Beach Party Films! Ένα κινηματογραφικό υπο-είδος υψηλής υποκουλτούρας - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:22
12/8

Beach Party Films! Ένα κινηματογραφικό υπο-είδος υψηλής υποκουλτούρας

Η πρώτη φορά που το Χόλιγουντ έκανε συνειδητά exploitation, εκμεταλλεύθηκε δηλαδή ένα ορισμένο κοινό στοχεύοντας τις υποτιθέμενες ή πραγματικές ανάγκες του. Απολαύστε ανεύθυνα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Το Χόλιγουντ είναι πομπός τέχνης αλλά και βιομηχανία θεάματος. Εδώ μιλάμε για το δεύτερο και τις απαρχές λειτουργίας της βιομηχανίας αυτής με όρους που στο μάρκετινγκ, και ειδικά στην δεκαετία του '50 που το μάρκετινγκ κάνει τα πρώτα του βήματα στην κατευθυντικότητα του concept και της ανάλυσης αναγκών στοχευμένων ομάδων πληθυσμού, αρχίζει να εντοπίζει πως υπάρχει μια τεράστια αγορά στο νεαρό (αρσενικό) κομμάτι της αμερικάνικης κοινωνίας.

Τουτέστιν, beach party genre. Ένα υποείδος που διέβλεψαν κι έστησαν οι δαιμόνιοι Άρκοφ, Κόρμαν και Νίκολσον, ιδρυτές της ανεξάρτητης American International Pictures που έφτιαχνε b-movies κάποιας επάρκειας, σχεδόν αποκλειστικά απευθυνόμενα σε νεαρής ηλικίας θεατές. Το beach genre, ήταν το αποτέλεσμα μιας ευφυούς αντίληψης ανάγκης ξεγνοιασιάς για τη νεαρή πρώτη μεταπολεμική γενιά, που συνδύασε, τις παραλίες, το surf, τη surf μουσική (αλλά και το ροκ εν ρολ γενικότερα) και πάτησε στην ανάγκη αποδραστισμού μιας εποχής ολοένα πιο ηφαιστειώδους κοινωνικοπολιτικά.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε τη χρωματιστή πανδαισιακή φόρμουλα των ταινιών αυτών (μέρος τους, συντηρητικοποιημένο, έφτασε και στην Ελλάδα σαν υποπλοκή των κωμωδιών, με Βουτσά, Τζανετάκο, Γώγου και λοιπούς στο ρόλο των έξαλλων νειάτων) που με την εκλέπτυνσή της (ο θεός να την κάνει), φθάνει ως σήμερα με πανάκριβες πια παραγωγές, άφθονων, ανελέητων σίκουελ.