Περιμένοντας τη Νονά - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Περιμένοντας τη Νονά

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ελλάδα
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νίκος Ζαπατίνας
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Νίκος Ζαπατίνας
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Θανάσης Τσαλταμπάσης, Λευτέρης Ελευθερίου, Demy
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Γιάννης Δρακουλαράκος
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Σταύρος Τσουμάνης
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96'
    ΔΙΑΝΟΜΗ:Odeon
    Περιμένοντας τη Νονά

Η Ελλάδα των καλών παιδιών, της αφέλειας και της παρόρμησης σε ένα φιλμ που κινείται σχεδόν χωρίς σενάριο, βουτηγμένο στην υποκριτική υπερβολή, τα στερεότυπα και το παρωχημένο χιούμορ.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Δυο παλιόφιλοι που νομίζουν ότι έχασαν ο ένας τον άλλον εξαιτίας μιας παρεξήγησης, παίρνουν το πλοίο για τη Νάξο όπου η νονά του ενός είναι ετοιμοθάνατη. Τελικά αποδεικνύεται εφτάψυχη και η παραμονή των δύο εκεί συνδυάζεται από μια σειρά περιπετειών που απορρέουν από τον τρόπο ζωής τους. Αφέλεια, αισιοδοξία, κανένα σχέδιο για το μέλλον. 

Κάπως έτσι έχει στηθεί και το σενάριο της ταινίας που μοιάζει περισσότερο με ανθολογία μικρών ιστοριών, καθώς η βάση του στηρίζεται σε ένα μυστικό που μαθαίνουμε σχετικά νωρίς και από μόνο του δεν φτάνει για να συντηρήσει ταινία μεγάλου μήκους. Έστω και αν συμβαίνουν επεισόδια που σε κάνουν να αναρωτιέσαι τί θέση έχουν στην πλοκή, αυτή η ελευθερία στο περιεχόμενο θα μπορούσε υπό συνθήκες να λειτουργήσει υπέρ του τελικού αποτελέσματος, όμως η εκτέλεσή του έχει θεμελιώδη προβλήματα που γιγαντώνονται με το πέρασμα της ώρας. Οι δυο πρωταγωνιστές (Ελευθερίου, Τσαλταμπάσης), σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, προσπαθούν από νωρίς να πλάσουν προφίλ ηρώων που παραπέμπουν στο παλιό ελληνικό σινεμά και το κάνουν με έναν εντελώς άγαρμπο τρόπο, που όχι μόνο τους βγάζει εκτός πραγματικότητας και σύνδεσης με το σήμερα, αλλά καταστρέφει και τα λίγα σκετς των περιπετειών τους που τουλάχιστον στο χαρτί έμοιαζαν αξιοπρεπή. 

Κάπως έτσι, οι δοκιμασμένες συνταγές των καλών παιδιών, της ελληνικής καρδιάς, της ρακής και της καλοπέρασης μπαίνουν στο προσκήνιο, σαν μια εύκολη λύση σε κάθε δημιουργικό και εκτελεστικό πρόβλημα, παρέα με flashbacks μηδενικής αληθοφάνειας που λύνουν τα πάντα και οδηγούν τους ήρωες σε ένα τρικούβερτο γλέντι. Και στο φινάλε αναρωτιέσαι πόσες ταινίες τελικά είδες, με τέτοια ανερμάτιστη αφήγηση, και αν τελικά κάποια από αυτές μοιάζει με κάτι που γυρίστηκε στον 21ο αιώνα. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Περιμένοντας τη Νονά
  • Περιμένοντας τη Νονά