Βίντεο: Οι καλύτεροι διάλογοι στα σενάρια της μεγάλης οθόνης - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
16:52
27/11

Βίντεο: Οι καλύτεροι διάλογοι στα σενάρια της μεγάλης οθόνης

Αν μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, τότε οι λέξεις στον κινηματογράφο πρέπει να υποστηρίζουν τις πιο δυνατές εικόνες.

Από τον Πάνο Γκένα

Εν αρχή ην το σενάριο, λοιπόν, που μέσα από περιγραφές, διαλόγους, χαρακτήρες και καταστάσεις αποτελεί τη ραχοκοκαλιά μιας ταινίας που πέρα από τη μεγάλη οθόνη, οφείλει να λέει πολλά και στο χαρτί.

Μία κινηματογραφική συνομιλία μπορεί να έχει ένταση πέρα από τις ερμηνείες, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ. Ένας διάλογος σε μια ταινία ακολουθεί τη ρυθμολογία που υπαγορεύουν πρωτίστως οι λέξεις του σεναρίου και μπορεί να είναι αποκαλυπτικός για τους χαρακτήρες και την πλοκή ολόκληρης της ταινίας.

Από την ποίηση του μεγάλου Βρετανού βάρδου ως τον παιχνιδιάρικο, κωλοπαιδισμό του Κουέντιν Ταραντίνο και από τη ιδανική επιλογή λέξεων στα σενάρια του Άαρον Σόρκιν, μέχρι την αλληγορική υφή με την οποία αντιμετωπίζει την κωμωδία και το δράμα ο Μάρτιν Μακντόνα, το παρακάτω βίντεο του CineFix, παρά τις απουσίες-παραλήψεις, εξετάζει μερικές από τις καλύτερες στιγμές που οι λέξεις σφράγισαν ανεξίτηλα το μυαλό μας. Περισσότερα και από τις εικόνες που συνόδευαν.

Οι ταινίες του βίντεο
«Hunger» (2008) του Στιβ Μακουίν
«Ο Ρόζενκραντς και ο Γκίλντενστερν είναι Νεκροί» (1990) του Τομ Στόπαρντ
«Pulp Fiction» (1994) του Κουέντιν Ταραντίνο
«Steve Jobs» (2015) του Ντάνι Μπόιλ

«To Δείπνο μου με τον Αντρέ» (1981) του Λουί Μαλ
«Στηρίξου Πάνω μου» (2000) του Κένεθ Λόνεργκαν
«Kiss Kiss Bang Bang» (2005) του Σέιν Μπλακ
«Αποστολή στην Μπριζ» (2008) του Μάρτιν Μακντόνα
«Σούπα Πάπιας» (1933) του Λίο Μακάρεϊ
«Hamlet» (1996) του Κένεθ Μπράνα