Βίντεο: Το πολυσήμαντο σινεμά του Μπίλι Γουάιλντερ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:31
27/8

Βίντεο: Το πολυσήμαντο σινεμά του Μπίλι Γουάιλντερ

21 υποψηφιότητες για Όσκαρ (και 6 βραβεία...) για έναν ιδιοφυή δημιουργό που ανανέωσε το σινεμά, ακροβάτησε πάνω από αγκάθια και ενηλικίωσε το Χόλιγουντ. Ένα βίντεο-δοκίμιο για το δάσος πίσω από τα δέντρα των εικόνων του.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Για τον Μπίλι Γουάιλντερ (περισσότερα εδώ) η εύφημη μνεία είναι υποδήλωση. Είναι τέτοιος ο πλούτος και η ποικιλία του έργου του, τόση η καλογραμμένη αυθάδεια και η τόλμη των ταινιών του (ευτυχώς όλα τους αναγνωρισμένα και μέσες-άκρες γνωστά ακόμα και σε περιστασιακούς σινεφίλ), που είναι δύσκολο να αποτυπώσεις το εύρος της σημασίας του στο παγκόσμιο σινεμά.

Από το φιλμ νουάρ στην κομεντί κι από εκεί σε τέλειες στίξεις αστυνομικών, πολεμικών, σάτιρας, δικαστικών και τόσων άλλων, ο Γουάιλντερ είναι μια κινηματογραφική σταθερά, μια εγγύηση πνευματώδους και πνευματικού, μια ανατρεπτική θεώρηση χαρακτήρων και θεματικών μοτίβων.

Στο ακόλουθο καλοστημένο βίντεο-δοκίμιο επιχειρείται μια σύντομη ιχνογράφηση του σινεμά του και παρέχεται μία πρώτης τάξεως έμπνευση για ατελείωτες ταινιοθεραπείες.