Κόλιν Φάρελ: Ο «Αστακός» από την Ιρλανδία - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
9:07
31/5

Κόλιν Φάρελ: Ο «Αστακός» από την Ιρλανδία

Κόλιν Φάρελ: Ο «Αστακός» από την Ιρλανδία

Ο Ιρλανδός ηθοποιός σβήνει σήμερα 47 κεράκια και το ΣΙΝΕΜΑ κάνει μία σύντομη φωτογραφική αναδρομή στην καριέρα του.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

 

Θύμα πολλών σχολιαστών του διαδικτύου για το εκτόπισμά του ως ηθοποιός, αλλά στην πράξη πρώτης διαλογής star κάπου κοντά στα 25 χρόνια, ο Κόλιν Φάρελ κλείνει σήμερα τα 47 του συνεχίζοντας μια καριέρα που ισορροπεί ανάμεσα στις μεγάλες παραγωγές και στις συνεργασίες με εκλεκτούς σκηνοθέτες όπως ο Τέρενς Μάλικ και ο Γιώργος Λάνθιμος. 

Από την Ιρλανδία με αγάπη, ο Φάρελ μπήκε λίγο μετά το 20 στον κινηματογράφο και τον βρίσκουμε στη «Ζώνη του Πολέμου» του Τιμ Ροθ το 1999, ενώ η αλλαγή της χιλιετίας τον φέρνει γρήγορα μπροστά σε αναγνωρίσιμους ρόλους. Πρωταγωνιστής στο αντιπολεμικό «Tigerland» του Τζόελ Σουμάχερ και πλάι στον Μπρους Γουίλις στο πολεμικό «Hart's War», είδε την καριέρα του να εκτοξεύεται χάρη σε δυο ρόλους ταινιών που προβλήθηκαν το 2002. Ο χιτσκοκικός «Τηλε...φονικός Θάλαμος» του Σουμάχερ που τον εμπιστεύεται τυφλά πλέον τον παγιδεύει σε πολύ μικρό χώρο με τον ίδιο να καταφέρνει να διατηρεί το σασπένς και ο ρόλος-κλειδί που έχει δίπλα στον Τομ Κρουζ στο «Minority Report» του Σπίλμπεργκ. 

Η συνέχεια λίγο-πολύ γνωστή, θα είναι πάντα το πρόσωπο του Μέγα Αλέξανδρου στην αμφιλεγόμενη ταινία του Όλιβερ Στόουν, στη συνέχεια έρχονται σημαντικές συνεργασίες με Μάικλ Μαν, Τέρενς Μάλικ, μέχρι να πέσει στα χέρια του Μάρτιν ΜακΝτόνα. Στο υπέροχο «In Bruges» βρίσκει περισσότερο από κάθε άλλη φορά έναν ρόλο που του ταιριάζει, παίζοντας εξαιρετικά ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, ενώ ο ΜακΝτόνα τον χρησιμοποίησε ξανά λίγα χρόνια αργότερα στους «Επτά Ψυχοπαθείς». 

Στην τελευταία δεκαετία έχει κατορθώσει να είναι πλέον ένας από τους Α-listers που μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε στουντιακή παραγωγή, έχει άνεση σε ταινίες εποχής αλλά και σε χαρακτήρες του σήμερα ενώ μπορεί να εξερευνήσει κι άλλες πτυχές του ταλέντου του. Εκεί βρήκε στο δρόμο του τον Γιώργο Λάνθιμο σε μια συνεργασία που μετρά ως τώρα δυο ταινίες («Αστακός», «Η Θυσία του Ιερού Ελαφιού»), την Σοφία Κόπολα στην «Αποπλάνηση» και τον Κογκονάντα στο «After Yang».

Πέρσι έκανε την έκπληξη ως Πιγκουίνος στο επιτυχημένο «The Batman» του Ματ Ριβς, ρόλο που αναμένεται να επαναλάβει στις τηλεοπτικές περιπέτειες του χαρακτήρα για λογαριασμό του ΗΒΟ, και έφτασε δικαιώς ως τα Όσκαρ με την ερμηνεία του στο εξαιρετικό «Τα Πνεύματα του Ινισέριν» του Μάρτιν ΜακΝτόνα.

Ως τότε, δείτε στο photo gallery στιγμές της καριέρας του Ιρλανδού ηθοποιού που στα 47 του έχει κάθε λόγο να αισθάνεται πετυχημένος.