Βίντεο: Το «Φόρεστ Γκαμπ» και ο αμερικανικός Μύθος - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:19
6/7

Βίντεο: Το «Φόρεστ Γκαμπ» και ο αμερικανικός Μύθος

Ταινία που πέφτει ενδεχομένως συχνά θύμα κοντόφθαλμης ή φανατικής θεώρησης, το «Φόρεστ Γκαμπ» των 6 Όσκαρ παραμένει ωστόσο ένα από πιο αγαπημένα και πιο πυκνής σήμανσης αμερικανικά έργα όλων των εποχών.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Έχει δύο παγίδες ο «Φόρεστ Γκαμπ» για τους επιπόλαιους ή/και τους φανατισμένους. Η μία είναι η πυκνή σημειολογία και το πλήθος των διαφορετικών χαρακτήρων που πλαισιώνουν τον κεντρικό ήρωα και η άλλη είναι η σεναριακή και σκηνοθετική τονική τοποθέτηση που τηρεί μια ευλαβικά παρατηρητική στάση απέναντι στα τεκταινόμενα. Το πρώτο τρελαίνει του βιαστικούς που θέλουν να δουν μια απλοϊκή ιστορία και το δεύτερο πελαγώνει τους φανατισμένους που προτιμούν να βλέπουν μια απολιτική ταινία. Ο «Γκαμπ» είναι εξαιρετικά περίπλοκος και βαθύτατα πολιτικός. 

Στο ακόλουθο βίντεο-δοκίμιο η ωραία δουλειά των κοριτσιών του The Take αποκαλύπτει ένα μέρος του αινίγματος της ταινίας και βρίσκει πώς μέσα από την αλληγορία, τον συμβολισμό και την χρήση των χαρακτήρων η ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις (και του σεναριογράφου Έρικ Ροθ) αποτυπώνει τον αμερικανικό χαρακτήρα και το ζητούμενο ιδεώδες.