Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού: 15 ερμηνείες παιδιών που χαράχτηκαν στη μνήμη - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
10:00
1/6

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού: 15 ερμηνείες παιδιών που χαράχτηκαν στη μνήμη

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού: 15 ερμηνείες παιδιών που χαράχτηκαν στη μνήμη

Το κλασικό ερώτημα που πλανάται όταν βλέπουμε παιδιά μπροστά στον φακό είναι «ερμηνεύουν» ή απλά είναι ο εαυτός τους; Όποιο κι από τα δύο να ισχύει, ορίστε 15 περιπτώσεις που γοητευθήκαμε από παιδιά που μας έδωσαν αξέχαστους ρόλους.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

 

Το ερώτημα ισχύει ειδικά όταν έχεις να κάνεις με παιδιά-παιδιά όχι εφήβους - γι' αυτό και στη λίστα συμπεριλάβαμε ερμηνείες παιδιών που δεν ξεπερνούν τα 11 χρόνια. Αυτό έχει βέβαια το τίμημα του να μένουν έξω από τις αναφορές εμβληματικές ερμηνείες (ο Ζαν-Πιερ Λεό στα «400 Χτυπήματα» ας πούμε) ειδάλλως όμως θα άνοιγε επικίνδυνα το εύρος και η ερμηνεία της...ερμηνείας.

Αναμφίβολα υπάρχουν παιδικά περάσματα και παρουσίες που σφραγίζουν ταινίες. Ο Μάιλς στο «Innocents» του Τζακ Κλέιτον, το κοριτσάκι στους «Ψιθύρους» του Γουάιλερ (το αντιπαθητικότερο παιδάκι όλων των εποχών, εύκολα), τα παιδιά του Άτικους Φιντς στο «Σκιές και Σιωπή», φυσικά σύσσωμο το καστ του «Στάσου Πλάι μου», η ιστορική Σίρλεϊ Τεμπλ βέβαια που έχει πάρει και ειδικό Όσκαρ το 1934, ο Νικολάι Μπουρλιάεφ στα «Παιδικά Χρόνια του Ιβάν» του Ταρκόφσκι και πάρα πολλά ακόμα παραδείγματα.

Εντούτοις η (δύσκολη) διαλογή έγινε και ιδού 15 περιπτώσεις που πιστοποιείται το παλιό ρητό για τους σταρ που έλεγε «ποτέ μην παίζεις απέναντι σε παιδί ή μικρό ζώο, θα σου κλέψει το πλάνο».