Καλή σχολική χρονιά! Η τάξη του 2020 και μια προθέρμανση με 16 «σχολικές» ταινίες - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
11:49
14/9

Καλή σχολική χρονιά! Η τάξη του 2020 και μια προθέρμανση με 16 «σχολικές» ταινίες

Καλή σχολική χρονιά! Η τάξη του 2020 και μια προθέρμανση με 16 «σχολικές» ταινίες

20/20 συνήθως λέμε την τέλεια όραση - και τον τέλειο βαθμό. Το 2020 όμως απέχει ξεδιάντροπα της τέλειας χρονιάς, που ξεκινά σήμερα την μασκοφόρα σχολική διαδρομή της. Διαλέξαμε 16 ταινίες που με τον τρόπο τους έχουν κάτι να πουν για την δύσκολη και, ελπίζεις, αίσια αυτή περιπέτεια.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

 

Όπως για περίπου τα πάντα, η 7η τέχνη έχει, δια μέσω των δημιουργών της, να πει κάμποσα για την σχολική ζωή. Από την «Διαγωγή Μηδέν» του Ζαν Βιγκό, 87 ολόκληρα χρόνια πριν, μέχρι το περσινό «Booksmart» της Ολίβια Γουάιλντ κι από τους «Ψιθύρους» του Γουίλιαμ Γουάιλερ (με όχι και τόσο συμπαθητικό παιδάκι στο κέντρο του...), μέχρι το επίσης επικίνδυνο «Elephant» του Βαν Σαντ, οι κινηματογραφικές ιστορίες περί του σχολείου ποικίλουν όσο και στην πραγματικότητα.

Διαλέξαμε 16 ταινίες, εγνωσμένης κινηματογραφικής αξίας, αφήνοντας έξω, δυστυχώς, μερικές λίαν διασκεδαστικές («Animal House», «Γρανίτα από Λεμόνι», συγγνώμη) ή τόσο κλασικές («Επαναστάτης Χωρίς Αιτία», «Χάρι Πότερ») που ασφαλώς και άνετα θα χωρούσαν. Η λογική της επιλογής βασίστηκε πρωτίστως στην με τον έναν ή τον άλλον τρόπο παιδαγωγική αξία, δίπλα πάντα στην κινηματογραφική και ενσυναισθητική πρόταση.

Καλή σχολική χρονιά, ευχόμαστε να πρυτανεύσει η δυσεύρετη λογική και να βγούμε όλοι μαζί υγιείς από την δυσκολία.