Βίντεο: Οι ταινίες που άλλαξαν τους κανόνες - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:26
14/5

Βίντεο: Οι ταινίες που άλλαξαν τους κανόνες

Ο Χίτσκοκ είχε πει πως τρία πράγματα χρειάζεται μια ταινία για να είναι καλή: σενάριο, σενάριο και σενάριο. Κι όμως μέσα στα χρόνια, το βλέμμα του θεατή παραμέριζε την ιστορία και έμενε σε κάτι άλλο 

Από τον Χρήστο Πολίτη

Σινεμά με ειδικά εφέ, voice over και αφηγήσεις με το βλέμμα να σπάει τον τέταρτο (ή όποιο) τοίχο και να απευθύνεται κατα πρόσωπο στον θεατή, επικίνδυνα zooms, σκηνικά που παραπέμπουν σε θεατρικές παραστάσεις, σινεμά μέσα στο σινεμά. Στοπ.

(Αριστουργηματικό) Σινεμά καμωμένο από φωτογραφικό υλικό, κοφτοί διάλογοι, μακροσκελή travellings, αποχρωματισμένα πλάνα εκθαμβωτικής ομορφιάς, φρενήρης κινηματογράφηση (πολύ πριν τα drones κόψουν την ανάσα στα scrolls του Facebook), περιορισμένη σκηνική εικονογράφηση από τηλεφωνικούς θαλάμους μέχρι φέρετρα κάτω από τη γη και η πρωταγωνίστρια να πεθαίνει στη μέση της ταινίας. Στοπ.

Κινούμενα σχέδια που κουβαλούν δακρύβρεχτες ιστορίες, μονοπλάνα που περιφέρονται μέσα σε επιβλητικά μουσειακά εκθέματα, σουρεαλιστικές εικόνες μιας ρεαλιστικής αφήγησης, μουσική που σκίζει το άσπρο πανί. Στοπ.

Αν βρήκατε τις απαντήσεις στους παραπάνω γρίφους, τότε σημαίνει πως μπορείτε να ξεχωρίζετε το (καλό) σινεμά από τις εικόνες και μόνο. Αν πάλι όχι, ευκαιρία να ξεσκονίσετε τις βαριές κουρτίνες που καλύπτουν το μυστήριο που λέγεται Έβδομη Τέχνη και η οποία έχει μάθει να επανεφευρίσκει συνεχώς νέους τρόπους εντυπωσιασμού. 

Από τον Ντέιβιντ Λιντς, τον Λουίς Μπουνιουέλ, τον Στάνλει Κιούμπρικ και τον Τσάρλι Τσάπλιν μέχρι τον Τέρενς Μάλικ, τον Κρις Μαρκέρ, τη Σαντάλ Άκερμαν και τον Γιώργο Λάνθιμο, αυτό είναι (το) σινεμά της πρωτοτυπίας.