Οι 50 ταινίες που θα σφραγίσουν την κινηματογραφική χρονιά 2019-2020 - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
18:08
8/10

Οι 50 ταινίες που θα σφραγίσουν την κινηματογραφική χρονιά 2019-2020

30. Η ΑΛΗΘΕΙΑ (THE TRUTH) του Χιροκάζου Κόρε-Εντα

Μια Γαλλίδα σταρ του σινεμά πρωταγωνιστεί σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, ερμηνεύοντας μια μητέρα που δεν μεγαλώνει ποτέ. Την ίδια εποχή εκδίδει τα απομνημονεύματά της και δέχεται την επίσκεψη της κόρης, του γαμπρού και της εγγονής της από τις ΗΠΑ. Ο Χιροκάζου Κόρε- Εντα υπογράφει την πρώτη του ταινία εκτός Ιαπωνίας και σκηνοθετεί τρεις λαμπερούς σταρ (Ντενέβ - Μπινός - Χοκ) σε μία ταινία για την «Αλήθεια» των οικογενειακών ψεμάτων και των κινηματογραφικών ψευδαισθήσεων. Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 2 Ιανουαρίου από την Seven Films.

29. AMAZING GRACE των Σίντνεϊ Πόλακ, Αλαν Ελιοτ

Το 1972 ο βραβευμένος με Οσκαρ Σίντνεϊ Πόλακ κινηματογράφησε τη θρυλική συναυλία που έδωσε η Αρίθα Φράνκλιν σε εκκλησία του Λος Αντζελες, η οποία αναγορεύτηκε μετέπειτα στο πιο πετυχημένο γκόσπελ άλμπουμ όλων των εποχών. Σχεδόν 50 χρόνια μετά, το απρόβλητο μέχρι σήμερα ντοκουμέντο αυτής της οριακά μεταφυσικής εμφάνισης γίνεται μια instant classic μουσική ταινία, προορισμένη να κηρύττει για πάντα το ένδοξο ευαγγέλιο της σόουλ. Λ.Κ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και έχει αγοραστεί για διανομή από την Seven Films.

28. Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΤΖΙΟΥΕΛ (RICHARD JEWELL) του Κλιντ Ίστγουντ

Ακμαίος, αγέρωχος και δημιουργικά παρών, ο Κλιντ Ίστγουντ ανανεώνει το ετήσιο κινηματογραφικό ραντεβού του με μία ταινία - επίκαιρο σχόλιο για την στρεβλή εικόνα που μπορεί να προωθήσουν τα ΜΜΕ, αλλά και την social-medιακή καταγίδα που προδικάζει/καταδικάζει. Βασισμένος στην αληθινή ιστορία του Ρίτσαρντ Τζιούελ που δούλευε ως φύλακας ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 και έγινε από ήρωας... βομβιστής, ο Ίστγουντ παραδίδει μία ταινία ειλικρινούς τοποθέτησης με συμμάχους ένα εξαιρετικό καστ (Πολ Γουόλτερ Χάουζερ, Σαμ Ρόκγουελ, Κάθι Μπέιτς, Ολίβια Γουάιλντ, Τζον Χαμ) και οσκαρική ημερομηνία εξόδου. Π. Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 23 Ιανουαρίου από την Tanweer.

27. 1917 του Σαμ Μέντες

Δύο νεαροί Βρετανοί στρατιώτες δέχονται να αναλάβουν μια αποστολή αυτοκτονίας, καθώς πρέπει να περάσουν μέσα από εχθρικό έδαφος σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μεταβιβάσουν ένα μήνυμα που θα αποτρέψει μια δολοφονική επίθεση. Ο Σαμ Μέντες, στην πρώτη του δουλειά μετά την έξοδό του από το franchise του Τζέιμς Μποντ, φιλοδοξεί να κάνει τη δική του «Δουνκέρκη» με ένα φιλόδοξο μονοπλάνο ανατρέχοντας αυτή τη φορά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο συνοδεία ενός all-star cast (Φερθ, Κάμπερμπατς, Στρονγκ). Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 9 Ιανουαρίου από την Odeon.

26. Η ΛΙΜΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ (THE WILD GOOSE LAKE) του Ντιάο Γινάν

Πέντε χρόνια αφότου κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο, ο βιρτουόζος σκηνοθέτης που μετρά ανάμεσα στους θαυμαστές του τον Κουέντιν Ταραντίνο επιδίδεται σε μια στιλιστική tour de force, η οποία ενώνει το μοντέρνο νουάρ με τις μυσταγωγίες του Γουόνγκ Καρ Γουάι και τις νυχτερινές ατμόσφαιρες του Μάικλ Μαν. Ενας γκάνγκστερ κυνηγημένος από τον υπόκοσμο και την αστυνομία, μια αινιγματική γυναίκα με τα δικά της μυστικά και μια αποθέωση της σκηνοθεσίας, προορισμένη αυστηρά για τη μεγάλη οθόνη. Μια από τις πιο εκθαμβωτικές δημιουργίες που είδαμε τελευταία. Λ.Κ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και έχει αγοραστεί για διανομή από την Seven Films.

25. SOUL των Πιτ Ντόκτερ, Κεμπ Πάουερς

Ενας δάσκαλος μουσικής πεθαίνει πριν πραγματοποιήσει ένα μεγάλο του όνειρο και μεταφέρεται σε ένα φροντιστήριο ψυχών, το μέρος όπου αυτές προετοιμάζονται πριν το ταξίδι τους στη Γη, για να βρει το αληθινό νόημα της ύπαρξής του και να επιστρέψει. Η πιο φιλόδοξη ταινία της Pixar τα τελευταία χρόνια μοιάζει με ξαδερφάκι του «Inside Out» και έρχεται να μιλήσει για την ψυχή μας αλλά και στην ψυχή μας. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 18 Ιουνίου από την Feelgood Entertainment.

24. ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ (LES MISERABLES) του Λατζ Λι

Στα προάστια του Παρισιού μια σύλληψη ρουτίνας εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί όταν μια ομάδα αγοριών επιτίθεται βίαια σε αστυνομικούς. Περήφανος συνεχιστής των «Κάνε το Σωστό» και «Μίσος», το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Λατζ Λι εμπνέεται απ’ την παρισινή εξέγερση του 2005 και σε διάλογο με το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ σερβίρει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κινηματογραφικής δράσης και ρεαλιστικής σκιαγράφησης των σύγχρονων μητροπολιτικών αντιθέσεων. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών και επίσημη συμμετοχή της Γαλλίας στο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Κ.Θ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και απέσπασε το Βραβείο Κοινού Fischer και το Βραβείο της Π.Ε.Κ.Κ.  Θα κυκλοφορήσει 14 Νοεμβρίου από την Seven Films.

23. SHIRLEY της Τζόζεφιν Ντέκερ

Ενα νεαρό ζευγάρι επισκέπτεται το σπίτι της διάσημης συγγραφέα βιβλίων τρόμου Σίρλεϊ Τζάκσον («The Haunting of Hill House») και του συζύγου της, καθηγητή Στάνλεϊ Χάιμαν. Η επίσκεψη θα σταθεί πηγή έμπνευσης του επόμενου βιβλίου της «Σίρλεϊ». Δυο συναρπαστικοί σύγχρονοι ηθοποιοί, η Ελίζαμπεθ Μος και ο Μάικλ Στούλμπαργκ, «ανοίγουν τις σελίδες» του τολμηρού, πειραματικού κινηματογραφικού κόσμου της Τζόζεφιν Ντέκερ («Τα Πρόσωπα της Μάντλιν»). Κι αν η πλοκή ακούγεται συμβατική, είμαστε σίγουροι πως η Ντέκερ θα χωρέσει ψυχόδραμα και πρωτοτυπία «ανάμεσα στις λεξεις». Π.Γκ.

Η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα ελληνική διανομή.

22. HONEYLAND των Λιουμπομίρ Στεφάνοφ, Ταμάρα Κοτέφσκα

Η ταινία είναι η επίσημη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στα φετινά Οσκαρ και ένα από τα μεγάλα φαβορί για το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, αλλά τα παραπάνω ίσως έχουν ελάχιστη σημασία μπροστά στην ομορφιά και τη συγκίνηση ενός τέτοιου φιλμ-έκπληξη, χρονικού ενός τρόπου ζωής που χάνεται μέσα από την αληθινή ιστορία μιας φτωχής γυναίκας που ζει από τη μελισσοκομία στα κακοτράχαλα όρη της γειτονικής χώρας. Μία από τις πιο συγκινητικές εκπλήξεις της σεζόν. Λ.Κ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και έχει αγοραστεί για διανομή από την Seven Films.

21. STAR WARS: SKYWALKER - Η ΑΝΟΔΟΣ (STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER) του Τζ. Τζ. Έιμπραμς

Το τέλος των Σκαϊγουόκερ πλησιάζει με το «Skywalker: Η Ανοδος» για να ολοκληρώσει 42 χρόνια μετά το πρώτο «Star Wars» το κινηματογραφικό παραμύθι μιας ολόκληρης γενιάς. Η χαρακτηριστική μυστικοπάθεια του σκηνοθέτη, το δυναμικό ντουέτο των Ντέιζι Ρίντλεϊ - Ανταμ Ντράιβερ, ο φόρος τιμής στην Κάρι Φίσερ, ένας «αυτοκρατορικός» γνώριμος από τα παλιά και το σενάριο με την υπογραφή του βραβευμένου με Οσκαρ Κρις Τέριο («Επιχείρηση: Argo»), προετοιμάζουν για το επικό τέλος τριών τριλογιών. Η Δύναμη του γαλαξία μαζί μας! Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 19 Δεκεμβρίου από την Feelgood Entertainment.