Βίντεο: Η πιο σημαντική «άγνωστη» δημιουργός στο Χόλιγουντ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
8:13
1/6

Βίντεο: Η πιο σημαντική «άγνωστη» δημιουργός στο Χόλιγουντ

Ο λόγος εδώ ειδικά για την Ντίντι Άλεν, αυτή την αναντικατάστατης σημασίας μοντέζ, που άλλαξε το Χόλιγουντ. Ευρύτερα όμως για τον ρόλο κάποιων γυναικών που δούλεψαν στη μουβιόλα και ανανέωσαν το σινεμά χωρίς ποτέ να πάρουν την αναλογική τους αναγνώριση.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Πριν την Ντίντι Άλεν ποτέ μοντέρ, άνδρας ή γυναίκα, δεν είχε την δική του ξεχωριστή κάρτα στους τίτλους μιας ταινίας. Με το «Μπόνι και Κλάιντ», η μαθήτρια του Ρόμπερτ Γουάιζ (που ήταν και ο ίδιος μοντέρ πριν γίνει σκηνοθέτης, γνωστότερα στον «Πολίτη Κέιν»), έγραψε πολλαπλά ιστορία. Συνεργάστηκε με τον Καζάν, τον Λουμέτ, τον Πεν, τον Μπίτι. Μόνταρε με jump cuts, έβαλε τον ήχο της επόμενης σκηνής στην προπορευόμενη, μόνταρε βίαια, κοφτά, «καινούργια». Έφερε την Ευρώπη στο Χόλιγουντ.

Στο ακόλουθο βίντεο-δοκίμιο επιχειρείται μια σύντομη, περιεκτική και βαθιά σημαντική αναφορά στον ρόλο του μοντέρ και ειδικότερα σε γυναίκες (Άλεν, Σκούνμεϊκερ, Μένκε) χωρίς την συμβολή των οποίων και το Χόλιγουντ και ταινίες διασημότερων σκηνοθετών/σεναριογράφων (Σκορσέζε, Ταραντίνο) θα ήταν αποφασιστικά διαφορετικές. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που έκατσαν στην μουβιόλα και άλλαξαν το σινεμά, όσο προχωρούν τα χρόνια και περισσότερες - όμως αρκετές και στην εποχή της «αφάνειας» - που εκτός των σημαινόντων για την εποχή του #metoo επισημαίνουν πόσο κεφαλαιώδης και υποτιμημένος (από την κριτική ειδικά) είναι ο ρόλος του ανθρώπου στο τραπέζι του μοντάζ.

Όπως λέει και ο η Άλεν κάποια στιγμή στο ακόλουθο βίντεο, «ο σκηνοθέτης δεν έχει καμμιά δουλειά από πάνω μου, αν είναι να το κάνει αυτό τότε χρειάζεται βοηθό και όχι μοντέρ».