Το «Birdman» ποντάρει σε μια (σίγουρη) οσκαρική νίκη

2015-02-08 17:24:41
Από τον Χρήστο Πολίτη

Μετά την χθεσινή του επικράτηση στα βραβεία του Σωματείου Σκηνοθετών, το «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάρτιου μοιάζει αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη βραδιά των Όσκαρ. 

Κερδίζοντας το βραβείο από το Σωματείο των Παραγωγών, αλλά και το βραβείο καλύτερου καστ από το αντίστοιχο σωματείο των ηθοποιών, το «Birdman» έμοιαζε να ορίζει τη φετινή οσκαρική κούρσα με βασικό του αντίπαλο το «Boyhood», που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου δράματος και την αντίστοιχη για τη σκηνοθεσία, κάνοντας τον Λίνκλειτερ να κοντράρει στα ίσια τον Ινιαρίτου.

Όλα αυτά μέχρι χτες που το τοπίο μοιάζει να ξεκαθάρισε. Εν μέρει. Γιατί η Ακαδημία υποστηρίζει τις ανατροπές. Έτσι χθες, το Σωματείο Σκηνοθετών βράβευσε τον Ινιαρίτου για το 100λεπτο (σχεδόν) μονοπλάνο του στο «Birdman», δίνοντάς του περισσότερες πιθανότητες να φύγει νικητής από την χρυσή βραδιά της 22ας Φεβρουαρίου όταν και οι φάκελοι με τους νικητές των Όσκαρ θα ανοίξουν, όντας υποψήφιο σε 9 κατηγορίες.

Το τρέιλερ του «Birdman»

Το γεγονός οτι την τελευταία δεκαετία τα βραβεία του Σωματείου συμπίπτουν με τα βραβεία των σκηνοθετών στα Όσκαρ ενισχύει το γεγονός, και το «Birdman» μπαίνει με περίσσιο θάρρος στην τελική κούρσα βραβείων της χρονιάς.

Ο ίδιος ο Ινιαρίτου δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο πως «αν αυτή η ταινία θεωρείται σπουδαία, δεν έχει να κάνει με μένα, αλλά πρόκειται για ένα θαύμα», και συμπλήρωσε πως οτι λέει το δηλώνει με ταπεινότητα καθώς ποτέ του δεν φαντάστηκε οτι θα μιλάει μπροστά σε συναδέλφους του που τον βραβεύουν.

Οι υπόλοιποι που βρέθηκαν υποψήφιοι είναι ο δυο φορές βραβευμένος με το βραβείο της Ένωσης σκηνοθετών, Κλιντ Ίστγουν για το «American Sniper», ο Ρίτσαρντ Λίνκλειτερ για το «Boyhood», ο Μόρτεν Τίλντουμ για το «Παιχνίδι της Μίμησης» και ο Γουές Άντερσον για το «Ξενοδοχείο Grand Budapest».

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας σε ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στην Λάουρα Πουατράς για το «Citizenfour».

Το τρέιλερ του «Citizenfour»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ