Μια βραδιά που θα θυμόμαστε για καιρό! 10o Athens Open Air Film Festival και «Ρεβέκκα» στους Στύλους Ολυμπίου Διός - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
13:08
20/7

Μια βραδιά που θα θυμόμαστε για καιρό! 10o Athens Open Air Film Festival και «Ρεβέκκα» στους Στύλους Ολυμπίου Διός

Μια βραδιά που θα θυμόμαστε για καιρό! 10o Athens Open Air Film Festival και  «Ρεβέκκα» στους Στύλους Ολυμπίου Διός

Με μια μαγευτική εκδήλωση που συνεπήρε πολυάριθμους θεατές, σε μια από τις πλέον εμβληματικές ιστορικές τοποθεσίες της Αθήνας, το Athens Open Air Film Festival συνέχισε τις ξεχωριστές πολιτιστικές πρωτοβουλίες του για φέτος, προβάλλοντας την «Ρεβέκκα» του Άλφρεντ Χίτσκοκ όπως κανείς δεν είχε το προνόμιο να την παρακολουθήσει ξανά.

Από το cinemagazine.gr

 

To Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας για πρώτη φορά έφερε τον κινηματογράφο στο Ναό του Ολυμπίου Διός το 2015, με την αξέχαστη προβολή του βωβού «Κινηματογραφιστή» με τον Μπάστερ Κίτον, συνοδεία live μουσικής από τον Theodore, συνέχισε την επόμενη χρονιά με το θρυλικό «West Side Story» και την Παρασκευή το βράδυ πρόσφερε μια πραγματικά μυσταγωγική εμπειρία στους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας, με τη μαγευτική προβολή της ταινίας «Ρεβέκκα» του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Τους πολυάριθμους θεατές και καλεσμένους του 10ου Athens Open Air Film Festival υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού χώρου και οι συνεργάτες μας, φροντίζοντας για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της προβολής. Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων συνόδευε την προσέλευση του κόσμου με αγαπημένες κινηματογραφικές μελωδίες, χαρίζοντας την ιδανική μουσική υπόκρουση στη δύση του ήλιου με φόντο την Ακρόπολη, καθώς δεκάδες παρευρισκόμενοι επιχειρούσαν να συλλάβουν με τα κινητά τους ελάχιστο από το μεγαλείο του ανυπέρβλητου χώρου στον οποίο διεξήχθη η εκδήλωση.

Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τους υπεύθυνους του αρχαιολογικού χώρου για τη φιλοξενία στο Ναό του Ολυμπίου Διός, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων για τη συνδιοργάνωση και τον Δήμαρχο, κο Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα για τη συνεργασία και υποστήριξη στις φετινές προβολές.

Πριν την έναρξη της προβολής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, Λουκάς Κατσίκας, καλωσόρισε το πολυάριθμο κοινό με μια μικρή ιστορία:

«Πριν από 10 χρόνια, σε μια εποχή όπου η φράση «open air» ήταν αποκλειστικά και εύλογα συνυφασμένη με τις θερινές αίθουσες, το Athens Open Air Film Festival τόλμησε να βγάλει πρώτο το σινεμά στους δρόμους και τις πλατείες, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα προαύλια των μουσείων, τα άλση, τις παραλίες και τους λόφους. Τολμήσαμε να σκεφτούμε την πόλη μας διαφορετικά: ως ένα απέραντο θερινό σινεμά, με κλασικές ταινίες δωρεάν για όλους, με εκδηλώσεις που σκοπό είχαν να προσφέρουν ανακούφιση στους συμπολίτες μας, κατά τα δύσκολα εκείνα χρόνια της κρίσης, και με ένα ανορθόδοξο είδος πολιτιστικού τουρισμού. Γιατί σκεφτήκαμε, μέσα από την εμπειρία του κινηματογράφου, να συστήσουμε εκ νέου στους κατοίκους και στους επισκέπτες μας την πόλη μας. Για πρώτη φορά μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, η Ακαδημία Πλάτωνος, το Θέατρο Λυκαβηττού, ακόμα και το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχθηκαν εμάς, το Σινεμά. Μέχρι σήμερα πολλοί ακολούθησαν το παράδειγμά μας κι αυτό ομολογώ ότι μας κολακεύει, γιατί μας κάνει να νιώθουμε πρωτοπόροι. Απόψε επιστρέφουμε στον μεγαλειώδη αυτό χώρο, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, και εξακολουθούμε να ονειρευόμαστε την πόλη μας. Την ονειρευόμαστε ως ένα υπέροχο κινηματογραφικό σκηνικό. Και την γνωρίζουμε ξανά από την αρχή».

Στη συνέχεια κάλεσε κοντά του τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας των Η.Π.Α., David Burger. Ο κ. Burger ευχαρίστησε με τη σειρά του κοινό για την παρουσία του και το Athens Open Air Film Festival για τη διοργάνωση της βραδιάς. Με τα δικά του λόγια:

«Λίγους μήνες νωρίτερα, απομονωμένοι στα σπίτια μας εξαιτίας του κορονοϊού, αναρωτιόμαστε αν θα ήταν δυνατό να συγκεντρωθούμε ξανά με αυτό τον τρόπο. Τα εύσημα πάνε στην ελληνική κυβέρνηση και στους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο προκειμένου να απολαμβάνουμε ασφαλείς τέτοιες ξεχωριστές εκδηλώσεις. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία μας με το Athens Open Air Film Festival, για μία ακόμη φορά, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει δύο προβολές αυτό το καλοκαίρι και έπονται άλλες δύο. Είμαστε πολύ ευγνώμονες προς το Athens Open Air Film Festival, τον δήμαρχο κ. Κώστα Μπακογιάννη και τον Δήμο Αθηναίων. Και βέβαια, ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε εδώ απόψε, καθώς αυτός ο μοναδικός χώρος στον οποίο φιλοξενούμαστε δίνει ένα εντελώς νέο νόημα στην φράση "κλασικό σινεμά"».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ανάμεσα σε άλλους εκλεκτούς καλεσμένους, o Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, κος Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Patrick Comoy και ο Διευθυντής Οπτικοακουστικών Μέσων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Θοδωρής Κουτσαύτης, και η Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Goethe-Institut Athen & των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Dr. Stefanie Peter.

Η προβολή ολοκληρώθηκε μέσα σε θερμά χειροκροτήματα από το παρευρισκόμενο κοινό. Το 10o Athens Open Air Film Festival ανανεώνει τα μαγευτικά ραντεβού του με το κλασικό σινεμά για την Τετάρτη 22 Ιουλίου και την επετειακή προβολή του μυθικού «Όλα για την Εύα» στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.  
Φωτογραφίες: Γιάννης Στεφανίδης

Επόμενος σταθμός του 10ου Athens Open Air Film Festival :
Τετάρτη 22 Ιουλίου |  Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα)
«Όλα για την Εύα» ("All about Eve"), του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς.      
Επετειακή προβολή για τα 70 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.
21:30 | Είσοδος Ελεύθερη | Διάθεση δελτίων εισόδου από τις 20:30.

Για όλο το πρόγραμμα του 10ου Athens Open Air Film Festival επισκεφθείτε τα:
www.cinemagazine.gr, www.aoaff.gr

Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων
Fischer Beer  
U.S. Embassy 
#menoumeasfaleis
#aoaff10 #aoaff2020 #AOAFF #AthensOpenAirFilmFestival #Cinemagazine #Cinemagazine_gr #Σ #FischerBeer #ItsAboutTaste #ΟΠΑΝΔΑ