Μεγαλώνοντας: 11 ταινίες με θέμα την σχολική ενηλικίωση που πρέπει να δεις - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:32
13/6

Μεγαλώνοντας: 11 ταινίες με θέμα την σχολική ενηλικίωση που πρέπει να δεις

11 ταινίες με θέμα τους την ενηλικίωση, το πέρασμα από τη νεύρωση της εφηβείας στην εκνευριστικότητα του κόσμου των μεγάλων.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Οι ταινίες με θέμα την ενηλικίωση είναι ένα ευρύτατο είδος ταινιών που καλύπτει απροσδόκητα από το θαυμάσιο ενδοσχολικό «Booksmart» αυτής της εβδομάδας μέχρι εντελώς εξωσχολικά horror αριστουργήματα όπως το σκανδιναβικό «Άσε το Κακό να Μπει». Πρακτικά, μια ταινία με ήρωες παιδικής/εφηβικής ηλικίας για πρωταγωνιστές σε σιγουρεύει πως κάπου στην γραφή της θα περιέχει νύξεις περί της πραγματικότητας της ενηλικίωσης.

Η διαλογή και η επιλογή δεν είναι εύκολη, ως συνήθως, γι' αυτό και τέθηκε ένα όρος που θα απλοποιήσει (κάπως) την διαδικασία και θα την φέρει και πιο κοντά στην ταινία που στέκεται αφορμή μας: Να αποτελεί το σχολείο φόντο αλλά και δραματουργική αφορμή. Τέλος ας θυμίσουμε για ακόμα μια φορά το αυτονόητο. Αναπόφευκτα μια κινηματογραφική λίστα είναι σχεδόν πάντοτε ελλιπής. Ο ρόλος της παραμένει αυτός της σύνοψης, της παραπομπής και της όξυνσης μιας σινεφιλικότητας.

«Κες» (Kes, 1969) του Κεν Λόουτς

H δεύτερη ταινία μιας 55ετούς, σταθερά εξαιρετικής φιλμογραφίας, αφηγείται με στεγνή, εγγλέζικη ποίηση την ιστορία ενός μαθητή προερχόμενου από μια φτωχή οικογένεια που βιώνει την απόρριψη από παντού και βρίσκει καταφύγιο στην σχέση του μ' ένα γεράκι. Μοναδικό έργο μετατροπής της απελπισίας σε ελπίδα κι ενατένιση του μέλλοντος, μοναδικό στο πως καταφέρνει ακόμα και τον σπαραγμό του φινάλε να τον ταιριάξει με μια αισιοδοξία ανυπολόγιστη.

«Χάρτινες Χειροπέδες» (The Paper Chase, 1973) του Τζέιμς Μπρίτζες

Μικρή παρέκκλιση καθώς το σχολειό εδώ γίνεται Πανεπιστήμιο, μέσα από την ιστορία φοιτητών της Νομικής, και ειδικά ενός, μ' έναν από τους πιο εκφοβιστικούς, ιδιότροπους αλλά και (για κάποιους) τελικά ωφέλιμους χαρακτήρες-πατρικές φιγούρες. Ο απίθανος Τζον Χάουζμαν, Όσκαρ Β' Ρόλου, είναι ο αυστηρός, αγενής με το γάντι, «σωκρατικός» καθηγητής που σου βγάζει το λάδι, σαδομαζοχιστές του κόσμου ενωθείτε, ωστόσο κάποτε ο δρόμος προς την αριστεία δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα.

«Το Μυστικό του Βράχου των Κρεμασμένων» (Picnic at Hanging Rock, 1975) του Πίτερ Γουίαρ

Πρώτο μεταξύ ίσων, το αριστούργημα του Γουίαρ, που θα έχουμε την τύχη φέτος να προβάλλουμε στο Athens Open Air Film Festival στις 25 Ιουνίου, είναι η άφατης ποίησης ιστορία μιας παρέας κοριτσιών στην διάρκεια της ανακάλυψης. Το περιεχόμενο της ανακάλυψης αυτής, τυλιγμένο στην αχλή και του μεθυστικούς ήχος της φύσης, του Ζαμφίρ και της μυστηριακής σκηνοθεσίας του Γουίαρ, είναι μια αλλόκοσμη επιταγή που καλά θα κάνεις να απολαύσεις παρά να διαβάσεις.