Ciao Italia - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Ciao Italia

Ciao Italia

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2020
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ:Ελλάδα
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Γιώργος Παπαθεοδώρου
    ΣΕΝΑΡΙΟ:Μπάμπης Σπανός
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Ηλίας Λογοθέτης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Τιτίκα Σαριγκούλη
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Πάνος Γκόλφης
    ΜΟΥΣΙΚΗ:EnCardia
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 93'
    ΔΙΑΝΟΜΗ:Audiovisual/Odeon
    Ciao Italia

Μνημείο σύζευξης ερασιτεχνισμού και λαϊκισμού με διάθεση πολιτικού σχολιασμού από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και χιούμορ που αγνοείται ολοκληρωτικά.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Αν μπορεί να συγκριθεί με κάτι η θέαση του «Ciao Italia» θα ήταν μάλλον με χρονομηχανή. Οι τίτλοι αρχής του έχουν κάτι το επιθεωρησιακό, οι αρχικές σκηνές του παραπέμπουν σε πρόχειρη ελληνική ταινία βιντεοκασέτας των ΄80s, οι χαρακτήρες του όσο περνά η ώρα φανερώνουν την Ελλάδα των πρώτων μετεμφυλιακών χρόνων. Αν είχε και το χιούμορ τουλάχιστον του παλιού ελληνικού σινεμά μπορεί να κέρδιζε κάτι από αυτή τη βουτιά στο παρελθόν, όμως αυτό είτε δεν υπάρχει στους διαλόγους είτε χάνεται στις προσπάθειες των 5 νεαρών ηρωίδων της ταινίας να το μεταφέρουν. 

Η ταινία του Γιώργου Παπαθεοδώρου περιγράφει μια απερίγραπτη (σε σύλληψη, στήσιμο και εκτέλεση) ληστεία που κάνει μια ομάδα άνεργων νέων γυναικών, υπό την καθοδήγηση μιας κομμουνίστριας ηλικιωμένης που νοσταλγεί τα χρόνια στα βουνά και αποκαλεί τον Στάλιν Άγιο Ιωσήφ, και υπό την παρακολούθηση ενός πρώην αστυνομικού που νοσταλγεί την παλιά εξουσία της χωροφυλακής. Οι ήρωες είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να γίνονται κομμάτια μιας θεώρησης ότι στην Ελλάδα, ως χώρα που διοικείται από νόμιμους ληστές, ο καθείς έχει το δικαίωμα στο δικό του μεγάλο κόλπο, αλλά οι απαράδεκτοι διάλογοι και το χοντροκομμένο χιούμορ είναι αδύνατο να στηρίξουν κωμικά κάτι τέτοιο. Παράλληλα, όλες σχεδόν οι σκηνές είναι ερασιτεχνικά στημένες και μονταρισμένες έτσι ώστε να δίνεται η αίσθηση πως κάποιος παρακολουθεί πολλές ταινίες μαζί που ενώθηκαν τυχαία. Το αποτέλεσμα αυτών μπορεί και να είναι «σουρεαλιστική κωμωδία» όπως διαφημίζεται από τους δημιουργούς της, σινεμά πάντως δεν είναι. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ciao Italia
  • Ciao Italia