Βίντεο: Συγκρίνοντας αληθινά γεγονότα με την εκδοχή του Χόλιγουντ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
15:45
16/1

Βίντεο: Συγκρίνοντας αληθινά γεγονότα με την εκδοχή του Χόλιγουντ

Μεγάλα αθλητικά και πολιτικά γεγονότα που καταγράφηκαν από τον φακό της τηλεόρασης μεταφέρονται στο σινεμά. Η αναπαράσταση λέει πάντα την αλήθεια;

Το «based on a true story» που προστίθεται πολλές φορές πίσω από στιβαρές και φιλόδοξες χολιγουντιανές ταινίες, προσθέτει πάντα πόντους στη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Πολλοί θεατές άλλωστε έχουν δηλώσει πως βλέπουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον ένα φιλμ που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, έστω και αν οι παραγωγοί κάνουν ό,τι μπορούν για να τα αλλάξουν προς το συμφέρον τους.

Όταν όμως τα γεγονότα στα οποία βασίζεται το φιλμ, έχουν καταγραφεί από τηλεοπτική κάμερα, τότε όλοι βάζουν τα δυνατά τους για την καλύτερη δυνατή μίμηση. Συνεντεύξεις τύπου, τηλεοπτικές εκπομπές και αθλητικά γεγονότα αντιγράφονται με σκοπό η πραγματικότητα να αγκαλιάσει τη μυθοπλασία. Με πιο κοντινό παράδειγμα το επερχόμενο «I, Tonya» και της αναπαράστασης των προσπαθειών της Τόνια Χάρντινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1994, ένα βίντεο αντιπαραθέτει το καταγεγραμμένο αληθινό γεγονός με την κινηματογραφική εκδοχή του, αφήνοντάς μας να ψάχνουμε για ομοιότητες και διαφορές.