Βίντεο: Οπτικές αναφορές στο σινεμά του Τζέιμς Γκρέι - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:50
13/11

Βίντεο: Οπτικές αναφορές στο σινεμά του Τζέιμς Γκρέι

Ένα καταπληκτικής ατμόσφαιρας βίντεο που παραλληλίζει τις συνειδητές ή υποσυνείδητες αναφορές της εκλεκτής φιλμογραφίας του σκηνοθέτη με το σινεμά δημιουργών που αγάπησε.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Υπάρχουν σκηνοθέτες που κοπιάρουν και σκηνοθέτες που αναφέρονται. Χωρίς να πρέπει καλά και σώνει να κρίνουμε τους μεν ή τους δε, ο Γκρέι ανήκει στους δεύτερους. Αγαπά ολοφάνερα τα κάδρα του Κόπολα, του Φρίντκιν, του Φελίνι, του Κουροσάβα, του Βισκόντι. Αν πρέπει να εμπνέεσαι, κάντο από τους κορυφαίους.

Το ωραιότερο όμως είναι πως έξω ακόμα κι από την σαφή κινηματογραφική παιδεία (ο Φρανκ Μπόρζεϊτζ του εξαίσιου «Street Angel» του '28!) ο Γκρέι κάνει υπογεγραμμένο σινεμά, δικό του σινεμά, που ξέρει και την έννοια της χωνεμένης κουλτούρας και την τόλμη του καινούργιου δρόμου.

Απολαύστε ένα βίντεο υπό τους θείους ήχους του Paese Mio (από τον «Ρόκο και τ' Αδέλφια του») και του Willie' s Tears του Χάουαρντ Σορ (από το «Yards» του ίδιου του Γκρέι) και διαπιστώστε (όχι με λίγη αγαλλίαση) πώς τα σπουδαία έργα, σεμνά κι έξοχα μαζί, πληροφορούν και ανυψώνουν εκλεκτό μεταγενέστερο και βαθιά προσωπικό σινεμά.