Μπέργκμαν για πάντα! Οι 20 ταινίες που πρέπει να δεις - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:21
14/7

Μπέργκμαν για πάντα! Οι 20 ταινίες που πρέπει να δεις

Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου σινεμά γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 14 Ιουλίου 1918. Προτείνουμε τις 20 άχαστες ταινίες της συναρπαστικής φιλμογραφίας του.

Από το cinemagazine.gr

«Το σινεμά σαν όνειρο, το σινεμά σαν μουσική. Καμία τέχνη δεν διαπερνάει τη συνείδηση όσο το σινεμά στοχεύοντας κατευθείαν στο συναίσθημα, βαθιά στα σκοτεινά δωμάτια της ψυχής μας». Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σκηνοθέτησε περισσότερες από πενήντα ταινίες και κατάφερε με ένα σκληρό αλλά συνάμα ευγενή τρόπο να φέρει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της 7ης Τέχνης. Με την μελαγχολική δεξιοτεχνία του και τη λυρική του γλώσσα, οι θεατές ξεκινούν ένα γλυκόπικρο ταξίδι αναζήτησης στις πιο σκοτεινές πτυχές της ύπαρξης, στη ζωή και στο θάνατο.

Γεννήθηκε στην Ουψάλα της Σουηδίας το 1918 και ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο πριν στραφεί, το 1944, στον κινηματογράφο, γράφοντας αρχικά το σενάριο της ταινίας «Τρέλα» του Αλφ Σιόμπεργκ. Πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο την επόμενη χρονιά με την ταινία «Κρίση», και σύντομα ήρθε η παγκόσμια αναγνώριση με την ταινία «Χαμόγελα καλοκαιρινής νύχτας», μια χιουμοριστική και σπιρτόζικη ματιά στον έρωτα και τις σχέσεις του ζευγαριού, και λίγο αργότερα με το μεγάλο δράμα του «Η Έβδομη Σφραγίδα».

Το έργο του Μπεργκμαν, βαθύτατα φιλοσοφικό, θίγει υπαρξιακά ζητήματα, όπως η ζωή, ο θάνατος, η ύπαρξη του Θεού, η ελευθερία της βούλησης. Το ύφος του ιδιαίτερα ερευνητικό, καθώς παρακολουθεί με τη κάμερα εξαντλητικά τις αντιδράσεις των ηθοποιών, στηρίζεται στις δυνατές ερμηνείες. Τα μελαγχολικά δοκίμια του για το ρόλο της ανθρωπότητας σε ένα κόσμο αλλοτριωμένο επηρέασαν σημαντικά την Τέχνη και αρκετούς σκηνοθέτες.

«Ίσως ο πιο σημαντικός καλλιτέχνης από την εφεύρεση της κινηματογραφικής μηχανής». Γούντι Άλεν

Οι 20 ταινίες που πρέπει να δεις

Κρίση (Kris, 1946)
Πρωταγωνιστούν:
 Ίνγκα Λάντγκρε, Στιγκ Όλιν, Μαριάνε Λόφγκρεν

Όταν η φυσική της μητέρα εμφανίζεται για να τη διεκδικήσει, η Νέλι εγκαταλείπει τη θετή της μητέρα και την ακολουθεί στη Στοκχόλμη, όπου θα εμπλακεί σε μια καταστροφική σχέση με έναν γοητευτικό ζιγκολό. Η ταινία με την οποία ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο σε ηλικία 28 ετών. 

Καλοκαίρι με τη Μόνικα (Sommaren med Monika, 1953) 
Πρωταγωνιστούν:
 Χάριετ Άντερσον, Λαρς Έκμποργκ, Ντάγκμαρ Έμπσεν

Ο Χάρι, ένας ντροπαλός 19χρονος υπάλληλος, θα ερωτευτεί τρελά την ατίθαση, 17χρονη Μόνικα. Οι δυο τους θα περάσουν ένα ονειρεμένο καλοκαίρι σε μια ερημική ακρογιαλιά, όμως η αναπόφευκτη επιστροφή στην πραγματικότητα θα ματαιώσει τα όνειρά τους. Αιθέρια σκιαγράφηση μιας ουτοπικής απόδρασης σε ένα από τα μεγάλα έργα του κινηματογραφικού ρομαντισμού. 

Χαμόγελα Καλοκαιρινής Νύχτας (Sommarnattens leende, 1955)
Πρωταγωνιστούν:
 Εύα Ντάλμπεκ, Ούλα Γιάκομπσον, Χάριετ Άντερσον

Το καλοκαίρι του 1900, τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άντρες συναντιούνται για ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή, όπου θα διαπραγματευτούν τις επιθυμίες της καρδιάς τους και θα αποκαλύψουν τις ανασφάλειές τους. Στην πρώτη του μεγάλη, διεθνή επιτυχία, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν γεμίζει την οθόνη με κοφτερό χιούμορ, λεπτή ειρωνεία αλλά και κατανόηση για το εφήμερο του ανθρώπινου πόθου, σερβίροντας ένα απολαυστικό, κινηματογραφικό, ερωτικό γαϊτανάκι, μια ανελέητη όσο και τρυφερή τραγικο-κωμωδία ηθών. Υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα.

Η Έβδομη Σφραγίδα (Det sjunde inseglet, 1957)
Πρωταγωνιστούν: Μαξ φον Σίντοφ, Γκούναρ Μπιόρνστραντ, Νιλς Πόπε

Ένας ιππότης και ο ιπποκόμος του επιστρέφουν από τις Σταυροφορίες σε μια Σουηδία που μαστίζεται από την πανούκλα. Στο δρόμο θα συναντήσουν τον Θάνατο, ο οποίος ζητά από τον ιππότη να τον ακολουθήσει. Εκείνος τον προσκαλεί σε μια παρτίδα σκάκι για να κερδίσει τη ζωή του ή τουλάχιστον λίγο χρόνο για να απαντήσει στα μεταφυσικά ερωτήματα που τον βασανίζουν. 61 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η «Έβδομη Σφραγίδα» διατηρεί ακέραιη την αίγλη ενός επιβλητικού, φιλοσοφικού έργου τέχνης, που τολμά να κοιτάξει κατάματα τα μεγάλα προβλήματα της ύπαρξης. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών. 

Άγριες Φράουλες (Smultronstället, 1957)
Πρωταγωνιστούν:
 Βίκτορ Σίοστρομ, Μπίμπι Άντερσον, Ίνγκριντ Τούλιν

Ο 78χρονος καθηγητής Μποργκ ταξιδεύει με τη νύφη του από τη Στοκχόλμη στο Λουντ για να παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στην επιστήμη. Στην πορεία θα κυριευτεί από αναμνήσεις και θα συμβιβαστεί με τα λάθη και τις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος. Η πιο τρυφερή ταινία του Μπέργκμαν είναι ένα υπαρξιακό road movie, ένα συναρπαστικό ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου, Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου & Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.