Φεστιβάλ Καννών! Όλοι οι νικητές του Χρυσού Φοίνικα ? αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
12:25
12/5

Φεστιβάλ Καννών! Όλοι οι νικητές του Χρυσού Φοίνικα

Φεστιβάλ Καννών! Όλοι οι νικητές του Χρυσού Φοίνικα

Δείτε συγκεντρωμένους όλους τους νικητές του Χρυσού Φοίνικα από το 1955.

Από τον Πάνο Γκένα

 

Είναι το διασημότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου παγκοσμίως και ο Χρυσός Φοίνικας, το μεγάλο βραβείο που δαφνοστεφανώνει το νικητή του επίσημου Διαγωνιστικού τμήματος. Εδώ και 72 χρόνια οι Κάννες σύστησαν δημιουργούς, θάμπωσαν με το κόκκινο χαλί τους, συγκίνησαν με τις επιλογές και μερικές φορές εκνεύρισαν με τους νικητές τους.

Το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα θεσπίστηκε το 1955, ενώ την περίοδο 1939 - 54 το μεγάλο βραβείο των Καννών ονομαζόταν Grand Prix du Festival International du Film και το είχαν κερδίσει μεταξύ άλλων ταινίες όπως τα «Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη» (1946) του Ρομπέρτο Ροσελίνι, «Σύντομη Συνάντηση» (1946) του Ντέιβιντ Λιν, «Ο Τρίτος Άνθρωπος» (1949) του Κάρολ Ριντ και ο «Οθέλλος» (1952) του Όρσον Γουέλς.

Σαν σήμερα, 12 Μαΐου 2020, το Φεστιβάλ Καννών θα ξεκινούσε επίσημα την 73η διοργάνωσή του με Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Σπάικ Λι. Η υγειονομική κρίση όμως και τα μέτρα προστασίας που ακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα, κατέστησαν το φετινό Φεστιβάλ μη πραγματοποιήσιμο.

Εμείς τιμούμε το μεγαλύτερο Φεστιβάλ του κόσμου και από το «Marty» του Ντέλμπερτ Μαν (1955) ως τα περσινά (και οσκαρικά) «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο, θυμόμαστε τους νικητές του Χρυσού Φοίνικα.

Διαβάστε ακόμη:
Οι Κάννες ανακοινώνουν επίσημο πρόγραμμα τον Ιούνιο (αν και δεν θα υπάρξει φυσική διοργάνωση)