Οι κριτικοί του Λονδίνου ψήφισαν «12 Χρόνια Σκλάβος»

2014-02-03 11:53:32

Το φαβορί των Όσκαρ, «12 Χρόνια Σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν απέσπασε και το βραβείο καλύτερης ταινίας από τους Λονδρέζους κριτικούς, που ανέδειξαν και τον Τσιγουέτελ Ετζίοφορ ως ηθοποιό της χρονιάς στο ρόλο του Σόλομον Νόρθαπ.

Το φαβορί των Όσκαρ, «12 Χρόνια Σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν απέσπασε και το βραβείο καλύτερης ταινίας από τους Λονδρέζους κριτικούς, που ανέδειξαν και τον Τσιγουέτελ Ετζίοφορ ως ηθοποιό της χρονιάς στο ρόλο του Σόλομον Νόρθαπ. Σε μια μεγάλη βραδιά για την ταινία, η Λουπίτα Ναϊόνγκο συμπλήρωσε το θρίαμβο της ταινίας με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε δεύτερο ρόλο.

Ο ίδιος ο Στιβ ΜακΚουίν σχολίασε την τεράστια ανταπόκριση που είχε η ταινία του στη Βρετανία: «Έφερε κόσμο στις αίθουσες. Αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον στην ανταπόκριση του κοινού και των κριτικών είναι ότι όλο και περισσότερο θέλουν να βλέπουν ταινίες που έχουν κάποιες δυσκολίες».

«Ενδιαφέρονται για ταινίες που απαιτούν δουλειά κι από αυτούς. Ενδιαφέρονται για φιλμ μέσα από τα οποία βλέπουν την αντανάκλαση του εαυτού τους στην οθόνη».

«Βλέπω κόσμο στο δρόμο - οικοδόμους, οδηγούς λεωφορείων- που υποστηρίζουν πολύ ένθερμα την ταινία. Αισθάνθηκα την αγάπη του κόσμου για την ταινία σε αυτήν τη χώρα και νιώθω πολύ συγκινημένος και ευγνώμων που πρόκειται για την πατρίδα μου».

Παρόλα αυτά, το βραβείο σκηνοθεσίας δεν πήγε από τους συμπατριώτες του κριτικούς στον ΜακΚουίν, αλλά στον Αλφόνσο Κουαρόν του «Gravity», η Κέιτ Μπλάνσετ απέσπασε αναμενόμενα το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για το γουντιαλενικό «Θλιμμένη Τζάσμιν» και ο πρωτοεμφανιζόμενος Μπαρκάντ Αμπντί το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου ως Σομαλός πειρατής στο «Captain Phillips» του Γκρίνγκρας.

Καλύτερο βρετανικό φιλμ αναδείχτηκε το «Ο Εγωιστής Γίγαντας» της Κλάιο Μπέρναρντ, ενώ ο Τζέιμς ΜακΑβόι ψηφίστηκε ως ο καλύτερος Βρετανός ηθοποιός της χρονιάς για τις εμφανίσεις του στα «Filth» και «Trance». Το αντίστοιχο γυναικείο βραβείο πήγε στη Τζούντι Ντεντς της «Philomena». Ο Γκάρι Όλντμαν έδωσε το «παρών» στην τελετή και παρέλαβε το βραβείο Ντίλις Πάουελ για τη συνολική προσφορά του στο σινεμά.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ