Βίντεο: Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ κι ένα τεκμήριο της μαεστρίας του - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:39
23/9

Βίντεο: Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ κι ένα τεκμήριο της μαεστρίας του

Πώς «στήνεται» μια σκηνή, έτσι ώστε στον τρόπο της διεύθυνσης των ηθοποιών, την σκηνογραφία και την θέση της μηχανής να περιέχονται μυστικά μιας ταινίας; Παράδειγμα στο βίντεο-δοκίμιο που ακολουθεί.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Για τον περισσότερο κόσμο είναι αχρείαστη λεπτομέρεια. Για αυτούς που αγαπούν τον κινηματογράφο είναι απαραίτητο συστατικό. Το blocking, η σκηνοθεσία των ηθοποιών και της κίνησής τους μέσα στο ντεκόρ, καθώς και η τοποθέτηση της μηχανής, αποτελούν έναν κόσμο γεμάτο εκφραστικές δυνατότητες. Πρώτα για τους σοβαρούς δημιουργούς κι έπειτα για τους σοβαρούς θεατές. Και ειδικά στον κόσμο του Χίτσκοκ, η σκηνοθετική σοφία μπορεί να μην γίνεται καταληπτή από την πρόχειρη θέαση και την λαϊκίστικη κριτική, αλλά είναι εκεί, βαθαίνοντας την εμπειρία της παρακολούθησης, εξηγώντας γιατί είμαστε μερικοί που βλέπουμε και ξαναβλέπουμε τα έργα.

Στα ακόλουθο βίντεο-δοκίμιο του Nerdwriter1, με θαυμάσια κατατοπιστικό τρόπο, ερμηνεύεται μια από τις αρχικές σκηνές του «Δεσμώτη του Ιλίγγου», αναλύοντας αυτό το το ιδιοφυές «πώς» καταφέρνει ο Χίτσκοκ να περιέχει ολόκληρη την πλοκή της ιστορίας του μέσα σε μια φαινομενικά αθώα σκηνή εισαγωγής στο δράμα.

Απόλαυση.

* Λόγω αφαίρεσης του αρχικού περιεχομένου από το yt, αντικαθιστούμε με το μοναδικό βίντεο που υπάρχει επί της παρούσης, το οποίο χρησιμοποιεί μέρος της αρχικής δημιουργίας. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, επισκεφθείτε εκ νέου, τι άλλο, τον «Δεσμώτη του Ιλίγγου».