Βίντεο: H «Παρείσφρηση» του Σπάικ Λι έχει το βλέμμα της στην εποχή μας - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:18
22/2

Βίντεο: H «Παρείσφρηση» του Σπάικ Λι έχει το βλέμμα της στην εποχή μας

Το γερό αουτσάιντερ των φετινών Όσκαρ, ίσως ακόμα και στην Καλύτερη Ταινία, κλείνει έναν ιστορικό κύκλο αφυπνιστικού σινεμά του σκηνοθέτη, 30 χρόνια μετά το «Κάνε το Σωστό».

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Υπάρχει ένα «Ξύπνα» στις ταινίες του Σπάικ Λι, πάνω από 30 χρόνια τώρα. «Ξύπνα» που ενώ δεν μπορείς να αμφισβητήσεις την απώτερη πρόθεσή του, κάποιοι ίσως βρίσκουν ενίοτε πως τους κουνά το δάχτυλο, πως προσπαθεί με το αχτύπητα δημαγωγικό μέσο του σινεμά να σε φέρει με τα νερά του, να σε προσηλυτίσει.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της «Παρείσφρησης» κυρίως εξαιτίας της, επίσης συνήθους, τάσης του Σπάικ Λι να αναμιγνύει την μυθοπλασία με τα ειδησεογραφικά πλάνα. Ξανά, κάποιοι θα ενοχληθούν, κάποιοι θα βρουν απαραίτητη την υπογράμμιση του φινάλε της «Παρείσφρησης».

Όπου κι αν ανήκεις, η υποψήφια για Όσκαρ ταινία του Σπάικ Λι είναι η καλύτερη σκηνοθετικά δουλειά του εδώ και πολύ καιρό, η ιστορία σε γραπώνει, σε ψυχαγωγεί και σε θορυβεί ισόποσα, ενώ, τέλεια για τον ίδιο και την ατελέσφορη οσκαρική του πορεία ως σήμερα, βρίσκει κι ένα zeitgeist που την κάνει ενοχλητικά επίκαιρη.

Αυτό ακριβώς μελετά το ακόλουθο βιντεο-δοκίμιο, πώς δηλαδή η ιστορία ενός μαύρου αστυνομικού που παρεισέφρησε στα άδυτα της Κου Κλουξ Κλαν ακουμπά το σήμερα σε δυσάρεστες κοινωνικοπολιτικές παραμέτρους που έπρεπε, όπως νομίζαμε, να έχουν αραχνιάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.