Τα γαλλικά Όσκαρ επιλέγουν «Αγάπη»

2013-02-23 12:33:55
Από τη Χριστίνα Λιάπη

Η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε ήταν αυτή που πρωταγωνίστησε στα Σεζάρ, τα βραβεία της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που δόθηκαν χθες το βράδυ σε μια λαμπερή τελετή, αφού απέσπασε τα σημαντικότερα βραβεία της βραδιάς, αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού Ρόλου, Α' Γυναικείου Ρόλου και Σεναρίου.

Η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε ήταν αυτή που πρωταγωνίστησε στα Σεζάρ, τα βραβεία της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που δόθηκαν χθες το βράδυ σε μια λαμπερή τελετή, αφού απέσπασε τα σημαντικότερα βραβεία της βραδιάς, αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού Ρόλου, Α' Γυναικείου Ρόλου και Σεναρίου.

Η καλύτερη στιγμή της βραδιάς ήταν μακράν ο ευχαριστήριος λόγος της Εμανουέλ Ριβά για το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου, που ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της ταινίας αφού, όπως τόνισε, η δημιουργία της ήταν μια συλλογική προσπάθεια. Τον συγκινητικό και μετριόφρον λόγο της έκλεισε με μια αστεία στιγμή - καθώς δεν μπόρεσε να σηκώσει το βραβείο της, το παρέδωσε στον παρουσιαστή της κατηγορίας, Ομαρ Σι, και αστειεύτηκε: «Είναι πιο βαρύ από μένα!»


Ο σκηνοθέτης της, Μίκαελ Χάνεκε, δεν ήταν παρών στην τελετή (βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ για την απονομή των Όσκαρ) και το βραβείο (το πρώτο Σεζάρ για τον σκηνοθέτη!) παρέλαβε μία εκ των πολλών παραγωγών της ταινίας, Μαργκαρέτ Μενεγκόζ, η οποία είπε: «Ο Μίκαελ είναι κολακευμένος και πανευτυχής που η Ακαδημία που αντιπροσωπεύει το πιο υποβλητικό είδος σινεμά, τον αναγνώρισε σαν έναν από αυτούς.»

Στην τελετή δεν παραβρέθηκε ούτε ο έτερος πρωταγωνιστής της ταινίας, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, λόγω των θεατρικών υποχρεώσεών του στις Βρυξέλλες. Ο γιος του, Βενσάν, παρέλαβε το βραβείο και τηλεφώνησε στον πατέρα του, ο οποίος ευχαρίστησε έτσι την Ακαδημία για την τιμή καθώς και όσους δεν τον ψήφισαν «γιατί και οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι πολύ καλοί.»


Το «Σώμα Με Σώμα» του Ζακ Οντιάρ κέρδισε τέσσερα βραβεία, στις κατηγορίες Διασκευασμένου Σεναρίου, Μουσικής, Μοντάζ και Καλύτερου Νέου Ηθοποιού για τον Ματίας Σέναρτς, και ακολούθησε το «Αντίο Βασίλισσά Μου» του Μπενουά Ζακό με τρία βραβεία, αυτά για τη Διεύθυνση Φωτογραφίας, Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Κοστούμια.

Το «Camille Redouble», που είχε κάνει την έκπληξη κερδίζοντας τις περισσότερες υποψηφιότητες, έκανε ξανά την έκπληξη, αυτή τη φορά πιο δυσάρεστη για τους συντελεστές της, μη καταφέρνοντας να κερδίσει κάποιο βραβείο.

Ως Καλύτερο Ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε το «Les Invisibles» του Σεμπαστιάν Λιφσίτς, που ακολούθησε τις ζωές ορισμένων γυναικών και ανδρών που τόλμησαν να δηλώσουν ανοιχτά την ομοφυλοφιλία τους όταν ακόμη αυτό ήταν ένα θέμα ταμπού, ενώ στην κατηγορία Καλύτερης Κινουμένων Σχεδίων ξεχώρισε το «Ερνέστ και Σελεστίν» που προβλήθηκε στις περσινές ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE.

Τέλος, Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία ανακηρύχθηκε το «Επιχείρηση: Argo», ενώ ο Κέβιν Κόστνερ βραβεύτηκε για το σύνολο της καριέρας του και, συγκινημένος, ευχαρίστησε την Γαλλική Ακαδημία για την μεγάλη τιμή («Όλοι θα έπρεπε να μπορούν να ζήσουν μια τέτοια στιγμή στη ζωή τους») και πρόσθεσε: «Είμαι Αμερικανός και έκανα καουμπόικες ταινίες. Σας ευχαριστώ που με δεχθήκατε για αυτό που είμαι».

Δείτε ένα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές από την τελετή και παρακάτω τη λίστα με τους νικητές, καθώς και περισσότερες φωτογραφίες από τη βραδιά.


Καλύτερη Ταινία
Αγάπη

Σκηνοθεσίας
Mίκαελ Χάνεκε - Αγάπη

Γυναικείας Ερμηνείας
Εμανουέλ Ριβά - Αγάπη

Ανδρικής Ερμηνείας
Ζαν-Λουί Τρεντινιάν - Αγάπη

Β' Γυναικείας Ερμηνείας
Βαλερί Μπενγκιγκί - Για Όλα Φταίει το Όνομά Σου!

Β' Ανδρικής Ερμηνείας
Γκιγιόμ ντε Τονκεντέκ - Για Όλα Φταίει το Όνομά Σου!

Πρωτότυπου Σεναρίου
Αγάπη

Διασκευασμένου Σεναρίου
Σώμα με Σώμα

Ξένης Ταινίας
Επιχείρηση: Argo

Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού
Ιζιά Ιζλάν - Mauvaise Fille

Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού
Ματίας Σενάρτς - Σώμα Με Σώμα

Μουσικής
Αλεξάντρ Ντεσπλά - Σώμα Με Σώμα

Ήχου
Αντουάν Ντεφλάντρ, Ζερμάν Μπουλέ, Ερίκ Τισράν - Cloclo

Διεύθυνση Φωτογραφίας
Ρομάν Γουιντίνγκ - Αντίο Βασίλισσά Μου

Μοντάζ
Ζιλιέρ Γουεφλίνγκ - Σώμα Με Σώμα

Κοστούμια
Κριστιάν Γκασκ, Αντίο Βασίλισσά Μου

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Κατιά Βισκόπ - Αντίο Βασίλισσά Μου

Πρώτης Ταινίας
Louise Wimmer

Κινουμένων Σχεδίων
Ernest Et Célestine

Ντοκιμαντέρ
Les Invisibles

Μικρού Μήκους
Le Cri Du Homard

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ