10+1 ανατρεπτικές, κινηματογραφικές ιστορίες Χριστουγέννων! - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
7:12
11/12

10+1 ανατρεπτικές, κινηματογραφικές ιστορίες Χριστουγέννων!

Δεν είναι όλες οι χριστουγεννιάτικες ταινίες πλημμυρισμένες με στολίδια, σπιτική θαλπωρή, διακοσμημένα έλατα, χιονισμένα τοπία, γραφικά έλκηθρα και γενειοφόρους άντρες που παριστάνουν τον Άγιο Βασίλη!

Από τον Λουκά Κατσίκα

Το σινεμά έχει γιορτάσει αρκετές φορές τη συγκεκριμένη ημερομηνία του χρόνου μέσα από μερικές άκρως ανορθόδοξες ταινίες. Προετοιμαστείτε για τις φετινές γιορτές με μερικές από αυτές που ακολουθούν στο παρακάτω κείμενο!

Black Christmas (1974) του Μπομπ Κλαρκ

Ο μήνας είναι Δεκέμβρης, βρισκόμαστε μια μόλις ανάσα πριν το διάλειμμα των Χριστουγεννιάτικων γιορτών, χιόνι πέφτει, τα φωτάκια των στολισμένων δέντρων τρεμοπαίζουν μέσα στην νύχτα, οποιαδήποτε ειδυλλιακή εικόνα μπορεί να μας έχει κατά καιρούς χαρίσει το σινεμά για την συγκεκριμένη εορτή του χρόνου σταματά, ωστόσο, κάπου εδώ.

Γιατί το σπίτι μιας θηλυκής κολεγιακής αδελφότητας τρομοκρατούν τα ανατριχιαστικά και ιδιαίτερα απειλητικά τηλεφωνήματα ενός αγνώστου, ο οποίος υπόσχεται ότι θα σκοτώσει τους πάντες και πολύ σύντομα αρχίζει να εφαρμόζει όσα έταξε.

Φάνι και Αλέξανδρος (Fanny och Alexander, 1982) του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Το θαυμάσιο έπος του Μπέργκμαν ξεκινά και ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος του φιλμ στον χαρμόσυνο εορτασμό των Χριστουγέννων, όπως τον βιώνει μια ευτυχισμένη οικογένεια της σουηδικής επαρχίας των αρχών του 20ου αιώνα και τον παρακολουθούμε μέσα από τα μάτια ενός μικρού αγοριού.

Πολυθρόνα για Δύο (Trading Places, 1983) του Τζον Λάντις

Εξαιτίας ενός ανήθικου στοιχήματος που βάζουν δυο ηλικιωμένοι εκατομμυριούχοι εις βάρος του, ένας αλαζόνας χρηματιστής με τα χαρακτηριστικά του Νταν Ακρόιντ χρειάζεται να περάσει Χριστούγεννα στο δρόμο, την ώρα που ο πρώην άστεγος και αλητήριος Έντι Μέρφι απολαμβάνει τις ανέσεις του πολυτελούς διαμερίσματός του.