Ανασκόπηση 2019: Οι Ταινίες της Εβδομάδας - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
1:07
27/12

Ανασκόπηση 2019: Οι Ταινίες της Εβδομάδας

Για 'μας κάθε Πέμπτη σημαίνει καινούργιες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες. Από τις 52 Πέμπτες της χρονιάς σας παρουσιάζουμε λοιπόν αυτές που ξεχώρισαν, συζητήσαμε, άρεσαν πολύ ή δίχασαν. Ιδού λοιπόν οι Ταινίες της Εβδομάδας για το 2019!

Ταινία της Εβδομάδας (3/1/2019)
Στο «Βαποράκι» οι σημασίες και ο τρόπος ζωής ιεραρχούνται με τον «τρόπο του Ίστγουντ»
Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο Κλιντ Ίστγουντ επιστρέφει δέκα χρόνια μετά στον τριπλό ρόλο σκηνοθέτη-παραγωγού-ηθοποιού σε ένα υπερφυσικό comeback για τον 89χρονο μύθο.

Ταινία της Εβδομάδας (10/1/2019)
4½ αστεράκια στο εκπληκτικό «Παιχνίδι με τη Φωτιά» του Λι Τσανγκ-Ντονγκ

Από τον Λουκά Κατσίκα

Λίγους μήνες μετά την sold out πανελλήνια πρώτη προβολή του στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, και μερικές εβδομάδες πριν μάθουμε αν θα διεκδικήσει το φετινό ξενόγλωσσο Όσκαρ, ως επίσημη υποβολή της Νότιας Κορέας, το πολυπαινεμένο «Παιχνίδι με τη Φωτιά» κυκλοφορεί στις αίθουσες.

Ταινία της Εβδομάδας (17/1/2019)
Όταν η ανθρώπινη επαφή ανθίζει «Στους Διαδρόμους» της σισύφειας καθημερινότητας

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Ο έρωτας, η φιλία και η συντροφικότητα γυρεύουν τον δικό τους αναγκαίο προσανατολισμό στους αχανείς διαδρόμους ενός πολυκαταστήματος στο οποίο εργάζεται μία κοινότητα σύγχρονων Σισύφων, στο φιλμ του Τόμας Στούμπερ που κέρδισε την καρδιά μας στην περσινή Μπερλινάλε και κέρδισε Βραβείο Σεναρίου στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Ταινία της Εβδομάδας (24/1/2019)
Το «Χοντρός και Λιγνός» υπoκλίνεται στην κληρονομιά των Λόρελ και Χάρντι

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ο Σταν και ο Όλι πίσω από τους Λόρελ και Χάρντι σε μια ελλειπτική βιογραφία που αφήνει στην άκρη τα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία και σέβεται με ξεχωριστό τρόπο την κληρονομιά του πιο πετυχημένου κωμικού διδύμου στην ιστορία του σινεμά. 

Ταινία της Εβδομάδας (31/1/2019)
Η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου είναι μία απολαυστική κωμική τραγωδία

Από τον Πάνο Γκένα

Πολυαναμενόμενη, πολυσυζητημένη, πολυβραβευμένη, η υποψήφια για 10 Όσκαρ «Ευνοούμενη» έφτασε επιτέλους στις αίθουσες. Όλα για τον Yorgos.

Ταινία της Εβδομάδας (7/2/2019)
Οι «Απαγορευμένες Συναντήσεις» είναι ένα δυναμικό πολιτικό θρίλερ

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Μια παρεξήγηση οδηγεί την εξωσυζυγική σχέση μεταξύ μιας Ισραηλινής και ενός Παλαιστίνιου στο μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών, απειλώντας να καταστρέψει τις ζωές και των δύο.

Ταινία της Εβδομάδας (14//2019)
«Μια Προσωπική Ιστορία» είναι το ελεγειακό κύκνειο άσμα των παντοτινών αδελφών Ταβιάνι

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μια ιστορία εμφυλίου πολέμου, επιτακτικές αναμνήσεις ενός έρωτα και μιας φιλίας, η αναζήτηση του χαμένου παραδείσου, η σπουδαία ανταλλαγή των κραυγών με τους ψιθύρους. Chapeau.

Ταινία της Εβδομάδας (21/2/2019) 
«Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει» θα είχε μόνο όμορφα πράγματα να πει

Από τον Λουκά Κατσίκα

Διασκευάζοντας ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν και με υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, Μουσικής Υπόκρουσης και Β' Γυναικείου Ρόλου, η καινούργια ταινία του Μπάρι Τζένκινς είναι ένας ευγενής και άξιος διάδοχος στο «Moonlight» .

Ταινία της Εβδομάδας (28/2/2019)
«Δύση Ηλίου», η (υπερ)φιλόδοξη επιστροφή του Λάζλο Νέμες

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Λάζλο Νέμες, «υπεύθυνος» για μία από τις κορυφαίες ταινίες της δεκαετίας («Ο Γιος του Σαούλ»), ανατρέχει στη δύση της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας διερευνώντας την έννοια του τέλους εποχής, καθώς επίσης τις καταστροφικές συγκρούσεις που γέννησαν τον 20ο αιώνα.

Ταινία της Εβδομάδας (7/3/2019)
Ένα πολύτιμο masterclass λαμπρής καριέρας και ξεχωριστού βίου στο «Ίαν ΜακΚέλεν: Ρόλος Ζωής»

Από τον Λουκά Κατσίκα

Τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε το ντοκιμαντέρ «Ίαν ΜακΚέλεν: Ρόλος Ζωής» έκλεψε καρδιές, γεμίζοντας την πανελλήνια πρώτη προβολή του στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Ευκαιρία τώρα να δουν και οι υπόλοιποι θεατές αυτή τη μοναδική σύνοψη καριέρας και ζωής ενός από τους σπουδαιότερους (και πιο αγαπητούς) ηθοποιούς στον πλανήτη.

Ταινία της Εβδομάδας (14/3/2019)
Δεσμοί αίματος και λειψή ανθρώπινη φύση στους «Αδελφούς Σίστερς» του Ζακ Οντιάρ

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Για είδος που έχει προ πολλού πεθάνει, το γουέστερν καλά κρατεί, ιδίως όταν στην αιμοδοσία αγγλοσαξόνων (Μακένζι, Σέρινταν, Ταραντίνο, Βερμπίνσκι, Τόμι Λι Τζόουνς), προστίθενται απρόσμενα ντεμπούτα στην αγγλική όπως αυτό του Ζακ Οντιάρ. Οι λιγοστοί εναπομείναντες λάτρεις θα βρουν πολλά απ’ αυτά που τους έχουν τόσο λείψει.

Ταινία της Εβδομάδας (21/3/2019)
Το καθρέφτισμα του «Εμείς» είναι ο σύγχρονος εφιάλτης

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Τζόρνταν Πιλ επιστρέφει μετά το πολυβραβευμένο «Τρέξε!», την ταινία έκπληξη του 2017 που προκάλεσε συζητήσεις, άφησε κοινωνικό, πολιτιστικό αποτύπωμα και έκανε τον κόσμο να «τρέξει» στις αίθουσες, με την υπόσχεση ενός νέου εφιάλτη. Και στο «Εμείς» ο μεγαλύτερος τρόμος, αγωνία και βάσανο έχει πρόσωπο. Αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη.

Ταινία της Εβδομάδας (28/3/2019) 
Ο «Ευτυχισμένος Λάζαρος» είναι η μεγάλη χαμένη ευκαιρία της χρονιάς

Από τον Κωστή Θεοδοσόπουλο

Βραβείο Σεναρίου στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών για μία βραδυφλεγή πολιτική αλληγορία η οποία αναπτύσσεται εντυπωσιακά μέχρι και την τρίτη πράξη, όταν και προσγειώνεται απότομα εξαιτίας ενός άγαρμπου και εντελώς ασύμβατου φινάλε.

Ταινία της Εβδομάδας (4/4/2019)
Ο «Δρόμος του Κεραυνού» είναι ένας μίνι θρίαμβος του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζιμ Κάμινγκς που αγαπήθηκε ιδιαίτερα στις Νύχτες Πρεμιέρας είναι μια προσωπική κατάθεση ψυχής με επίκεντρο έναν αστυνομικό ο οποίος τρεκλίζει υπό το βάρος ενός διαζυγίου και του θανάτου της μητέρας του.

Ταινία της Εβδομάδας (11/4/2019)
Το «Με Άλλο Πρόσωπο» σατιρίζει το παραμορφωμένο προσωπείο μιας αδιάφορης κοινωνίας

Από τον Πάνο Γκένα

H Πολωνέζα σκηνοθέτιδα Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα, μετά τα βραβευμένα «Body» (2015) και «Εις το Όνομα του Αδάμ» (2013), επέστρεψε πέρσι στο Φεστιβάλ Βερολίνου με τη μαύρη κωμωδία «Mug» («Με άλλο Πρόσωπο»)  κερδίζοντας την Αργυρή Άρκτο - Μέγα Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ.

Ταινία της Εβδομάδας (18/4/2019)
Η «Μαύρη Τρύπα» είναι το sci-fi δράμα που η σπουδαία Κλερ Ντενί ονειρευόταν εδώ και χρόνια να γυρίσει

Από τον Λουκά Κατσίκα

Εφτά μήνες μετά την πανελλήνια πρώτη προβολή της στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η πολυαναμενόμενη διαστημική φαντασία της Κλερ Ντενί φτάνει στις αίθουσες, με τον Ρόμπερτ Πάτινσον και τη Ζιλιέτ Μπινός συνεπιβάτες σε μια αποστολή αυτοκτονίας μέχρι το πέρας του γαλαξία.

Ταινία της Εβδομάδας (2/5/2019)
Το «Αγάπη Είναι» της Κλερ Μπερζέ δίνει πολλές και σωστές απαντήσεις στο αντίστοιχο ερώτημα

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Από την απόγνωση στην επανεκκίνηση, ένα χαμηλής έντασης και υψηλής φροντίδας πορτρέτο μιας οικογένειας που φλερτάρει με τη διάλυση και παλεύει για μια καλύτερη επόμενη μέρα. 

Ταινία της Εβδομάδας (16/5/2019)
Το «Μπέργκμαν:Ένας Αιώνας» αναζητά τις ψηφίδες μιας ζωής που άλλαξε το σινεμά

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μέσα στο 2018 παρουσιάστηκαν δύο ντοκιμαντέρ για να τιμήσουν την εκατονταετηρίδα γεννήσεως του μέγιστου δημιουργού. Το «A Year in a Life» και τούτο εδώ, το ευγενικό, καλλιτεχνικά ερωτικό γράμμα της Μαργκαρέτε φον Τρότα στον άνθρωπο που την ενέπνευσε για την πορεία της ζωής της.

Ταινία της Εβδομάδας (23/5/2019)
Ο «Παραλίας» είναι μια ελευθερωμένη, αλήτικη, αλλά και υπόγεια μελαγχολική ταινία

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Υπάρχουν ταινίες που παρατηρούν τον κόσμο και ταινίες που τον φτιάχνουν. Η ταινία του Χάρμονι Κορίν ανήκει αποφασιστικά στις δεύτερες και αναπόφευκτα θα διχάσει όσους προσέλθουν.

Ταινία της Εβδομάδας (30/5/2019)
Καλώς ή κακώς, το «Rocketman» είναι το καινούργιο «Bohemian Rhapsody»

Από τον Λουκά Κατσίκα

Λίγους μήνες μετά την τεράστια εισπρακτική επιτυχία και τα Όσκαρ του «Bohemian Rhapsody», ο σκηνοθέτης της δημοφιλούς ταινίας επιφυλάσσει στο βιογραφικό του Έλτον Τζον την ίδια (άδικη) κινηματογραφική μεταχείριση.

Ταινία της Εβδομάδας (6/6/2019)
Τα «Σύνορα» είναι μια αλλόκοτη εξερεύνηση πάνω στην υβριδική έννοια της ταυτότητας

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Υβρίδιο μεταφυσικού παραμυθιού, κοινωνικού ρεαλισμού, αστυνομικού θρίλερ και αλληγορίας πάνω στην ταυτότητα και το φόβο απέναντι στο διαφορετικό, τα «Σύνορα» του Αλί Αμπάσι («Σέλεϊ») είναι παρά τις αδυναμίες του ένα φιλμ που σου μένει.

Ταινία της Εβδομάδας (13/6/2019)
Το «Booksmart» είναι η σχολική κομεντί ενηλικίωσης της γενιάς του

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Θεαματικό ντεμπούτο της Ολίβια Γουάιλντ στο μεγάλο μήκος με μια ταινία-σταθμό στο υπο-είδος της, αυτό των teen σχολικών κομεντί, της ενηλικίωσης και της εφηβικής ευαισθησίας.

Ταινία της Εβδομάδας (20/6/2019)
Η «Κόκκινη Έκλειψη» είναι μια υψηλής αισθητικής άσκηση πάνω στον κινηματογραφικό μοντερνισμό

Από τον Θοδωρή Καραμανώλη

Από τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν σε πανελλήνια πρώτη στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η «Κόκκινη Έκλειψη» προσφέρει πραγματικά μοντέρνο σινεμά όπου τα πάντα μοιάζουν να είναι υπολογισμένα στην εντέλεια, την ίδια στιγμή όμως δείχνουν να έγιναν με άγνοια κινδύνου.

Ταινία της Εβδομάδας (27/6/2019)
Το ανοιχτόκαρδο «Yesterday» απευθύνεται πρώτα σε όσους δεν ξεχνούν τη σπουδαιότητα των Beatles

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

All you need is love! Ο Ντάνι Μπόιλ φτιάχνει έναν κόσμο όπου κανείς δε θυμάται τους Beatles και παραδίδει μία ανοιχτόκαρδη ρομαντική κομεντί.

Ταινία της Εβδομάδας (4/7/2019)
Τόλμη, μόδα και θάνατος στον σκοτεινό κόσμο του «McQueen»

Από τον Πάνο Γκένα

Ιδιοφυής καλλιτέχνης και τραγικός αυτόχειρας, ο σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ ΜακΚουίν εμπνέει ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό πατρόν που αναδεικνύει το δημιουργικό όραμα και τους προσωπικούς του δαίμονες. Πανελλήνια πρεμιέρα στο τμήμα ICONS του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Ταινία της Εβδομάδας (11/7/2019)
Εντυπωσιακός Ζακ Έφρον, αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα στο «Τεντ Μπάντι, Ένας Γοητευτικός Δολοφόνος»

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η διαβόητη υπόθεση του Τεντ Μπάντι που εκτελέστηκε για φρικωδίες το 1989, μέσα από το βλέμμα μια γυναίκας που παρολίγο να νυμφευθεί. Εντυπωσιακή, ανατρεπτική στερεοτύπων ερμηνεία από τον Ζακ Έφρον και ενδιαφέρον, αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα.

Ταινία της Εβδομάδας (18/7/2019)
Ο Τζάρμους «τζαμάρει» με τους all star φίλους του σε έναν κόσμο απέθαντων

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Η μετα-αποκαλυπτική σάτιρα του Τζιμ Τζάρμους που άνοιξε το 72ο Φεστιβάλ Καννών, μπορεί να μην ανανεώνει τη ζόμπι μυθολογία όπως κατάφεραν «Οι Εραστές» για την αντίστοιχη των βαμπίρ, παραμένει ωστόσο μια διασκεδαστική all star cast συνύπαρξη που μένει πιστή στην χαρακτηριστική τζαρμουσική ιδιοσυγκρασία.

Ταινία της Εβδομάδας (25/7/2019)
Η Ζιλιέτ Μπινός σε επικίνδυνες «ψηφιακές» σχέσεις ρωτά «Ποια Νομίζεις ότι Είμαι»

Από τον Πάνο Γκένα

Η Ζιλιέτ Μπινός σε δραστηριότητα catfishing υιοθετεί ψεύτικη διαδικτυακή περσόνα και μέσα από τα ερωτικά της πάθη αναδεικνύει τα social λάθη. Ειδική προβολή στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ταινία της Εβδομάδας (22/8/2019)
Με το χορταστικό «Κάποτε στο...Χόλιγουντ» ο Ταραντίνο παραχαράσσει (και πάλι) απολαυστικά την Ιστορία

Από τον Λουκά Κατσίκα

Με την 9η ταινία του, ο Κουέντιν Ταραντίνο αναβιώνει θριαμβευτικά την αναλογική εποχή του σινεμά, απαριθμεί ουκ ολίγες από τις προσφιλείς ποπ εμμονές του, επικαλείται ανατρεπτικά ένα από τα πιο σκοτεινά καλοκαίρια στα πρόσφατα αμερικανικά χρονικά και ξαναγράφει με αυθάδεια την Ιστορία. 

Ταινία της Εβδομάδας (29/8/2019)
Το «Μητρικό Ένστικτο» ανασύρει στιγμές από το σινεμά του Χίτσκοκ και του Σερκ

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Διττό, σφιχτοδεμένο και οξύ στην κριτική του, ένα θρίλερ από το Βέλγιο ενώνει τον Χίτσκοκ με τον Σερκ λειτουργώντας στη μεγαλύτερη διάρκειά  του ως μια παράδοξη σάτιρα της προαστιακής ζωής στα χρόνια της ακμής της. 

Ταινία της Εβδομάδας (5/9/2019)
Το «Αυτό: Κεφάλαιο 2» συλλέγει φοβίες και εφιάλτες που επιπλέουν για πάντα

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Χορταστικό σε διάρκεια ρέκβιεμ για χαμένες ψυχές που παραλληλίζει την εφιαλτική παρουσία του Pennywise με ένα σύνολο από φόβους που αποτυπώνονται στη μνήμη παιδιών, φθείροντας σταδιακά την ενήλικη ζωή τους. 

Ταινία της Εβδομάδας (12/9/2019)
Παράδοση και αρχές βρετανικοτητας στην κινηματογραφική σύνοψη του «Πύργου του Downton»

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Εν μέσω ανεπανάληπτης δημιουργικής κρίσης, το σινεμά αιμορραγεί προς την τηλεόραση με την τελευταία ενίοτε, όπως εδώ, να αναγνωρίζει ακόμα πως η καλλιτεχνική επικύρωση (συν κάποια «αναστάσιμα» paychecks) υπογράφεται από την μεγάλη οθόνη και το κοινό που πληρώνει για να απολαύσει ή και να επικρίνει τις επιλογές του.

Ταινία της Εβδομάδας (19/9/2019)
Το «Ad Astra» ξανοίγεται στα πέρατα του ηλιακού συστήματος αναζητώντας τις απαντήσεις των πιο προσωπικών πεπραγμένων

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η Γη δέχεται επίθεση παλιρροϊκών ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που απειλούν ολόκληρο το ηλιακό σύστημα κι ένας αστροναύτης στέλνεται στον Ποσειδώνα, όπου κι εντοπίζεται η πηγή εκπομπής τους, να βρει τη λύση. Καθόλου συμπτωματικά ίσως εκεί να βρίσκεται ο διάσημος αστροναύτης πατέρας του που έμεινε εκεί μετά από μια από 30ετίας αποστολή.

Ταινία της Εβδομάδας (26/9/2019) 
Το «Piranhas» είναι ένα απρόσμενα συγκρατημένο δράμα για τα «τσικό» της ναπολιτάνικης μαφίας

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Με εφαλτήριο το ομώνυμο best seller του επικηρυγμένου από την Καμόρα Ρομπέρτο Σαβιάνο, συγγραφέα μεταξύ άλλων του περιβόητου «Γόμορρα», ο Κλαούντιο Τζιοβανέσι («Το Άνθος») περιδιαβαίνει τα στενά της Νάπολης παρέα με μία ομάδα 15χρονων που φιλοδοξούν να γίνουν αφεντικά της φτωχογειτονιάς. Αργυρή Άρκτος Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ταινία της Εβδομάδας (3/10/2019)
Τοντ Φίλιπς και Χοακίν Φίνιξ επανεφευρίσκουν τον «Joker» μέσα από το σινεμά του Σκορσέζε

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Ο Χοακίν Φίνιξ πρωταγωνιστεί σε μια ανατρεπτική προσέγγιση των καταβολών του διάσημου villain η οποία δανείζεται απευθείας την πλοκή της από το σινεμά του Σκορσέζε («Ταξιτζής», «The King of Comedy»). Χρυσός Λέοντας στη Βενετία και μπόλικη οσκαρική παραφιλολογία για την ταινία του Τοντ Φίλιπς που λειτουργεί πρωτίστως ως μια σκοτεινή και επίκαιρη μελέτη χαρακτήρα.

Ταινία της Εβδομάδας (10/10/2019) 
To «Πορτρέτο Μιας Γυναίκας που Φλέγεται» είναι ένα instant classic του ευρωπαϊκού σινεμά

Από τον Κωστή Θεοδοσόπουλο

Λεσβιακό δράμα εποχής, φεμινιστικό μανιφέστο, σπουδή για την έννοια της ανάμνησης -μα πάνω απ’ όλα- μια υπέροχη ιστορία αγάπης που απεικονίζει με συναισθηματική ακρίβεια την ακαταμάχητη έλξη μεταξύ δύο γυναικών, το νέο φιλμ της Σελίν Σιαμά κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου και το Queer Palm του Φεστιβάλ Καννών και μαζί και τις καρδιές μας.

Ταινία της Εβδομάδας (17/10/2019) 
Τα συναρπαστικά «Παράσιτα» αγγίζουν τον ορισμό της τέλειας κινηματογραφικής ισορροπίας

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Μια πολύ φτωχή και μια εύπορη οικογένεια συνυπάρχουν στην πολυτελή μονοκατοικία της δεύτερης με έναν εξαιρετικά απροσδόκητο τρόπο, στο συναρπαστικό μείγμα σλάπστικ κωμωδίας, θρίλερ και κοινωνικής αλληγορίας που χάρισε στον τετραπέρατο Μπονγκ Τζουν-χο («Snowpiercer», «Ο Επισκέπτης») τον φετινό Χρυσό Φοίνικα.

Ταινία της εβδομάδας (24/10/2019)
Η «Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε.» ξεσκεπάζει μια σύγχρονη αστική πραγματικότητα

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Ο εμβληματικός Βέρνερ Χέρτζογκ μπλέκει για άλλη μια φορά περίτεχνα μυθοπλασία και πραγματικότητα μέσα σε ένα φιλμ όπου πραγματεύεται το βάθος της μοναξιάς στην εποχή μας.

Ταινία της Εβδομάδας (31/10/2019) 
Με «Πόνο και Δόξα» ο Πέδρο Αλμοδόβαρ υπογράφει την καλύτερη ταινία του εδώ και πολλά χρόνια

Από τον Λουκά Κατσίκα

Ξεκάθαρη αυτοβιογραφική διάθεση, σενάριο και σκηνοθεσία σπάνιας ωριμότητας και ένας (βραβευμένος στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών) Αντόνιο Μπαντέρας στην ωραιότερη ερμηνεία της καριέρας του μεταμορφώνουν την 21η ταινία του Ισπανού δημιουργού σε ένα από τα στολίδια της φιλμογραφίας του.

Ταινία της Εβδομάδας (7/11/2019)
Ο «Κλέφτης Αλόγων» είναι ένας ελεγειακός στοχασμός για τις τυχαίες στιγμές που μας καθορίζουν

Από τον Πάνο Γκένα

Η ιστορία μας είναι μία αλληλουχία προσωπικών επιλογών ή μία σειρά τυχαίων συμβάντων; Ο Χανς Πέτερ Μόλαντ διασκευάζει με επιτυχία το ομώνυμο μυθιστόρημα του Περ Πέτερσον «Κλέφτης Αλόγων» και διεκδικεί ως επίσημη υποβολή της Νορβηγίας μία θέση στην Κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στα επόμενα Όσκαρ.

Ταινία της Εβδομάδας (14/11/2019) 
Οι «Άθλιοι» προσπαθούν να «Κάνουν το Σωστό» σε ένα Παρίσι που βράζει

Από τον Κωστή Θεοδοσόπουλο

Βγαλμένο από τα γκέτο του Παρισιού και έχοντας αποσπάσει το Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών, το ψυχωμένο αλλά στα όρια του διδακτισμού ντεμπούτο του Λαντζ Λι μας συστήνει σε ένα νέο και άκρως ελπιδοφόρο σκηνοθετικό βλέμμα. Βραβείο Κοινού Fischer και Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Ταινία της εβδομάδας (21/11/2019) 
Με τον «Ιρλανδό» το σπουδαίο αμερικανικό σινεμά επιστρέφει εντυπωσιακά στη μεγάλη οθόνη

Από τον Λουκά Κατσίκα

Οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζο Πέσι και Αλ Πατσίνο συνυπογράφουν με τον Μάρτιν Σκορσέζε ένα κομμάτι κινηματογραφικής αρχοντιάς με αυτό το επικό γκανγκστερικό δράμα που αποτελεί ταυτόχρονα και τον μεγαλειώδη αποχαιρετισμό τους σε ένα ολόκληρο φιλμικό είδος. Υποχρεωτική η παρακολούθησή του σε μεγάλη οθόνη!

Ταινία της Εβδομάδας (28/11/2019) 
«Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά» είναι το γλυκό «αντίο» μιας εξαίρετης δημιουργού

Από τον Λουκά Κατσίκα

Η τελευταία ταινία που υπέγραψε η Ανιές Βαρντά λίγο πριν μας αποχαιρετήσει οριστικά τον περασμένο Μάρτιο δεν είναι ένα συμβατικό ντοκιμαντέρ αλλά μια απολαυστική σύνοψη ζωής και καριέρας, ένα πολύτιμο κινηματογραφικό ενθύμιο και ένα τρυφερό «αντίο».

Ταινία της Εβδομάδας (5/12/2019) 
Η «Βασίλισσα της Καρδιάς» είναι μια ακανθώδης επίθεση στο σημερινό status quo

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Σκανδιναβικό δράμα υψηλής και ακανθώδους κλάσεως πάνω στην πνευματική ένδεια του σύγχρονου ανθρώπου που πιστεύει πως ορίζει την Ηθική αντανακλώντας με φανατισμό πολιτικάντικα ρεύματα και επικίνδυνες μόδες απονομής δικαιοσύνης.

Ταινία της εβδομάδας (12/12/2019)
Το «Ραντεβού στο Belle Époque» στέλνει το κοινό με χαμόγελο διαρκείας έξω από την αίθουσα

Από τον Λουκά Κατσίκα

Φανί Αρντάν, Ντανιέλ Οτέιγ και Γκιγιόμ Κανέ, μια πανέξυπνη σεναριακή ιδέα και ένας παιχνιδιάρικος συνδυασμός χιούμορ, ρομαντισμού και νοσταλγίας εγγυώνται για αυτή την απολύτως ψυχαγωγική γαλλική κομεντί.

Ταινία της Εβδομάδας (19/12/2019) 
Το «Skywalker Η Άνοδος» είναι μία επική επιστροφή στις ρίζες του «Star Wars»

Από τον Πάνο Γκένα

Η Ελπίδα Αντεπιτίθεται! Ο Τζ. Τζ. Έιμπραμς ολοκληρώνει το Έπος των Σκαιγουόκερ με μία επική κατακλείδα που επιστρέφει το «Star Wars» στις ρίζες του και προσφέρει ανατροπές, συγκίνηση και θέαμα. Έτσι όπως οφείλει, άλλωστε, ένα αιώνιο παραμύθι 42 χρονών.

Ταινία της Εβδομάδας (26/12/2019)
Το «Παβαρότι» είναι μία κινηματογραφική άρια για τον απόλυτο σταρ της σύγχρονης όπερας

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ντοκιμαντέρ-ύμνος πάνω στην καλλιτεχνική ιδιοφυία ενός από τους πλέον χαρισματικούς τενόρους της όπερας και του μεγαλύτερου σταρ της ιστορίας της κλασικής μουσικής. Πανελλήνια πρώτη προβολή στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Διαβάστε ακόμη:
Ανασκόπηση 2019: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς και κερδίστε 10 HONOR smartphones
Η ώρα για να ψηφίσετε τις ταινίες που ξεχωρίσατε το 2019 έφτασε! Δηλώστε συμμετοχή στη μεγάλη ψηφοφορία του cinemagazine.gr και μπείτε στην κλήρωση με μεγάλο δώρο ένα εντυπωσιακό κινητό HONOR 9Χ και εννιά ακόμη smartphones από την HONOR!

2010-2019: Το cinemagazine ψηφίζει τις 100 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας
2010 - 2019, μία δεκαετία που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο (θα) βλέπουμε σινεμά. Οι συντάκτες του cinemagazine.gr επιλέγουν τις 100 ταινίες που τη σφράγισαν.

Ανασκοπηση 2019: Οι καλύτερες ταινίες που... δεν είδατε!
Η ομάδα του cinemagazine.gr επιλέγει δέκα τίτλους της χρονιάς που δεν έφτασαν στις ελληνικές αίθουσες, αλλά αξίζουν της προσοχής σας.

Ανασκόπηση 2019: Τα καλύτερα σάουντρακ της χρονιάς
Τραγουδιστικοί παγετώνες και ανατριχιαστικά μεσοκαλόκαιρα, Μαξ Ρίχτερ και Κουέντιν Ταραντίνο, τρυφεροί έρωτες και συγκινητικοί χωρισμοί, Joker και Μπουνιουέλ! Αυτές είναι οι μουσικές που ξεχωρίσαμε στις εικόνες του 2019.

Ανασκόπηση 2019: Οι ατάκες της χρονιάς
Ατάκες που ξεπέρασαν τις ίδιες τις ταινίες που ακούγονται, έγιναν memes και επαναλήφθηκαν πολλές φορές από τα στόματα θεατών. Συνεχίζουμε τη βόλτα στην κινηματογραφική χρονιά και σήμερα δεν κοιτάμε τις εικόνες, αλλά τις λέξεις!

Ανασκόπηση 2019: Οι αφίσες της χρονιάς
Εντυπωσιακά χρώματα, ευρηματικές ιδέες, πρωτότυπες συνθέσεις, γραφιστικά αριστουργήματα!

Ανασκόπηση 2019: Οι σκηνές της χρονιάς
Μικρές ή μεγάλες σε διάρκεια, εντυπωσιακές ή συγκινητικές, σημαντικές ή φανταχτερές, αυτές είναι οι σκηνές που ξεχωρίσαμε και θυμόμαστε το 2019. Προσοχή για spoilers!