Ένας γυμνός άντρας, MoonLa Land και Λάιζα! 12 αμήχανες στιγμές των Όσκαρ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:13
7/2

Ένας γυμνός άντρας, MoonLa Land και Λάιζα! 12 αμήχανες στιγμές των Όσκαρ

Γκλάμουρ, λάμψη, κύρος και...αμηχανία! Να μερικοί λόγοι για να ανυπομονείς για τα Όσκαρ κάθε χρόνο!

Από τον Πάνο Γκένα

Η κωλοτούμπα του Ραμί Μάλεκ 

Κυριολεκτική, όχι μεταφορική. Λίγο μετά το τέλος της απονομής και μόλις μερικά λεπτά από τη στιγμή που κράτησε στο χέρι του το Όσκαρ, ο Ραμί Μάλεκ έπεσε ανεβαίνοντας τις σκάλες που οδηγούσαν στη σκηνή για να μεταφερθεί στα παρασκήνια. Του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και συνέχισε για φωτογραφίσεις και παρτυ σώος!

Ένας γυμνός άνδρας τρέχει πάνω στη σκηνή πίσω από τον παρουσιαστή Ντέιβιντ Νίβεν

Όλα αυτά στην απονομή των Όσκαρ εν έτει 1974, όταν ένας γυμνός άνδρας πέρασε σαν αστραπή πίσω από τον Νίβεν, κατευθυνόμενος από και προς τα παρασκήνια. Το κοινό ξεσπά σε γέλια και χειροκροτήματα και ο Νίβεν, με το γνωστό φλεγματικό του τρόπο, εν μέσω αμηχανίας και παγωμένου γέλιου δηλώνει (εκτός auto-cue): «Δεν είναι εντυπωσιακό πως αυτός ο άνδρας το μοναδικό γέλιο που μπορεί να προκαλέσει είναι με το να γδυθεί και να δείξει τις ελλείψεις του;»

Ο Τζέιμς Φράνκο δεν είναι και τόσο νηφάλιος ως παρουσιαστής των βραβείων Όσκαρ

Ήταν 2011 όταν η Ακαδημία επέλεξε τον Τζέιμς Φράνκο και την Αν Χάθαγουεϊ για παρουσιαστές της βραδιάς. Εκείνη γλυκιά, ενθουσιασμένη και με ροπή προς την υπερπροσπάθεια και τα λεκτικά σαρδάμ. Εκείνος γελαστός και περισσότερο ευδιάθετος απ' όσο θα έπρεπε. Ο εναρκτήριος λόγος τους σχολιάστηκε έντονα και έκανε τον γύρο του διαδικτύου μέσα από δεκάδες βιντεάκια που «μαρτυρούσαν» την βραδιά.

Η Μελίσα Λίο παραλαμβάνει το βραβείο Β' γυναικείου ρόλου για την ταινία του Ντέιβιντ Ο' Ράσελ, «The Fighter» από τα χέρια του Κερκ Ντάγκλας. Κάτι δεν πάει καλά στην παραπάνω πρόταση;

Η καμπάνια στην οποία συμμετείχε η Λίο, λίγες εβδομάδες πριν την απονομή των Όσκαρ, κόντεψε να της στοιχίσει την εικόνα της και την εν δυνάμει βράβευσή της, αφού προωθούσε τον εαυτό της μέσω διαφημιστικών ενεργειών αμφιβόλου αισθητικής.

Και κάπου εκεί, την μέρα της Απονομής εμφανίστηκε στη σκηνή ο Κερκ Ντάγκλας για να παραδώσει το βραβείο Β' Γυναικείου με διάθεση για... λεκτικά παιχνίδια. Κι όταν με μασημένα λόγια, το βραβείο δόθηκε στη Λίο εκείνη επιδόθηκε σε έναν αμήχανα περίεργο λόγο (συμπεριλαμβανόμενης μιας βρισιάς, που η Ακαδημία πρόλαβε να «σβήσει»), ενώ στο τέλος «έκλεψε» το μπαστούνι του Ντάγκλας, προσποιούμενη ό,τι αδυνατεί να περπατήσει από το άγχος της βράβευσης. 

Ο Ντέιβιντ Λέτερμαν «παίζει» με την Όπρα Γουίνφρεϊ και την Ούμα Θέρμαν

Πιο συγκεκριμένα, ως παρουσιαστής των Όσκαρ έπαιξε με τα ονόματά τους και τις παρηχήσεις αυτών σε ένα αμήχανο κοινό, που προσπαθούσε να καταλάβει το αστείο του Λέτερμαν και να γελάσει με αυτό. Αδύνατο.

Η Αν Ράινκινγκ «κάνει» τον Φιλ Κόλινς μπροστά στον Φιλ Κόλινς. Ή τουλάχιστον προσπαθεί

Το 1986, η Ακαδημία κινηματογράφου προχωράει σε μια ανέμπνευστη και άχαρη κίνηση να μην αφήσει τον παρόντα Φιλ Κόλινς να ερμηνεύσει το υποψήφιο για Όσκαρ τραγούδι, αλλά να τον αντικαταστήσει με τη φημισμένη χορεύτρια Αν Ράινκινγκ, γνωστή από τις εμφανίσεις της στο Μπρόντγουεϊ και τις συνεργασίες της με τον Μπομπ Φοσι.

Το αποτέλεσμα είναι από τις πλέον αμήχανες στιγμές on stage της Ακαδημίας. 

Η Χιονάτη «χάνει» τον δρόμο για τα Όσκαρ

Η απονομή του 1989 θα μείνει στους περισσότερους ως εκείνη με την περισσότερο αμήχανη, ανέμπνευστη και άβολη έναρξη των βραβείων. Η Χιονάτη (Αιλίν Μπόουμαν) προσπαθεί να βρει τον δρόμο για το Χόλιγουντ, ακολουθεί κάποια χρυσά αστέρια που περπατάνε, βγαίνει στη σκηνή και καταλήγει να χορεύει έξαλλα στη σκηνή, παρέα με τον Ρομπ Λόου να τραγουδά. Όλα αυτά σε ένα σουρεάλ 11λεπτο που κατέστρεψε καριέρες και προκάλεσε τη μήνη ηθοποιών και σκηνοθετών, οι οποίοι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην Ακαδημία δηλώνοντας πως «αποτελούσε ντροπή για ολόκληρη την κινηματογραφική κοινότητα». Η Μπόουμαν θα δηλώσει πως η εμπειρία της ήταν «απαίσια», σε γράμμα που δημοσίευσε το 2013.

Η Αντζελίνα Τζολί αγαπάει τον αδερφό της. Πολύ.

Το 2000, όταν η Αντζελίνα Τζολί ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το (μοναδικό της) Όσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου για το «Κορίτσι που Άφησα Πίσω», ευχαρίστησε πρώτο απ' όλους τον αδερφό της.

Και έκλεισε τον λόγο της, πάλι ευχαριστώντας πολύ τον αδερφό της, που τόσο αγαπάει, όσο και εκείνος.

Η Λάιζα Μινέλι χαίρεται περισσότερο το Όσκαρ από τη νικήτρια Λουπίτα Νι'Ονγκο

Το 2014, η πρωτοεμφανιζόμενη Λουπίτα Νι'Ονγκο κατάφερε να φτάσει στην απονομή έχοντας κερδίσει δεκάδες βραβεία. Και το Όσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου ήταν σχεδόν σίγουρο. Όπερ και εγέννετο, καθώς το όνομά της κρυβόταν στο νικητήριο φάκελο.

Η Νι'Όνγκο ενθουσιάζεται, το ίδιο και ο αδερφός της, ο σκηνοθέτης Στιβ Μακ Κουίν, αλλά και ο συμπρωταγωνιστής της και παραγωγός του «12 Χρόνια Σκλάβος», Μπραντ Πιτ. Αυτό που η Νι' Όνκγο δεν περίμενε ανεβαίνοντας στη σκηνή, ήταν ο ενθουσιασμός της Λάιζα Μινέλι, που «άρπαξε» και φίλησε την έκπληκτη νικήτρια, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φανεί στην βραδιά, έπειτα από την αποτυχημένη της προσπάθεια να αποτελέσει μέλος της περίφημης selfie της Έλεν ντε Τζένερις. 

H Γκριρ Γκάρσον χαίρεται την βράβευσή της

Το 1943, η Γκριρ Γκάρσον κερδίζει το Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Mrs. Miniver», ανεβαίνει στη σκηνή και ευχαριστεί επί 7 ολόκληρα λεπτά, όταν οι τότε ευχαριστήριοι λόγοι δεν ξεπερνούσαν το 1 με 2 λεπτά. 

Ο Μάρλον Μπράντο δεν εμφανίζεται στα Όσκαρ τη χρονιά του «Νονού»

Ήταν 1973 όταν ο Μάρλον Μπράντο κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του. Αυτή τη φορά ήταν για το πρώτο κεφάλαιο του «Νονού» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Η Λιβ Ούλμαν και ο Ρότζερ Μουρ ανακοινώνοντας το όνομα του Μπράντο, δεν περιμένουν στη σκηνή να δουν να ανεβαίνει μια νεαρή  γυναίκα με καταγωγή από τους ιθαγενείς Αμερικανούς των ΗΠΑ, που αρνείται να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο.

Στον λόγο της που ακολούθησε τάχθηκε υπέρ των δικαιωμάτων των ιθαγενών πληθυσμών της Αμερικής, που κακομεταχειρίζονται από την βιομηχανία του θεάματος, εν μέσω χειροκροτημάτων και γιουχαϊσμάτων. 

Και φυσικά το μεγαλύτερο φιάσκο όλων των εποχών

Λίγο πριν τελειώσει η τελετή απονομής του 2017 με το «La La Land» να έχει ανακοινωθεί πως κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας και όλους τους συντελεστές επί σκηνής να παραδίδουν τους ευχαριστήριους λόγους τους, ήρθε η ανατροπή. Το «Moonlight» είχε κερδίσει το μεγάλο βραβείο!

Η 89η τελετή των βραβείων Όσκαρ θα μείνει στη μνήμη μας για το σοκαριστικό, ανατρεπτικό φινάλε με τους Γουόρεν Μπίτι και Φέι Ντάναγουεϊ να ανακοινώνουν λάθος το μεγάλο νικητή της βραδιάς. Ο φάκελος που τους είχε δοθεί είχε κατά λάθος το χαρτί που αφορούσε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου, οπότε η Ντάναγουεϊ διάβασε «La La Land» (λίγα λεπτά πριν είχε προηγηθεί η νίκη της Έμα Στόουν). O Τζόρνταν Χόροβιτς, παραγωγός του «La La Land» διαπίστωσε το λάθος στη σκηνή και πλησίασε το μικρόφωνο δηλώνοντας «έγινε λάθος, έχουμε χάσει».

Έφταιγε η PricewaterhouseCoopers, η εταιρεία που χειρίζεται όλη τη διαδικασία της ψηφοφορίας και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Όσκαρ; Ο συνεργάτης της εταιρείας Μπράιαν Κάλιναν, που έδωσε λάθος φάκελο και τον απασχολούσαν περισσότερο οι φωτογραφίες των παρασκηνίων; Το ζευγάρι των Ντάναγουεϊ και Μπίτι; Όποια κι αν είναι η απάντηση, δεν έχει καμία σημασία.

Τα 89α Όσκαρ έγραψαν ιστορία στην τηλεόραση, για όλους τους λάθος λόγους!

Μην χάσεις την 92η τελετή απονομής των βραβείων OSCAR, ζωντανά και αποκλειστικά στην COSMOTE TV την Κυριακή 9/2.

Οι αφίξεις ζωντανά από το κόκκινο χαλί με τον Γιώργο Σατσίδη, το pre show από τη 1:30 π.μ. με αποκορύφωμα την Τελετή Απονομής που μπορείς να απολαύσεις στο COSMOTE CINEMA 1HD με τον πρωτότυπο ήχο ή το COSMOTE CINEMA OSCARS HD με live σχολιασμό από τον Γιώργο Σατσίδη & τη Χριστίνα Μπίθα απευθείας από το Λος Άντζελες. Την έχασες; Κανένα πρόβλημα. Απόλαυσε την στις 10/2 στις 21.00 στο COSMOTE CINEMA 1HD με ελληνικούς υπότιτλους.​

Μείνετε συντονισμένοι στο cinemagazine.gr για την κάλυψη των φετινών βραβείων Όσκαρ με καθημερινά θέματα, νέα, αφιερώματα και προβλέψεις!