Βίντεο: Η ζωή και οι απίθανες ταινίες του Εντ Γουντ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
8:58
10/10

Βίντεο: Η ζωή και οι απίθανες ταινίες του Εντ Γουντ

Ένας μικρός φόρος τιμής για τον αποκαλούμενο ως χειρότερο σκηνοθέτη όλων των εποχών που σαν σήμερα, το 1959, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το «αριστούργημά» του «Plan 9 from Outer Space».

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ο Έντουαρντ Ντ. Γουντ Τζούνιορ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, μεγάλωσε βλέποντας ταινίες τρόμου τη δεκαετία του '30, λατρεύοντας τον Μπέλα Λουγκόζι και ελπίζοντας πως μια μέρα θα τον συναντήσει. Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το θρύλο, η μητέρα του περίμενε να πάρει στην αγκαλιά της ένα κορίτσι και ο μικρός Έντουαρντ φορούσε συχνά γυναικεία ρούχα, συνήθεια που την ακολούθησε ακόμη και όταν πολέμησε στον Ειρηνικο Ωκεανό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν κάτω από τη στρατιωτική στολή έκρυβε γυναικεία εσώρουχα. 

Όλα αυτά σε χρόνια που ο θρύλος υπερτερούσε της λογικής και των λεπτομερειών, οπότε το τί ήταν αλήθεια και τί όχι από τη ζωή του πιθανά να μην εξακριβωθεί ποτέ. Το θέμα είναι κάποιες από τις ιστορίες που αναφέρονται και στο παρακάτω βίντεο επηρέασαν την καριέρα του ως σκηνοθέτη. Ο Εντ Γουντ, όπως αποκαλείτο τη δεκαετία του '50 και όπως είχε ως τίτλο το υπέροχο βιογραφικό φιλμ του Τιμ Μπέρτον, υπέγραψε μια σειρά από απίθανα φιλμ, επηρεασμένος από όσα είδε και ένιωσε σε νεαρή ηλικία, γνωρίζοντας πια τον Λουγκόζι λίγο πριν αυτός αποχαιρετήσει τα εγκόσμια και έχοντας πλάι του ένα σουρεαλιστικό entourage που περιφέρονταν σε ταινίες με μηδενικά budget και με απουσία λογικής αφήγησης. 

Με το «Plan 9 from Outer Space» να δεσπόζει και να γίνεται το magnum opus του , ο Γουντ, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1924, αναφέρονταν με τα χρόνια σε κριτικά κείμενα με τον χαρακτηρισμό «ο χειρότερος σκηνοθέτης στην ιστορία του κινηματογράφου», τίτλος άδικος και αδόκιμος για όσα πρέσβευε το σινεμά του. Το βίντεο «The Eccentric Life Of Ed Wood» τα εξηγεί καλύτερα και είναι ένας μικρός φόρος τιμής στον σκηνοθέτη που παρουσιάζουμε χάρη στη σημερινή επέτειο.