Βίντεο: Η οπτική κωμωδία στο σινεμά του Ζακ Τατί - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:02
18/4

Βίντεο: Η οπτική κωμωδία στο σινεμά του Ζακ Τατί

Ελάχιστοι δημιουργοί είναι εκείνοι που έχουν δημιουργήσει ένα ολόδικό τους σύμπαν, το οποίο μπορεί να γίνει αυτόματα αναγνωρίσιμο από ένα ενεργό και έμπειρο κινηματογραφικό μάτι. Ένας όμως είναι εκείνος, ο οποίος μπορεί να καυχηθεί για ένα ιδιαίτερα προσωπικό σύμπαν – ο Ζακ Τατί.

Από τον Πάνο Γκένα

Το σινεμά του Ζακ Τατί ξεπερνά το πεπερασμένο νόημα των λέξεων και νοηματοδοτεί την κωμωδία μέσα από τις εικόνες. Μέσα από ένα στάσιμο πλάνο ο Τατί θα κινήσει τα κατάλλληλα αντικείμενα και θα επιβάλει τη σωστή κηνισιολογία στους ηθοποιούς, έτσι ώστε να ξετρυπώσει το χιούμορ εντός και εκτός κάδρου.

Γεμάτο χρώματα, σχέδια και αυστηρές γραμμές που παίζουν με τα συναισθήματα του θεατή είτε με μουσική, είτε δημιουργώντας καδραρισμένα ολιγόλεπτα σκετσάκια που λειτουργούν ιδεατά σε μια αφήγηση 90 λεπτών, οι ταινίες του Τατί δεν έχουν προηγούμενο και ξεπερνούν σε φαντασία και... πλάκα, κάθε αισθητική ή τεχνοτροπία.

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο τον τρόπο που ο Τατί ενορχηστρώνει την οπτική κωμωδία, αποδεικνύοντας το πόσο εύκολα παίζει με την εικόνα και απολαύστε τον «κύριο Ιλό» (τον χαρακτήρα που έφτιαξε ο Ζακ Τατί σαν κεντρικό ήρωα των ταινιών του) σε όλο του το μεγαλείο.