13:47
12/2

Βίντεο: Ο «Κυνόδοντας» και οι απαρχές του λανθιμικού σύμπαντος

Όλη η κινηματογραφική ανθρωπότητα ασχολείται μαζί του, ούτε αδικαιολόγητα ούτε και άδικα, οπότε κι ένα ωραιότατο βίντεο ιχνηλατεί τις δομές και τις λειτουργίες του σινεμά του με απαρχή τον «Κυνόδοντα». 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μοναδική αντικειμενική, αλλά σοβαρότατη, διαφωνία με τους δημιουργούς του βίντεο η παράλειψη του ονόματος του Ευθύμη Φιλίππου, του κορυφαίας σημασίας σεναρίστα της τελευταίας ελληνικής δεκαετίας εξαιτίας του οποίου με ασφάλεια διαπιστώνει κανείς τροχοδρομείται η σκηνοθεσία του Γιώργου Λάνθιμου. Χωρίς τον Φιλίππου weird ελληνικό σινεμά δεν υφίσταται, τα σενάριά του (που και αυτά με την σειρά τους αντλούν αλλά όπως και να 'χει περιγράφουν αλληγορικά την ελληνική πραγματικότητα) επί της ουσίας σκηνοθετούνται όπως είναι γραμμένα.

Πέραν τούτου, εξίσου γεγονός παραμένει, και με την «Ευνοούμενη» αυτό υπερθεματίζεται, πως ο Γιώργος Λάνθιμος έχει αποστάξει πλέον το ουσιώδες ταλέντο του σε μια σοβαρά προωθημένη κινηματογραφία που πραγματεύεται την ανθρώπινη φύση, τα φύλα, την φαυλότητα, το μάταιο. Από τον «Κυνόδοντα» η αναπροσαρμογή της γλώσσας, ο γεωγραφικός αποκλεισμός, οι ρόλοι, η Γυναίκα, η σωματική ανθρώπινη έκφραση και το μαύρο χιούμορ - όχι μόνο ως αστεϊσμός αλλά και σαν στάση - διαπερνούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις δημιουργού των τελευταίων δέκα ετών.