Βίντεο: Σε ποια ηλικία ξεκινά η καριέρα ενός σκηνοθέτη; - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:56
24/9

Βίντεο: Σε ποια ηλικία ξεκινά η καριέρα ενός σκηνοθέτη;

Βάζοντας κάτω τις ηλικίες των ντεμπούτων που έκαναν οι σημαντικότεροι κινηματογραφικοί σκηνοθέτες, ένα βίντεο ψάχνει να βρει την «ιδανική ηλικία» για να ξεκινήσει κάποιος. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Υπάρχει άραγε ιδανική ηλικία για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία; Και είναι αυτή ίδια ή αλλάζει ανάλογα με τη χώρα ή με το είδος των ταινιών που θέλει να ασχοληθεί; Η έννοια «νέος σκηνοθέτης» είναι αρκετά ευρεία αν θέλουμε να την ταυτοποιήσουμε με μια συγκεκριμένη ηλικία, όμως οι δημιουργοί του παρακάτω βίντεο προσπαθούν να χωρέσουν κάπως την στατιστική στη φιλμοκατασκευή.

Έτσι, παίρνουν στοιχεία από ένα αρκετά μεγάλο δείγμα (750 σκηνοθετών) το οποίο τους δίνει κάποια αρκετά κατατοπιστικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει ιδανική ηλικία, αλλά μέσος όρος ηλικίας (32.6), ο οποίος αλλάζει όταν χωριστεί το δείγμα σε υποείδη. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος ηλικίας ανεβαίνει κατά πολύ (38.6) όταν μιλάμε για σκηνοθέτες ταινιών animation, κάτι μάλλον λογικό, καθώς οι περισσότεροι κολλούν πολλά ένσημα στην επεξεργασία του σχεδίου πριν διευθύνουν ένα μεγάλο project. 

Αναφέροντας και τις ακραίες περιπτώσεις του Ξαβιέ Ντολάν, που ξεκίνησε στα 20 ή του Μίκαελ Χάνεκε που έκανε το πρώτο του φιλμ στα 47, το βίντεο εξηγεί που οφείλεται συνήθως αυτό το «κενό» ανάμεσα στις σπουδές κάποιου και στον μέσο όρο των 32.6 καθώς και πάλι οι περισσότεροι μπαίνουν στον χώρο σε δευτερεύοντα πόστα μέχρι τα 30 τους, μέχρι να βρουν την ευκαιρία που θέλουν.