντίστιξη με το κατάμαυρο περιεχόμενο του φιλμ

 

Παρακινούμενο από μια υπόγεια ονειρική υφή, που δίνει εξωπραγματικές διαστάσεις στα δρώμενα και ενίοτε τα εξυψώνει στη σφαίρα του μυθικού, το «Leave Her to Heaven» (ή «Ας την Κρίνει ο Θεός», όπως είχε προβληθεί στο 5ο Athens Open Air Film Festival) είναι η εξιστόρηση ενός τρελού έρωτα, μιας βαμπιρικής αγάπης και μιας ολέθριας εμμονής, όπως τα φυγαδεύει μοναδικά πίσω από τη φαρμακερή ομορφιά της και τα αρπακτικά της βλέμματα η (υποψήφια για Όσκαρ) Τζιν Τίρνεϊ, και τα συλλαμβάνει ο σκηνοθέτης μέσα στην παρανοϊκή all American καρτ ποστάλ ταινίας που εικονογράφησε.

LEAVE HER TO HEAVEN
Ηνωμένες Πολιτείες, 1945
Σκηνοθεσία: Τζον Μ. Σταλ Σενάριο: Τζο Σουέρλινγκ Φωτογραφία: Λίον Σάμροϊ Μουσική: Άλφρεντ Νιούμαν Πρωταγωνιστούν: Τζιν Τίρνεϊ, Κορνέλ Γουάιλντ, Βίνσεντ Πράις, Τζιν Κρέιν, Μέρι Φίλιπς Διάρκεια: 110΄