Ανασκόπηση 2019: Οι σκηνές της χρονιάς - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:42
24/12

Ανασκόπηση 2019: Οι σκηνές της χρονιάς

Μικρές ή μεγάλες σε διάρκεια, εντυπωσιακές ή συγκινητικές, σημαντικές ή φανταχτερές, αυτές είναι οι σκηνές που ξεχωρίσαμε και θυμόμαστε το 2019. Προσοχή για spoilers!

Από το cinemagazine.gr

«Ο Ιρλανδός» (The Irishman) του Μάρτιν Σκορσέζε

Ο Ντε Νίρο χάνει τα λόγια του κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο χαρακτήρας του λυγίζει για πρώτη φορά υπό το βάρος των πράξεων που για χρόνια εκτελούσε μηχανικά. 

«Μεσοκαλόκαιρο» (Midsommar) του Άρι Άστερ

Η Ντάνι μπαίνει για τα καλά στο χορό και ο Άστερ μας προσκαλεί να την ακολουθήσουμε σε μία σκηνή που αποτελεί ταυτόχρονα αισθητηριακή έκσταση, αρχέγονο κάλεσμα ελευθερίας, μελωδία για μια κλειδαμπαρωμένη θλίψη και σήμα κινδύνου.

«Πόνος και Δόξα» (Dolor y Gloria) του Πέδρο Αλμοδοβάρ

Η επιστροφή στρωματσάδα με το τρένο, το νέο σπίτι που περιμένει, η γιορτή του χωριού, τα πυροτεχνήματα, το συναρπασμένο αγόρι, η πάντα ανήσυχη μάνα. Καθώς ο γερανός τραβιέται προς τα πίσω αποκαλύπτοντας τη μεγάλη εικόνα, η ζωή γίνεται σινεμά και το σινεμά ζωή, ο πόνος και η δόξα συναντώνται, επιτέλους, η όσμωση συνέβη, όλα είναι πια αληθινά.

«Συνώνυμα» (Synonyms) του Ναντάβ Λαπίντ

Ακόμη και για έναν τόσο παρορμητικό χαρακτήρα, όπως ο νεαρός Γιοάβ, το διάβασμα του γαλλικού εθνικού ύμνου είναι ένα εσωτερικό σοκ. Ένα ποίημα γεμάτο με αίμα που θα πλημμυρίσει τους δρόμους γίνεται η συνειδητοποίηση πως το ανέφικτο, το ιδεαλιστικό δε βρίσκεται στο Πάρισι. Ίσως και πουθενά.

«Μαύρη Τρύπα» (High Life) της Κλερ Ντενί

Σε αντιστοιχία με μία σκηνή της στο (επίσης φετινό) «Ποια Νομίζεις ότι Είμαι» η τολμηρή Ζιλιέτ Μπινός προβάλει τις επιθυμίες της επί της οθόνης και στην ταινία της Κλερ Ντενί αυνανίζεται αγρίως στο Fuckbox. Στο διάστημα κανείς δεν ακούει τα βογγητά σου!

«Ντιέγκο Μαραντόνα» (Diego Maradona) του Ασίφ Καπάντια

Μπορεί εκείνος να θεωρούταν θεός, αλλά η ζωή παίζει (επιβεβαιωμένα) τα πιο αναπάντεχα παιχνίδια. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα αντιμετωπίζει με τη φανέλα της Αργεντινής την Εθνική Ιταλίας μέσα στο γήπεδο της Νάπολης. Τα όμορφα είδωλα, όμορφα καίγονται. 

«Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται» (Portrait de la Jeune Fille en Feu) της Σελίν Σιαμά

Η Σελίν Σιαμά παίρνει ως αφορμή την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μιας νεαρής υπηρέτριας στην Βρετάνη του 18ου αιώνα για να μας χαρίσει την ίσως πιο ευρηματική, συγκινητική και ανατριχιαστική σκηνή έκτρωσης που έχουμε δει ποτέ στο σινεμά.

«Το Μυστικό της Ασημένιας Λίμνης» (Under the Silver Lake) του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ

«Δεν υπάρχει καμία επανάσταση, υπάρχω μόνο εγώ που εισπράττω επιταγές» και κάπως έτσι διακωμωδείται σαρωτικά η μουσική βιομηχανία και η pop κουλτούρα γενικότερα.

«Ευτυχισμένος Λάζαρος» (Lazzaro Felice) της Αλίτσε Ροβάρχερ

Ο άνεμος ως εκ θαύματος μεταφέρει τις νότες ενός εκκλησιαστικού οργάνου έξω από το ναό της πόλης επιτρέποντας στον Λάζαρο και τους συντρόφους του να ακούσουν αυτό που τους είχε απαγορευτεί. 

«Το Παιχνίδι με τη Φωτιά» (Burning) του Λι Τσανγκ - Ντονγκ

Για μια ταινία που περιγράφεται από τον δημιουργό της ως ένας «χορός για την αναζήτηση του νοήματος της ζωής», αυτή η σκηνή είναι η ιδανική της σύνοψη, χωρίς να χρειάζεται άλλη λεκτική περιγραφή. 

«Κάποτε στο… Χόλιγουντ» (Once Upon a Time... in Hollywood) του Κουέντιν Ταραντίνο

Ο ήλιος δύει, τα φώτα ανάβουν, οι μαρκίζες λάμπουν, το Λος Άντζελες του 1969 συστήνεται με έναν απλό και συνάμα μαγικό τρόπο στις οθόνες μας. Στο Cielo Drive περιμένουν επισκέψεις και αυτό σημαίνει ένα πράγμα για τον Ταραντίνο. It’s show time!

Διαβάστε ακόμη:
Ανασκόπηση 2019: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς και κερδίστε 10 HONOR smartphones
Η ώρα για να ψηφίσετε τις ταινίες που ξεχωρίσατε το 2019 έφτασε! Δηλώστε συμμετοχή στη μεγάλη ψηφοφορία του cinemagazine.gr και μπείτε στην κλήρωση με μεγάλο δώρο ένα εντυπωσιακό κινητό HONOR 9Χ και εννιά ακόμη smartphones από την HONOR!

2010-2019: Το cinemagazine ψηφίζει τις 100 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας
2010 - 2019, μία δεκαετία που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο (θα) βλέπουμε σινεμά. Οι συντάκτες του cinemagazine.gr επιλέγουν τις 100 ταινίες που τη σφράγισαν.

Ανασκόπηση 2019: Τα καλύτερα σάουντρακ της χρονιάς
Τραγουδιστικοί παγετώνες και ανατριχιαστικά μεσοκαλόκαιρα, Μαξ Ρίχτερ και Κουέντιν Ταραντίνο, τρυφεροί έρωτες και συγκινητικοί χωρισμοί, Joker και Μπουνιουέλ! Αυτές είναι οι μουσικές που ξεχωρίσαμε στις εικόνες του 2019.

Ανασκόπηση 2019: Οι ατάκες της χρονιάς
Ατάκες που ξεπέρασαν τις ίδιες τις ταινίες που ακούγονται, έγιναν memes και επαναλήφθηκαν πολλές φορές από τα στόματα θεατών. Συνεχίζουμε τη βόλτα στην κινηματογραφική χρονιά και σήμερα δεν κοιτάμε τις εικόνες, αλλά τις λέξεις!

Ανασκόπηση 2019: Οι αφίσες της χρονιάς
Εντυπωσιακά χρώματα, ευρηματικές ιδέες, πρωτότυπες συνθέσεις, γραφιστικά αριστουργήματα!