Η Τελετή Έναρξης του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
18:57
24/9

Η Τελετή Έναρξης του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Η Τελετή Έναρξης του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Σε αισιόδοξο και συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 η Τελετή Έναρξης του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ταυτόχρονα στον θερινό κινηματογράφο της Αίγλης Ζαππείου και Ριβιέρας από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, παρουσία της Προέδρου της Κινηματογραφικής Εταιρίας Αθηνών, κας Μαρίας Μπόμπολα.  

Από το cinemagazine.gr


Ο Λουκάς Κατσίκας ευχαρίστησε θερμά την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, τη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού για την αμέριστη υποστήριξη στην υλοποίηση της φετινής διοργάνωσης καθώς και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κο Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κο Δημήτρη Σκάλκο, ο οποίος παρευρέθηκε στην Τελετή Έναρξης, για την ενίσχυση στο Φεστιβάλ και ευχήθηκε η Πολιτεία να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας. Ανάμεσα στους επίτιμους προσκεκλημένους της εκδήλωσης ήταν και οι Βουλευτές της Ν.Δ. Ιωάννης Παππάς και Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας καλωσόρισε το κοινό και κάλεσε κοντά του εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων, την Αντιδήμαρχο Εξωστρέφειας, Κατερίνα Γκαγκάκη προκειμένου να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό. Η κα Γκαγκάκη ανέφερε ότι ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει ένθερμα τον θεσμό των Νυχτών Πρεμιέρας μέσω της συνεργασίας με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), έναν θεσμό που «έχει τοποθετήσει την Αθήνα στον ευρωπαϊκό κινηματογραφικό χάρτη», και μίλησε με πάθος για την κινηματογραφική εμπειρία που είναι «ονειρική, οικογενειακή, ερωτική που μας ταξιδεύει και συνδέεται με την επαφή», τονίζοντας ότι η μεγαλειώδης αυτή εμπειρία δεν εμποδίζεται από τις μάσκες. Ολοκλήρωσε την ομιλία της παροτρύνοντας το κοινό να «γεμίσει τις αίθουσες με ασφάλεια» και με την ευχή «του χρόνου να απολαύσουμε σινεμά αγκαλιασμένοι».

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, οι Βουλευτές της Ν.Δ. Ιωάννης Παππάς και Όλγα Κεφαλογιάννη, η Μουσειολόγος, Ιστορικός Τέχνης και Σύμβουλος Πολιτισμού του Δημάρχου Αθηναίων, Κατερίνα Κοσκινά, ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού  τμήματος, Μισέλ Δημόπουλος, η Διευθύντρια στη Διεύθυνση Προώθησης (Hellas Film) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Αθηνά Καλκοπούλου, ο Διευθυντής του Ethnofest και μέλος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, και ο δημοσιογράφος και εκδότης Λάμπης Ταγματάρχης.

Ακόμα, με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον καλλιτεχνικό χώρο όπως οι σκηνοθέτες Εύα Στεφανή, Χρήστος Νίκου, Ηλίας Γιαννακάκης, Νίκος Περάκης, Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν, Νίκος Κορνήλιος, Νίκος Σκαρέντζος και Δημήτρης Μπαβέλλας, ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Πάνος Βλάχος, οι ηθοποιοί Χρήστος Στέργιογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Αποστόλης Τότσικας και Ιώβη Φραγκάτου, η φωτογράφος Ρούλα Ρέβη και ο συνθέτης Μίνως Μάτσας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε εκ νέου ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, και καλωσόρισε το κοινό των δύο κινηματογράφων στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας αναφέροντας ότι κηρύσσει την έναρξη «με μεγάλη συγκίνηση. Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Γιατί το ότι βρισκόμαστε απόψε εδώ δεν ήταν εύκολο. Μέχρι πριν λίγες ώρες η ομάδα των Νυχτών Πρεμιέρας δούλεψε νυχθημερόν για να επαναπροσδιορίσει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, σε απόλυτη συμμόρφωση με τα έκτακτα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή. Πράγμα που σημαίνει ότι το Φεστιβάλ χρειάστηκε να αναθεωρήσει το (ήδη τυπωμένο) πρόγραμμά του και να το μετακομίσει αυτούσιο σε θερινά σινεμά.

Για να συμβεί αυτό υπήρξε σχολαστική προετοιμασία από μέρους μας, καιρό πριν, και για παν ενδεχόμενο, παράλληλα με την απόφασή μας να δώσουμε τη δυνατότητα, στους θεατές όλης της Ελλάδας και ΒΕΒΑΙΑ στις ευπαθείς ομάδες, να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις Νύχτες Πρεμιέρας από το σπίτι τους, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, για ένα ελάχιστο αντίτιμο. Εύχομαι από καρδιάς η διεξαγωγή του Φεστιβάλ να συνεχίσει κανονικά, τηρουμένων όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, με υπευθυνότητα και με απόλυτη προτεραιότητά μας την ασφάλεια του κοινού.

Το Φεστιβάλ προχωρά με αισιοδοξία και αγάπη για το κοινό του, όντας ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο τα οποία θα διεξαχθούν κανονικά, στον φυσικό τους χώρο, που είναι ασφαλώς το σινεμά. Το σινεμά είναι και η σταθερή προτεραιότητά μας, ιδιαίτερα φέτος που το στερηθήκαμε, τις μέρες της καραντίνας, και δεν αποκλείεται να το στερηθούμε εκ νέου. Ήταν όνειρο και επιδίωξή μας να επιστρέψουμε τον κόσμο με ασφάλεια και αναπτερωμένο το ηθικό στις αίθουσες. Γιατί η εμπειρία της αίθουσας έπαψε να είναι πλέον κάτι δεδομένο. Δεν πρέπει να πάψει, όμως, να παραμένει το βασικό μας ζητούμενο.

Με την ομαλή διεξαγωγή τους οι Νύχτες Πρεμιέρας επιθυμούν να υπογραμμίσουν την ανάγκη του πολιτισμού ως πολύτιμο οξυγόνο και ανάσα μας, ακόμη και πίσω από τις πιο ανθεκτικές μάσκες, ακόμα και στις πιο αντίξοες μέρες μας. Οι Νύχτες Πρεμιέρας θέλουν επιπλέον να διατηρήσουν την κανονικότητα στις ζωές μας: Την παράδοση που θέλει το φθινόπωρο και την εγχώρια κινηματογραφική σεζόν να ξεκινούν με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Κυρίως, όμως, θέλουν να μη στερηθεί το κοινό της πόλης μας το αγαπημένο του φεστιβάλ, την ανάγκη των θεατών για νέες κινηματογραφικές εμπειρίες, θεατών που φέτος, χάρη στις Νύχτες Πρεμιέρας, θα συγχρονιστούν με τις υπόλοιπες μεγάλες διοργανώσεις του κόσμου για να δουν πρώτοι τις νέες, πολυαναμενόμενες ταινίες, ταυτόχρονα με το εξωτερικό. 

Τέλος, παρά τις αντιξοότητες, οφείλω να αναγνωρίσω ότι οι εβδομάδες του εγκλεισμού που περάσαμε μας έκαναν να νοιαστούμε περισσότερο για τον συνάνθρωπό μας, να πραγματοποιήσουμε βήματα προς τα εμπρός, να γίνουμε καλύτεροι στη δουλειά μας και βέβαια να αγκαλιάσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αγάπη αυτό που μας συγκέντρωσε πάλι απόψε. Είναι ένα και μοναδικό πράγμα. Σινεμά!». 


Αποχαιρετώντας τους παρευρισκόμενους, πριν την έναρξη της προβολής, ο Λουκάς Κατσίκας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Τα υπόλοιπα ελπίζω να τα λέμε, πιο ξένοιαστοι, στις 5 Οκτωβρίου και αφότου έχει ολοκληρωθεί το Φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ που θα θυμόμαστε για πάντα. Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε ασφαλείς, να είστε πάντα καλά».

Η τελευταία του φράση προκάλεσε ενθουσιασμό στο κοινό της Τελετής και οι προσκεκλημένοι ξέσπασαν σε παρατεταμένο, θερμό χειροκρότημα, επευφημώντας ηχηρά για την υλοποίηση του Φεστιβάλ και χαμογελώντας με χαρά πίσω από τις μάσκες. 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ευχαρίστησε εκ νέου τους συνεργάτες, υποστηρικτές και ειδικότερα τον Μεγάλο μας Χορηγό, COSMOTE TV, τον συνεργάτη Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), τον  Χορηγό Ελληνικών Μικρών Ιστοριών, Nespresso, τον Χορηγό Βραβείου Κοινού Fischer, τον Υποστηρικτή Εκδηλώσεων Jameson, τον Χορηγό Αερομεταφορών Aegean, τον Υποστηρικτή Μετακινήσεων Σφακιανάκης Α.Ε. - Mini Cooper, τα κοσμηματοπωλεία Zolotas, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Τσεχικό Κέντρο Πολιτισμού της Αθήνας, την Πρεσβεία της Πολωνίας στην Ελλάδα, την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα, το Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο και το Lucce Cinecitta, τους διανομείς AMA FILMS, FEELGOOD ENTERTAINMENT, FILMTRADE, ODEON/ FOX Searchlight, ROSEBUD 21, STRADA FILMS, CAROUSEL FILMS, WEIRD WAVE και CINOBO, τους TROUT Creative Hub για τη δημιουργία του φετινού μας σποτ, τον Βασίλη Μέξη για την υπέροχη αφίσα μας και τα δημιουργικά του Φεστιβάλ, το ξενοδοχείο Airotel Αλέξανδρος για την φιλοξενία των προσκεκλημένων, το εστιατόριο ΓΙΑΝΤΕΣ για την υποστήριξη στα γεύματα των καλεσμένων και επιτροπών μας, τη ΣΤΑΣΥ, τη Viva.gr και Viva Wallet για την έκδοση εισιτηρίων και καρτών διαρκείας, την Art of Sound, τις διερμηνείς μας Θεοδώρα Τσαποϊτη και Ειρήνη Σαρλή - Θεοφυλακτοπούλου, τους σκηνοθέτες και παραγωγούς που μας τιμούν με τις ταινίες τους αλλά και όλους τους εθελοντές της διοργάνωσης  για την πολύτιμη βοήθειά τους.
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER ΨΗΦΙΑΚΑ

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνει μια ακόμη καινοτομία και πρωτιά. Λόγω των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας, και για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των θεατών και των συνεργατών του Φεστιβάλ, η ψηφοφορία για τις ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ και διαγωνίζονται για το Βραβείου Κοινού Fischer θα πραγματοποιηθεί φέτος ηλεκτρονικά. 

Για τις ανάγκες της ψηφοφορίας το Φεστιβάλ και η Fischer έχουν δημιουργήσει ένα νέο microsite, το fischeraudienceaward.aiff.gr. Στην αρχή και το τέλος κάθε προβολής του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στις φετινές μας αίθουσες, οι θεατές θα ενημερώνονται μέσω της κινηματογραφικής οθόνης για τoν μοναδικό κωδικό, με τον οποίο θα μπορούν να ψηφίζουν σε κάθε προβολή, και με αυτό τον τρόπο να καθορίζουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ταινία που θα κερδίσει το Βραβείο Κοινού Fischer στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ, η ψηφοφορία ανανεώνεται. Αντί οι θεατές μας να επιλέγουν αν τους άρεσε ή όχι η ταινία που παρακολούθησαν, από φέτος θα μπορούν να ψηφίζουν και να δίνουν από 1 έως 5 αστέρια ανάλογα με το πόσο τους άρεσε η ταινία.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ και ΛΗΞΗ 

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έκανε πανηγυρική έναρξη με την πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας «NOMADLAND» της Κλόι Τζάο, λίγες μόνο μέρες μετά την παγκόσμια πρώτη προβολή και τη σπουδαία διάκρισή του στο Φεστιβάλ Βενετίας με την απονομή του Χρυσού Λέοντα, καθώς και μετά το πανηγυρικό Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο, το οποίο παραδοσιακά διασφαλίζει στον νικητή μια κρατημένη θέση στις μεγάλες κατηγορίες των επερχόμενων Όσκαρ, αν όχι το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερης Ταινίας.

Ευχαριστούμε τις εταιρείες Odeon | Fox Searchlight για την ευγενική παραχώρηση της ταινίας. 

Η αυλαία της επετειακής διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στον θερινό κινηματογράφου ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ με την Τελετή Λήξης και την απονομή των βραβείων των Διεθνών Διαγωνιστικών Τμημάτων, του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και του εθνικού σκέλους του Διεθνούς Διαγωνισμού Nespresso Talents του 26ου ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Η ΝΥΜΦΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» («Undine»), του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη Κριστιάν Πέτζολντ. Πρωταγωνίστρια της ταινίας, η σαγηνευτική Πόλα Μπέερ τιμήθηκε για την ερμηνεία της με την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ευχαριστούμε την ΑΜΑ Films για την ευγενική παραχώρηση της ταινίας.

Για την ιδιαίτερη φετινή διοργάνωση, οι προβολές μας θα πραγματοποιηθούν στους θερινούς κινηματογράφους ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ, CINE ΑΝΕΣΙΣ, CINE ΑΘΗΝΑΙΑ, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΤΡΙΑΝΟΝ, ΛΑΪΣ - ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΤΕΛΛΑ και ΑΡΤΕΜΙΣ. 

To ωρολόγιο πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε διαδικτυακά ΕΔΩ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μπορείτε να βρείτε εδώ: www.aiff.gr.

Σημειώστε παρακαλούμε ότι η προπώληση των εισιτηρίων (από το www.aiff.gr και τo www.viva.gr διαδικτυακά και στα φυσικά σημεία πώλησης) ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου στις 10.00 πμ., ενώ συνεχίζεται η πώληση των καρτών διαρκείας για το 26ο ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Για την ηλεκτρονική αγορά των εισιτηρίων σας πατήστε εδώ .

Για τις online προβολές του 26ου ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επισκεφθείτε το online.aiff.gr

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, συντονιστείτε στα sites του aiff.gr και του cinemagazine.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFFInstagramTwitter

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.