Οι 50 ταινίες που θα σφραγίσουν την κινηματογραφική χρονιά 2019-2020 - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
18:08
8/10

Οι 50 ταινίες που θα σφραγίσουν την κινηματογραφική χρονιά 2019-2020

20. ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ (BACURAU) των Κλέμπερ Μεντόζα Φίλιου, Τζουλιάνο Ντορνέλες

Ενα απομονωμένο χωριό της Βραζιλίας σβήνεται κάποια μέρα μυστηριωδώς από τους ηλεκτρονικούς χάρτες. Επειτα το σήμα χάνεται από τα κινητά τηλέφωνα, παράξενοι επισκέπτες κάνουν την εμφάνισή τους και ένας αδιόρατος κίνδυνος καραδοκεί όχι πολύ μακριά. Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Καννών για έναν διεστραμμένα απολαυστικό συνδυασμό κοινωνικής αλληγορίας, ταινίας τρόμου,  περιπέτειας εκδίκησης και βίαιου νεογουέστερν. Λ.Κ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και έχει αγοραστεί για διανομή από την Seven Films.

19. ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ (KNIVES OUT) του Ράιαν Τζόνσον

Ο Ράιαν Τζόνσον πραγματοποίησε ένα προσωρινό διάλειμμα από το σύμπαν του «Star Wars» για να γυρίσει τη δική του κινηματογραφική εκδοχή των αστυνομικών ιστοριών μυστηρίου που αναμένεται να λατρέψουν όσοι δεν χάνουν τις διασκευές στο έργο της Αγκαθα Κρίστι. Φόνος σε ένα δωμάτιο, κλειδωμένες πόρτες και ένας επιθεωρητής που προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα, με τον Ντάνιελ Κρεγκ να βγάζει το κοστούμι του 007 ανακρίνοντας τους Κρις Εβανς, Μάικλ Σάνον, Τζέιμι Λι Κέρτις, Κρίστοφερ Πλάμερ και Τόνι Κολέτ. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 5 Δεκεμβρίου από τη Spentzos Film.

18. Ο ΦΑΡΟΣ  (THE LIGHTHOUSE) του Ρόμπερτ Εγκερς

Τέλη του 19ου αιώνα, δυο άντρες αναλαμβάνουν τη φύλαξη ενός φάρου σε ένα μικρό ανεμοδαρμένο νησί. Η απομόνωση θα σπείρει ανέμους έντασης και θα θερίσει ψυχολογικές θύελλες. Τέσσερα χρόνια μετά την παγανιστική «Μάγισσα», ο Ρόμπερτ Εγκερς αλιεύει ναυτικές προκαταλήψεις και βυθίζει τους Γουίλεμ Νταφό και Ρόμπερτ Πάτινσον σε μία γοτθική άσκηση ατμοσφαιρικής σκηνοθεσίας. Π.Γκ.

Η ταινία έχει αγοραστεί για διανομή από την Tulip.

17. Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ (ABOUT ENDLESSNESS) του Ρόι Αντερσον

Πέντε χρόνια μετά το «Ενα Περιστέρι Εκατσε σε ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Υπαρξή του», ο Σουηδός σκηνοθέτης επιστρέφει με ένα κράμα ωδής και σπαραγμού για την ανθρώπινη ύπαρξη - και τον Αργυρό Λέοντα Σκηνοθεσίας της Βενετίας. Με το χαρακτηριστικό αποστειρωμένο στιλ που εμποτίζεται σε σουρεαλιστικό, υποδόριο χιούμορ, ο Αντερσον παρατηρεί τη στατική ευθυμία των άβολων καταστάσεων και δίνει έμφαση στην ομορφιά της ύπαρξης, «στο να είσαι ζωντανός». Τ.Μ.

Η ταινία έχει αγοραστεί για διανομή από την Ama Films.

16. QUEEN OF HEARTS της Μέι ελ-Τούκι

Μία μεσήλικη δικηγόρος ερωτεύεται τον θετό γιο της και οδηγείται μοιραία σε μία αμετάκλητη επιλογή που θα κρίνει τη ζωή εκείνης και των ανθρώπων γύρω της. Το Βραβείο Κοινού του φετινού Σάντανς είναι ένα ανθρώπινο δράμα που βρίσκει σφυγμό στα απαγορευμένα πάθη της μεγάλης οθόνης (από τον Ντάγκλας Σερκ ως τη «Μοιραία Σχέση»!) και δίνει την ευκαιρία στην Μέι ελ-Τούκι και την εκπληκτική πρωταγωνίστριά της, Τρίνε Ντίρχολμ, να αποπλανήσουν κοινό και κριτικούς. Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 5 Δεκεμβρίου από την Weird Wave.

15. VITALINA VARELA του Πέδρο Κόστα

Η Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο κατέληξε στην δημιουργία του αξιοσέβαστου Πορτογάλου σκηνοθέτη, υπεύθυνου για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες όσο και απαιτητικές φιλμογραφίες του σύγχρονου Ευρωπαϊκού σινεμά. Η «Vitalina Varela» είναι η ελλειπτική ιστορία μιας 55χρονης γυναίκας από το Πράσινο Ακρωτήρι η οποία φτάνει στη Λισαβόνα, τρεις μέρες μετά την κηδεία του συζύγου της, και το ταξίδι τη φέρνει αντιμέτωπη με το παρελθόν της και με ένα αβέβαιο μέλλον. Ταινία που δύσκολα περιγράφεται και καλύτερα βιώνεται, η έβδομη ταινία του Πέδρο Κόστα είναι τίποτα λιγότερο από έναν βαθιά υποβλητικό εφιάλτη. Λ.Κ.

Η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα ελληνική διανομή.

14. THE FAREWELL της Λούλου Γουάνγκ

Εχει αποκτήσει όποιο Βραβείο Κοινού βρέθηκε στη φεστιβαλική διαδρομή του, αρχής γενομένης από το Σάντανς, και σημείωσε εισπρακτικό φαινόμενο κατά την πρόσφατη προβολή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τοποθετώντας την πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργό του στις λίστες με τους πλέον περιζήτητους σκηνοθέτες, ενώ θεωρείται φαβορί για αρκετές κατηγορίες στα προσεχή Οσκαρ. Το γλυκόπικρο και βαθιά συγκινητικό δράμα της Γουάνγκ είναι το αφοπλιστικά τρυφερό «αντίο» μιας οικογένειας στην ηλικιωμένη αρχηγό της και ταυτόχρονα μια γενναιόδωρη ταινία η οποία περιβάλλει σαν ζεστή αγκαλιά το κοινό της. Λ.Κ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και έχει αγοραστεί για διανομή από την Seven Films.

13. THE SOUVENIR της Τζοάνα Χογκ

Ονορ και Τίλντα Σουίντον υποδύονται μητέρα και κόρη σε ένα ιμπρεσιονιστικής αισθητικής ερωτικό δράμα πάνω στην αντίξοη σχέση που αναπτύσσει μια νεαρή φοιτήτρια σκηνοθεσίας με ένα μεγαλύτερο σε ηλικία άντρα, χρόνια εθισμένο στο αλκοόλ, στην Αγγλία του '80. Ημιαυτοβιογραφική και αντισυμβατική, η ταινία της Τζοάνα Χογκ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Σάντανς και αποτελεί το πρώτο μέρος ενός προγραμματισμένου κινηματογραφικού διπτύχου. Κ.Θ.

Η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα ελληνική διανομή.

12. ΝΟ ΤΙΜΕ ΤΟ DIE του Κάρι Φουκουνάγκα

Μετά από πιέσεις στον Ντάνιελ Κρεγκ να υποδυθεί για τελευταία φορά τον ήρωα, απολύσεις  σεναριογράφων και σκηνοθετών, επανεγγραφές, διορθώσεις και τραυματισμούς του πρωταγωνιστή, ο Τζέιμς Μποντ βγήκε αλώβητος και έτοιμος για την 25η περιπέτειά του. Ο Κάρι Φουκουνάγκα («True
Detective») κάθησε τελικά στην (ηλεκτρική) καρέκλα του σκηνοθέτη και ο Ραμί Μάλεκ προστέθηκε στην εκλεκτή λίστα κακών της σειράς, σε μια ταινία που μοιάζει ως τέλος εποχής λίγο πριν το franchise μπει σε μια σειρά αλλαγών που μπορεί να αφορούν ακόμη και το φύλο του πράκτορα. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 2 Απριλίου από την Tulip.

11. ΣΥΝΩΝΥΜΑ (SYNONYMS) του Ναντάβ Λαπίντ

Η πανάξια Χρυσή Αρκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου διηγείται την ιστορία ενός εξεγερμένου νεαρού Ισραηλινού ο οποίος ταξιδεύει στο Παρίσι με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Θα μπορέσει όμως να ενσωματωθεί στην εκεί πραγματικότητα ή θα καταλήξει ξένος σε έναν άγνωστο τόπο που αδυνατεί να τον δεχτεί; Κινούμενος μεταξύ κωμικού και δραματικού, με μια εκρηκτική ερμηνεία από τον πρωτοεμφανιζόμενο Τομ Μερσιέ, ο πιο πολυσυζητημένος νέος σκηνοθέτης του Ισραήλ παραδίδει ένα θαρραλέο και αντισυμβατικό φιλμ, από εκείνα που δικαιολογούν με το παραπάνω τα μεγάλα βραβεία που κερδίζουν. Λ.Κ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και θα κυκλοφορήσει 17 Οκτωβρίου από την Weird Wave.