ΚΑΝΝΕΣ 2007 / ΤΑΙΝΙΕΣ

Κάννες '07: «Στην κόψη του παραδείσου»

Κάννες '07: 10η Μέρα

2007-05-25 10:11:08

Κάννες '07: «Στην κόψη του παραδείσου»




Ο νεαρός καθηγητής πανεπιστημίου και ο τραγικά μόνος πατέρας του, η θλιμμένη πόρνη και η χαμένη κόρη της, η ακραία ερωτευμένη φοιτήτρια και η αμήχανη μητέρα της θα στροβιλιστούν μέχρις εσχάτων σε ένα παιχνίδι της μοίρας.
Aποστολή: Ορέστης Ανδρεαδάκης, Λουκάς Κατσίκας, Μανώλης Κρανάκης, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Πόλυ Λυκούργου, Λήδα Γαλανού, Κωνσταντίνος Σαμαράς

Ο νεαρός καθηγητής πανεπιστημίου και ο τραγικά μόνος πατέρας του, η θλιμμένη πόρνη και η χαμένη κόρη της, η ακραία ερωτευμένη φοιτήτρια και η αμήχανη μητέρα της θα στροβιλιστούν μέχρις εσχάτων σε ένα παιχνίδι της μοίρας. Θα χαρίσουν άραγε στον γερμανοθρεμμένο Τούρκο Φατίχ Ακίν (νικητή της Χρυσής Άρκτου στο φεστιβάλ Βερολίνου με την προηγούμενη ταινία του) τον φετινό, πανηγυρικό Φοίνικα;

Δύσκολο να διακινδυνεύσεις μια τέτοια πρόβλεψη σε ένα από τα δυνατότερα διαγωνιστικά των τελευταίων ετών, αλλά το σίγουρο είναι ότι η ταινία «Auf Der Anderen Seite» έχει όλα τα φόντα για να το πετύχει. Μωσαϊκό ιστοριών χτισμένο με μια λογική ανάμεσα στο «Pulp Fiction», τον «Καπνό» και το σεναριακό ύφος του Γκιγιέρμο Αριάγα (τον οποίο ο σκηνοθέτης αναφέρει στις ευχαριστίες των τίτλων τέλους), το φιλμ του Ακίν επιχειρεί να διασχίσει κυριολεκτικά και συμβολικά την απόσταση Ευρώπης (Γερμανίας, πιο συγκεκριμένα) και Τουρκίας.

Και θα το κατορθώσει, με μια αφήγηση που συνθέτει ένα σωρό απίθανες συμπτώσεις με απόλυτη φυσικότητα, και με μια σκηνοθετική αύρα που ντύνει τις συνεχείς αντιθέσεις του φιλμ με μυρωδιές, τραγούδια και ανεπαίσθητες χειρονομίες μόνο για ευαίσθητους δέκτες. Υπάρχουν ενστάσεις για αυτό το παζλ του Φατίχ Ακίν, το παλλόμενο από ετερόκλητες ιδέες και συναισθήματα; Ίσως το ότι αυτά ακριβώς πρέπει να συμβιβαστούν σώνει και καλά, με μια λογική αγαθών προθέσεων που λοξοκοιτάζει... την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ