Βίντεο: Γιατί η «Μέρα της Μαρμότας» έχει μια τέλεια κεντρική ιδέα; - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:04
8/2

Βίντεο: Γιατί η «Μέρα της Μαρμότας» έχει μια τέλεια κεντρική ιδέα;

Κι ένα τέλειο σενάριο, εδώ που τα λέμε, και καθόλου το ένα δεν προεξοφλεί το άλλο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Κοινό μυστικό πως «Η Μέρα της Μαρμότας» είναι μια από τις ωραιότερες ρομαντικές κωμωδίες όλων των εποχών, που δεν μπαίνει σε καλούπια είδους χάρη σε ένα σενάριο τέτοιων αλλεπάλληλων φιλοσοφικών αναδιπλώσεων που έχουν φέρει το έργο στις αίθουσες διδασκαλίας όχι μόνο κινηματογράφου, αλλά φιλοσοφίας της σκέψης και της ύπαρξης.

Η βασική ιδέα του έργου είναι η διαδικασία που θα χρειαστεί ένας εγωπαθής τύπος να συνειδητοποιήσει το τραγικό του ελάττωμα (ο εγωκεντρισμός τους) και να μετεξελιχθεί σε κάποιον που αντιληφθεί τη σημασία μιας πιο γενναιόδωρης στάσης ζωής που όχι μόνο θα περιλαμβάνει και τους άλλους αλλά θα τον βοηθήσει να δικαιούται και τον έρωτα της Ρίτα (Άντι ΜακΝτάουελ). 

To όχημα για να βασιστεί η κεντρική αυτή ιδέα δεν είναι άλλο από το εύρημα της αενάως επαναλαμβανόμενης μέρας που με τη σειρά του θα βοηθήσει τον χαρακτήρα να να ξεπεράσει την τεμπελιά, την αποκλειστική τάση για καλοπέραση και την εκμετάλλευση των υπολοίπων, όλα τους δηλαδή μορφές του εγωκεντρισμού του.

Δείτε στο σύντομο και καλοφτιαγμένο βίντεο ένα μάθημα σεναρίου και έναν τρόπο μέσα από την ανάλυσή του να φτάνεις σε μία βαθύτερη κατανόηση ενός φιλμ.