24 καρέ Ελλάδας: Διεθνείς παραγωγές που επισκέφθηκαν τη χώρα μας [photos] - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
11:19
2/7

24 καρέ Ελλάδας: Διεθνείς παραγωγές που επισκέφθηκαν τη χώρα μας [photos]

24 καρέ Ελλάδας: Διεθνείς παραγωγές που επισκέφθηκαν τη χώρα μας [photos]

Με αφορμή το «Ταξίδι στην Ελλάδα» και την περιήγησή του στη χώρα μας, παρουσιάζουμε μια σειρά διεθνών παραγωγών, που κατάφεραν να αποφύγουν συνήθεις κρατικούς σκόπελους και να δουν (ελληνικό) φως στο σελιλόιντ τους.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

 

Αναλογικά με την φυσική καλαισθησία και την τουριστική βαρύτητα της χώρας, η Ελλάδα υπολείπεται στον αριθμό των φορών που έχει αποτελέσει φόντο διεθνών παραγωγών. Υπάρχουν αναρίθμητες ιστορίες προβλημάτων που έχουμε δημιουργήσει σε παραγωγούς και συνεργεία - για παράδειγμα στο «Για τα Μάτια σου Μόνο», το Τζέιμς Μποντ του 1981, που θα είχε γυρίσματα στα Μετέωρα, βρέθηκε να ξυπνάει για γύρισμα και να βλέπει τους μοναχούς να έχουν απλώσει τεράστια σεντόνια στο μοναστήρι, που κατέστρεφαν βέβαια τα πλάνα.

Κι αυτό είναι μια μικρή από τις δυσκολίες, μιας και ο βασικός εχθρός των διεθνών παραγωγών ήταν ανέκαθεν σχεδόν η γραφειοκρατία που, ανυπέρβλητη ούσα, οδηγούσε τους παραγωγούς...δίπλα - στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, μέρη εξίσου όμορφα και με λιγότερο κρατικό τουπέ. Καλύτερες περίοδοι ήταν αυτές του '50-'60 αλλά και η περί την δεκαετία του '80 εποχή, όπως αποδεικνύεται και από τον αριθμό των τίτλων που παραθέτουμε. Τελευταία φαίνεται να ξαναρχίζουμε να μπαίνουμε στον χάρτη κι ευτυχώς οι συντελεστές του «Ταξίδι στην Ελλάδα» ακούγονται ευτυχείς από την συνεργασία.