10:11
3/10

«Έχω μια τεράστια ηθική ευθύνη»: Ο Κώστας Γαβράς μιλάει στο cinemagazine.gr

Προσκεκλημένος και τιμώμενο πρόσωπο του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, με αφορμή την πανελλήνια πρώτη προβολή της πολυσυζητημένης νέας ταινίας του, ο 86χρονος σκηνοθέτης του «Ενήλικοι στην Αίθουσα» παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη, αφότου πάτησε σε ελληνικό έδαφος, στο cinemagazine.gr.

Συνέντευξη στον Λουκά Κατσίκα

Ένα πρωινό πριν την πολυαναμενόμενη προβολή της ταινίας στην επίσημη λήξη των 25ων Νυχτών Πρεμιέρας, ο Κώστας Γαβράς καταφθάνει στην προγραμματισμένη μας συνάντηση ευγενικός και ομιλητικός. Την προηγούμενη μέρα είχαν προσγειωθεί με τη σύζυγο και παραγωγό του στην Αθήνα από το Λος Άντζελες και ακριβώς πιο πριν βρέθηκαν στο Σαν Σεμπαστιάν και τη Βενετία, ακολουθώντας τη φεστιβαλική πορεία του «Ενήλικοι στην Αίθουσα», η οποία συνεχίζεται και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη.
 
Από ένα τόσο φορτωμένο πρόγραμμα ταξιδιών, συνεντεύξεων, τιμητικών τελετών και επίσημων προβολών, ο βετεράνος σκηνοθέτης μοιάζει ελάχιστα κουρασμένος. Αντιθέτως, έχει φτάσει στην Αθήνα με την ανυπομονησία που του γεννά το γεγονός ότι σε λίγες ώρες επρόκειτο να παραστεί στην πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας του. Μια πρεμιέρα η οποία, όπως δήλωσε σε αρκετές περιπτώσεις, είχε ιδιαίτερη σημασία και βάρος για εκείνον. Όχι μόνο επειδή βρισκόταν στη χώρα του με καινούργιο φιλμ, το οποίο μάλιστα γύρισε στην Ελλάδα, ούτε γιατί το «Ενήλικοι στην Αίθουσα» καταπιάνεται με ένα πολιτικά και ιστορικά φλέγον εθνικό μας θέμα, όπως περίπου είχε συμβεί και πενήντα χρόνια πριν με το μνημειώδες «Ζ». Αλλά και διότι αισθανόταν την ανάγκη να υπερασπιστεί την ταινία του και την καλλιτεχνική του τοποθέτηση απέναντι σε μια διογκούμενη παραφιλολογία που είχε ξεκινήσει για το φιλμ, πολύ πριν την προβολή του, πολύ πριν το δει ο οποιοσδήποτε θεατής.

Γνήσιος τζέντλεμαν, όπως ανέκαθεν υπήρξε, ο Γαβράς όχι μόνο εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα 1400 όρθιων θεατών σε ένα γεμάτο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ προβολής του φιλμ στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, αλλά δέχτηκε ταπεινά το Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» που του απονεμήθηκε και αργότερα συζήτησε με πλήθος ανθρώπων οι οποίοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να τον συγχαρούν για την ταινία που μόλις είχαν δει.

Η συνέντευξη που θα παρακολουθήσετε, στο video που φιλοξενούμε εδώ, αποτελεί κομμάτι από μια συζήτηση που διήρκεσε πολύ περισσότερο. Προσωπικά, οφείλω να τον ευχαριστήσω από καρδιάς για τα όσα μοιράστηκε μαζί μου, για την παρουσία του στο Φεστιβάλ και, κυρίως, για το ήθος του.