Βίντεο: Η αιώνια κινηματογραφική γιορτή του Τσεχοσλοβάκικου Νέου Κύματος - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:35
30/6

Βίντεο: Η αιώνια κινηματογραφική γιορτή του Τσεχοσλοβάκικου Νέου Κύματος

Οι θαμώνες των Νυχτών Πρεμιέρας το ξέρουν καλύτερα. Η Τσεχοσλοβάκικη Άνοιξη είναι μια υπέρλαμπρη περίοδος του κινηματογράφου, ίσως η ωραιότερη, η ριζοσπαστικότερη, η πιο δημιουργική της δεκαετίας του '60.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Το 2019 στις Νύχτες Πρεμιέρας, στα πλαίσια του αφιερώματος «Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος», είχαμε την τύχη και το προνόμιο να φέρουμε σε επαφή ένα διψασμένο σινεφίλ κοινό με μια κινηματογραφία που θριάμβευσε καλλιτεχνικά στα μέσα της δεκαετίας του '60. Σε συνθήκες δύσκολες, ίσως όχι άγνωστες σήμερα, αλλά οπωσδήποτε (θέλεις να πιστεύεις) μακρινές στο κομμάτι που αφορά την ανά την Ευρώπη καλλιτεχνική λογοκρισία.

Στο ακόλουθο σύντομο βίντεο, από το κανάλι της πάντα αξιόπιστης Criterion, μπορείτε να δείτε μια εισαγωγή στον κατάλογο της εταιρείας με τα κομψοτεχνήματα εκείνης της εποχής. Μιλά η προγραμματίστρια Ιρένα Κοβάροβα, μιλά ο Μίλος Φόρμαν, με ξεκαρδιστικό παράδειγμα από το «Φωτιά...Πυροσβέστες», ενώ καθόλη τη διάρκεια παρελαύνουν τίτλοι και εικόνες μιας μεγαθηριακής παραγωγής, μιας από εκείνες τις στιγμές καλλιτεχνικής συγκυρίας που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. 

Στον σύνδεσμο παραπέμπεστε στην εισαγωγή και τις 12 ταινίες του φεστιβαλικού αφιερώματός μας.

Czechoslovak New Wave - Criterion Channel Introduction from Criterion Collection on Vimeo.