Τα Βραβεία των Επαγγελματικών Ενώσεων της Αμερικής

2008-02-07 20:35:06

Οι αδελφοί Κοέν αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά μεγάλοι νικητές, καθώς το βράδυ του Σαββάτου απέσπασαν το μεγάλο βραβείο της Ενωσης Αμερικανών Σκηνοθετών (Directors Guild of America).
Τα Βραβεία της Ενωσης Αμερικανών Σκηνοθετών

Οι αδελφοί Κοέν αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά μεγάλοι νικητές, καθώς το βράδυ του Σαββάτου απέσπασαν το μεγάλο βραβείο της Ενωσης Αμερικανών Σκηνοθετών (Directors Guild of America).
Μετά τη διάκριση αυτή, ποζάρουν πλέον ως ένα από τα αδιαφιλονίκητα φαβορί για τα Οσκαρ Καλύτερης ταινίας και Σκηνοθεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρακτορεία στοιχημάτων αντέδρασαν αμέσως στη βράβευση αυτή και ήδη η ταινία «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» δίνει εξαιρετικά μικρές αποδόσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι μόνο μία μεγάλη έκπληξη θα της «κλέψει» την πρώτη θέση. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πέρσι στις κατηγορίες Α΄γυναικείου και Α΄Ανδρικού ρόλου με τους Ελεν Μίρεν και Φόρεστ Γουιτάκερ να επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις και να κερδίζουν την ανώτατη διάκριση.

Στα βραβεία της Ενωσης Σκηνοθετών τα αδέρφια επικράτησαν του Σον Πεν (για το «Ταξίδι στην άγρια φύση»), του Τόνι Γκίλροϊ (για το «Μάικλ Κλέιτον»), του Τζούλιαν Σνάμπελ (για το «Σκάφανδρο και η πεταλούδα») και του Πολ Τόμας ΑντερσονΘα χυθεί αίμα»).

Θυμίζουμε ότι η ταινία τους κονταροχτυπιέται στην οσκαρική κούρσα με το ιστορικό έπος του Πολ Τόμας Αντερσον, «Θα χυθεί αίμα» - όπου πρωταγωνιστεί ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις- καθώς και οι δύο ταινίες είναι υποψήφιες σε 8 κατηγορίες, με τους αδελφούς Κοέν, όμως, να προηγούνται στις υποψηφιότητες των βασικών κατηγοριών.

Τέλος να σημειωθεί ότι η συνεχιζόμενη απεργία των σεναριογράφων δεν επηρέασε στο ελάχιστο την απονομή των βραβείων αυτών καθώς δεν μεταδίδονται ποτέ από την τηλεόραση.

 

 

Βραβεία Ενωσης Ηθοποιών Αμερικής

 

Η έτερη κινηματογραφική φιέστα του Χόλιγουντ, αυτή της Ενωσης Ηθοποιών Αμερικής(SAG) πραγματοποιήθηκε χωρίς τα παρατράγουδα των Χρυσών Σφαιρών. Η ένωση αυτή έχει μέχρι σήμερα επιδείξει αμέριστη συμπαράσταση στους σεναριογράφους και έτσι τα είχαν βρει εδώ και καιρό για το ποιος θα έγραφε το σενάριο της τελετής, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά και να στρωθεί το πρώτο κόκκινο χαλί της χρονιάς...

 

Και εδώ μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η ταινία των αδελφών Κοέν «Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους», αφού απέσπασε τη ανώτατη διάκριση της Καλύτερης Συνολικής Ερμηνείας σε Ταινία. Στις ερμηνείες τώρα, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις και η Τζούλι Κρίστι απέσπασαν τα βραβεία ερμηνείας, ο πρώτος για την ταινία «Θα χυθεί αίμα» και η δεύτερη για την την ερμηνεία της στο ρόλο μιας ασθενούς με Αλτσχάιμερ στην ταινία «Υστερόγραφο μιας σχέσης» - σας θυμίζουμε ότι και οι δύο τιμήθηκαν πρόσφατα με τις αντίστοιχες Χρυσές Σφαίρες. Ο Ιρλανδός μάλιστα ηθοποιός αφιέρωσε το βραβείο του στον Χιθ Λέτζερ, που την προηγούμενη εβδομάδα άφησε την τελευταία του πνοή στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 28 ετών.

 

Στους β΄ρόλους, τώρα, ο Χαβιέ Μπαρντέμ, απέσπασε το βραβείο του β΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Καμιά Πατρίδα για τους μελλοθάνατους», ενώ η 83χρονη Ρούμπι Ντι πήρε το βραβείο του β΄γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «American Gangster».

 

 

Βραβεία Ένωσης Σεναριογράφων Αμερικής

 

Μπορεί τους τελευταίους μήνες οι συγγραφείς κινηματογραφικών ταινιών να κυκλοφορούσαν με μπλουζάκια Τσε Γκεβάρα και να μην είχαν αφήσει πεζοδρόμιο στο Χόλιγουντ που να μην είχαν διαδηλώσει, όμως η Ένωση τους κατάφερε να δώσει και φέτος τα δικά της βραβεία. Ως Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο αναδείχτηκε πανάξια το «Juno», ενώ στην κατηγορία του Διασκευασμένου Σεναρίου το βραβείο δόθηκε στους συνήθεις ύποπτους της φετινής χρονιάς αδελφούς Κοέν, για το «Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους».

 

Στη κατηγορία για το καλύτερο σενάριο για ντοκιμαντέρ, η Ένωση έδειξε για μια ακόμη φορά τον αγωνιστικό της χαρακτήρα δίνοντας το βραβείο στο «Taxi to the Dark Side», μια ταινία για τις πρακτικές των ενόπλων δυνάμεων των Η.Π.Α. στο Αφγανιστάν. Στο τηλεοπτικό χώρο οι Σεναριογράφοι ψήφισαν την πολύ καλή κωμωδία «30 Rock», το οργουελικό «The Wire» στις δραματικές σειρές και το «Mad Men» ως το καλύτερο tv rookie.

 

 

Τα Βραβεία Της Ένωσης Παραγωγών

 

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ένωσης Αμερικανών Παραγωγών ακολούθησε την πορεία που χάραξαν οι Ηθοποιοί και οι Σκηνοθέτες των Η.Π.Α. Το «Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους» κέρδισε και την εύνοια των Παραγωγών, αποκτώντας ακόμα περισσότερους πόντους στη μάχη των Όσκαρ. Οι υπόλοιπες ταινίες που κονταροχτυπήθηκαν με το δημιούργημα των αδελφών Κοέν ήταν : «Θα Χυθεί Αίμα», «Μάικλ Κλέιτον», «Juno» , «Το Σκάφανδρο Και Η Πεταλούδα».

 

Ο τετράποδος σεφ «Ρατατούης» κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Οι Παραγωγοί έδωσαν το βραβείο της καλύτερης τηλεοπτικής ταινίας στο γουέστερν «Bury My Heart at Wounded Knee» του Ιβ Σιμονό. Όσο για την καλύτερη τηλεοπτική δραματική σειρά το «Mad Men» που βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο του, κέρδισε το «Lost» και τη μαφιόζικη οικογένεια των «Sopranos». Στις τηλεοπτικές κωμωδίες επικράτησε το «Pushing Daisies». Τέλος, στην κατηγορία των μουσικών βαριετέ οι παραγωγοί αποφάσισαν να δώσουν το βραβείο στην τηλεοπτική κάλυψη των 61ων Tony Awards, αφήνοντας το συμπαθέστατο Λέτερμαν με τη γλυκιά γεύση μιας απλής υποψηφιότητας.

  • Εκπλήξεις στα BAFTA

    Μολονότι όλα προμήνυαν πως η απονομή των βραβείων BAFTA (British Academy Film Awards) θα ήταν η προσωποποίηση του θριάμβου της «Εξιλέωσης» του Τζο Ράιτ, τα προγνωστικά όλων έπεσαν έξω. [...]

  • Οι νικητές των σκοτεινών Χρυσών Σφαίρων

    Η «Εξιλέωση» («Atonement») του Τζο Ράιτ και το «Sweeney Todd - Ο Φονικός Κουρέας της Οδού Φλιτ» (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street) του Τιμ Μπάρτον είναι οι μεγάλοι νικητές της [...]

  • Τα Βραβεία των Επαγγελματικών Ενώσεων της Αμερικής

    Οι αδελφοί Κοέν αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά μεγάλοι νικητές, καθώς το βράδυ του Σαββάτου απέσπασαν το μεγάλο βραβείο της Ενωσης Αμερικανών Σκηνοθετών (Directors Guild of America). [...]

  • Οι Αμερικάνικες Ενώσεις Κριτικών αποφάσισαν

    Τα βραβεία από τις Ενώσεις Κριτικών των Η.Π.Α. αποτελούν έναν αξιοπρόσεκτο οδηγό για την ανακήρυξη των φαβορί των Όσκαρ. Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του κοινού να θεωρεί τους κριτικούς ως την [...]

  • Ηθοποιοί και παραγωγοί ψήφισαν Slumdog!

    Ανακοινώθηκαν το Σάββατο τα βραβεία που δίνουν πάντα πριν από τα Οσκαρ οι παραγωγοί του Χόλιγουντ. Την Κυριακή "αποφάσισε" και το σωματείο των ηθοποιών. Το Slumdog Millionaire ήταν ο μεγάλος [...]

  • Βραβεία ... εκατομμυρίων!

    Νικητής και στα βραβεία του Σωματείου Σκηνοθετών (σημαντικό βαρόμετρο των αγαλματίδιων της Ακαδημίας, καθώς μόλις 6 φορές στην ιστορία των διακρίσεων του θεσμού ο νικητής απέτυχε να πάρει το [...]

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ