Τζεφ Μπρίτζες: Ο άνθρωπός μας ο Τζεφ ? αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
13:46
4/12

Τζεφ Μπρίτζες: Ο άνθρωπός μας ο Τζεφ

«Η Τελευταία Παράσταση» («The Last Picture Show», 1971) του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς  Αν το «εμβληματική» παύει να είναι καταχρηστικό είναι σε ταινίες σαν αυτή, το ασπρόμαυρο αριστούργημα για την ενηλικίω
«Η Τελευταία Παράσταση» («The Last Picture Show», 1971) του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς

Αν το «εμβληματική» παύει να είναι καταχρηστικό είναι σε ταινίες σαν αυτή, το ασπρόμαυρο αριστούργημα για την ενηλικίωση (ανθρώπων, Αμερικής, σινεμά) του Μπογκντάνοβιτς. Οκτώ υποψηφιότητες και δύο όσκαρ, μεταξύ των υποψηφίων και ο Τζεφ Μπρίτζες στην πρώτη του φορά.

Πολυπράγμων άνθρωπος και americana εκδοχή του αναγεννησιακού ανθρωπότυπου, ο Τζεφ Μπρίτζες, ερμηνεύει ρόλους, συνθέτει μουσικές, γράφει βιβλία, εκδίδει προσωπικές συλλογές φωτογραφίας, έχει να επιδείξει κι ένα φιλανθρωπικό και περιβαλλοντικό έργο στήριξης. Και σήμερα γίνεται 69 ετών. Οπότε, γιορτάζουμε.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Σχεδόν μισό αιώνα μπροστά στην κάμερα έχει ο Τζεφ Μπρίτζες, δύσκολα θα βρεις άλλον με 47χρονη ιστορία στα Όσκαρ, πόσο μάλλον να έχει κι ένα βραβείο να συνοδεύει τις άλλες έξι υποψηφιότητές του. Αν πρέπει να διαλέξεις από μια εντυπωσιακή φιλμογραφία εντός της οποίας ο Μπρίτζες έφτιαξε το συμπαγές και ταυτόχρονα χαλαρό στερεότυπο ενός ήρεμου, α λα Λεμπόφσκι συντονισμένου, τύπου που αντιμετωπίζει τη ζωή μ' ένα μισό χαμογελάκι κάτω από τα μικρά, δαιμόνια μάτια του, τότε τις παρακάτω δεν γίνεται να τις αποφύγεις: