Επάγγελμα ηθοποιός: Χρόνια πολλά Ιζαμπέλ Ιπέρ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:47
16/3

Επάγγελμα ηθοποιός: Χρόνια πολλά Ιζαμπέλ Ιπέρ

Ένα βίντεο-φόρος τιμής στη μεγάλη Γαλλίδα ηθοποιό με αφορμή τα σημερινά της γενέθλια.

Από τον Πάνο Γκένα

Πάνω από 45 χρόνια καριέρας και ένα πλούσιο κινηματογραφικό βιογραφικό που έχει παντιέρα τα ονόματα μερικών από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες στον κόσμο: Ζαν Λικ Γκοντάρ, Κλοντ Σαμπρόλ, Αντρέ Τεσινέ, Κλερ Ντενί, Αντρέι Βάιντα, Μορίς Πιαλά, Μπερτράν Ταβερνιέ, Μίκαελ Χάνεκε, μερικοί μόνο απ' αυτούς. Η εργασιομανής Ιζαμπέλ Ιπέρ είναι πάντα παρούσα για να προτείνει στη μεγάλη οθόνη τολμηρούς χαρακτήρες πέρα από το γκλαμ και τα βραβεία των συναδέλφων της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πέρσι το όνομά της πολυακούστηκε για την ερμηνεία της στο «Εκείνη» του Πολ Βερχόφεν, ενώ η ίδια κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου και βρέθηκε στην αντίστοιχη οσκαρική πεντάδα. Η ταινία, ίσως η καλύτερη της φιλμογραφίας του Βερχόφεν, δεν θα ήταν η ίδια αν δεν υπήρχε η Ιζαμπέλ Ιπέρ στο ρόλο της Μισέλ. Υποστηρίζοντας σθεναρά έναν αμφιλεγόμενο χαρακτήρα, η Ιπέρ δεν κρίνει και σκιαγραφεί ένα θηλυκό πορτρέτο σαρδόνιο, ασυμβίβαστο, μοναδικό.

Μπορεί να μην κέρδισε το Όσκαρ πέρσι, αλλά το ταλέντο της δεν χωρά αμφιβολία. Φέτος θα τη δούμε μεταξύ άλλων στο «Eva» (διαβάστε την άποψή μας εδώ) του Μπενουά Ζακό, κινηματογραφικό ριμέικ της αριστουργηματικής ταινίας του Τζόζεφ Λόουζι, στην πολυαναμενόμενη επιστροφή του Νιλ Τζόρνταν («Χήρα»), και στην τηλεοπτική μεταφορά της Δυναστείας των Ρομανόφ («The Romanoffs») με την υπογραφή του Μάθιου Βάινερ (Mad Men»). 

Γιορτάζουμε τα 65 χρόνια της με ένα βίντεο που συγκεντρώνει περίπου 50 ταινίες (από τα 130+ credits που της αναλογούν σύμφωνα με το imdb). Μία πλούσια καριέρα μέσα από απολαυστικά καρέ δυναμικών ιπερ-ερμηνειών.