Άλεκ Γκίνες: Ο Άνθρωπος με τα Χίλια Πρόσωπα - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
14:01
2/4

Άλεκ Γκίνες: Ο Άνθρωπος με τα Χίλια Πρόσωπα

Άλεκ Γκίνες: Ο Άνθρωπος με τα Χίλια Πρόσωπα

Χωρίς ποτέ να υποκύψει σε αμερικανικές μεθόδους, ο μεγάλος Σερ Αλεκ Γκίνες γεννήθηκε σαν σήμερα κι έμεινε στην ιστορία για μια σειρά ρόλων – συχνά στην ίδια ταινία! - καθώς και για τις πάμπολλες τιμές που τιμήθηκαν από αυτόν.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο Άλεκ Γκίνες έρχεται στο φινάλε μια απίθανης φουρνιάς εγγλέζων ηθοποιών που χαρακτήρισαν το θέατρο της χώρας τους για ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Μαζί με τον Λόρενς Ολίβιε ολοκληρώνουν μια γενιά που περιέχει τον Ραλφ Ρίτσαρντσον, τον Μάικλ Ρέντγκρεϊβ και τον Τζον Γκίλγκουντ ενώ με τον Ολίβιε αποτελούν κι ένα κύριο παράδειγμα μιας φουρνιάς που έκανε μεταπολεμικά ένα επιτυχές πέρασμα από το θέατρο και την Αγγλία στο Χόλιγουντ και τον κινηματογράφο.

Ο Άλεκ Γκίνες μένει διάσημος για μια απολύτως φλεγματική, αρχετυπικά βρετανική παρουσία που παρόμοια με τον Πίτερ Σέλερς – αν και με λιγότερο φαντεζί τρόπο – υπηρέτησε με άνεση την θηριώδη βρετανική κωμωδία του '50 των Ealing Studios, υποδύθηκε πολλαπλούς χαρακτήρες στην ίδια ταινία (εξοντωτικής ευεξίας στο «Kind Hearts and Coronets» - ε.τ. «Ο 13ος Κληρονόμος») για να περάσει μετά σε μια εποχή που κυμάνθηκε ευέλικτα και υπέρκομψα ανάμεσα στην πρωταγωνιστική παρουσία και τον τέλειο δεύτερο ρόλο.

Σπουδαία υπήρξε η συνεργασία του σε έξι ταινίες με τον Ντέιβιντ Λιν, που τον ανακάλυψε στο θέατρο, ενώ ανησυχητικά περισσότεροι τον γνωρίζουν από τον ρόλο του Όμπι Ουάν Κενόμπι που, κωμικά για τον ίδιο που το υπηρέτησε επαγγελματικά αλλά δεν το έπαιρνε και στα σοβαρά, έφτασε ακόμα και στα Όσκαρ – η μόνη ερμηνεία, ως σήμερα, της σειράς που έφτασε τόσο ψηλά.

Τον θυμόμαστε πάντα, ο τρόπος είναι να βλέπουμε και να ξαναβλέπουμε τα έργα του και προτείνουμε ταινίες που μπορεί να ξεκινήσει και να επεκταθεί κανείς πάνω στην αξέχαστη οικονομία και την στωϊκή, «εγγλέζικη» αντίληψη της κωμωδίας και του δράματος που χαρακτήριζε το παίξιμό του.