Όσκαρ: Καλύτερη ταινία η «Επιχείρηση: Argo» - Ο Ντάνιελ ντέι Λιούις σήκωσε το τρίτο!

2013-02-24 23:18:11
Από την Ανθή Νταουσάνη
Loading the player ...

Ο Μπεν Άφλεκ κατάφερε να δει τελικά την ταινία του να αποσπά τη μεγαλύτερη διάκριση της Ακαδημίας, το όσκαρ καλύτερης ταινίας, χωρίς βραβείο για τον ίδιο στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Στους μεγάλους χαμένους Zero Dark Thirty και Λίνκολν

Ο Μπεν Άφλεκ κατάφερε να δει τελικά την ταινία του να αποσπά τη μεγαλύτερη διάκριση της Ακαδημίας, το όσκαρ καλύτερης ταινίας, χωρίς υποψηφιότητα για τον ίδιο στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Μεγάλοι χαμένοι της απονομής το «Zero Dark Thirty» και το «Λίνκολν» (με 12 υποψηφιότητες απέσπασε μόνο 2 βραβεία), ενώ και το μεγάλο αουτσάιντερ «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου» δεν κατάφερε κάπου να κάνει την ανατροπή. 

Σε μια μάλλον κουραστική τελετή με τα καυστικά αστεία του Σεθ ΜακΦάρλαν να μη λειτουργούν όσο θα ήθελαν οι παραγωγοί της βραδιάς και τη σύνδεση με τη Μισέλ Ομπάμα σε μια υποτονική έκπληξη των διοργανωτών για το φινάλε, τα φαβορί επικράτησαν στις περισσότερες περιπτώσεις, με τα βραβεία να μοιράζονται, χωρίς καμία ταινία να αναδεικνύεται σε απόλυτο νικητή. Η «Ζωή του Πι» συγκέντρωσε τα περισσότερα -μόλις τέσσερα όμως βραβεία- η «Επιχείρηση: Argo» και οι «Άθλιοι» ακολουθούν με τρία. Όσο για την «Αγάπη» του Χάνεκε περιορίστηκε στο ξενόγλωσσο όσκαρ, παρά τις υποψηφιότητες και στις μεγάλες κατηγορίες.

Ο Ντάνιελ ντέι Λιούις χωρίς αντίπαλο επικράτησε στον πρώτο ανδρικό ρόλο κερδίζοντας το τρίτο του αγαλματάκι. «Πραγματικά δεν ξέρω πώς συνέβη οτιδήποτε από όλα αυτά. Ξέρω όμως ότι έχω εισπράξει πολλά περισσότερα από το μερίδιο καλής τύχης που αξίζω στη ζωή και είμαι ευγνώμων στην Ακαδημία γι' αυτή την υπέροχη τιμή», είπε συγκινημένος ο ηθοποιός, παραλαμβάνοντας το τρίτο του Οσκαρ από τα χέρια της επίσης τριπλά βραβευμένης από την Αμερικανική Ακαδημία Μέριλ Στριπ, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη γυναίκα του Ρεμπέκα Μίλερ, για τη  «συνύπαρξή της με μια σειρά από παράξενους άνδρες τα 16 χρόνια γάμου τους» (εννοώντας τους χαρακτήρες που υποδύθηκε, τους οποίους κουβαλάει μαζί του.)

Η Τζένιφερ Λόρενς (χωρίς σίγουρη νίκη απέναντι σε Τσαστέιν, αλλά και Ριβά - μια υποψηφιότητα που είχε αναπτύξει δυναμική στην κούρσα προς το Dolby-) έσωσε την τιμή του «Οδηγού Αισιοδοξίας», μιας ταινίας που αγαπήθηκε από τις ενώσεις κριτικών και επαγγελματιών, αλλά δε συγκίνησε την Ακαδημία. Η Λόρενς, που ήταν και πάλι υποψήφια μετά το «Στην Καρδιά του Χειμώνα» το 2010, παρέλαβε ενθουσιασμένη το βραβείο, χωρίς να πτοηθεί από την ανώδυνη ευτυχώς πτώση της στα σκαλιά της σκηνής.

Η μεγαλύτερη ανατροπή σημειώθηκε στην (αμφίρροπη πάντως) κατηγορία της σκηνοθεσίας με τον Ανγκ Λι να επιβραβεύεται για τη φιλόδοξη δουλειά του στην τρισδιάστατη «Ζωή του Πι», την απουσία του Μπεν Άφλεκ να λάμπει και το Στίβεν Σπίλμπεργκ να συνειδητοποιεί ότι πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά του στα πλατό, αν επιμένει να διεκδικεί το τρίτο του όσκαρ. Για τον Ανγκ Λι ήταν το δεύτερο αντίστοιχο βραβείο, μετά το «Brokeback Mountain» το 2006.

Σε μια από τις πιο «ανοιχτές» κατηγορίες της βραδιάς, αυτήν του β’ ανδρικού ρόλου, ο Κρίστοφ Βαλτς απέσπασε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του για το «Django ο Τιμωρός» επικρατώντας του βασικού αντιπάλου του Τόμι Λι Τζόουνς («Λίνκολν»). Ο Αυστριακός ευχαρίστησε φυσικά τον Ταραντίνο, καθώς με τη δεύτερη συμμετοχή σε ταινία του κέρδισε και πάλι το χρυσό αγαλματάκι.

Στην αντίστοιχη γυναικεία κατηγορία η Αν Χάθαγουεϊ, αδιαπραγμάτευτο φαβορί της πεντάδας για την ερμηνεία της στους «Αθλίους», κέρδισε όπως αναμενόταν το πρώτο όσκαρ της, στη δεύτερη υποψηφιότητά της. Παρά τα προγνωστικά που την έδειχναν απόλυτη κυρίαρχο έναντι των συνυποψηφίων της η πρωταγωνίστρια του Χούπερ δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή της, όσες φορές κι αν υποθέτουμε ότι είχε προβάρει τον ευχαριστήριο λόγο της.

Ο Κουέντιν Ταραντίνο απέσπασε το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου για το «Django» - το δεύτερο της καριέρας του κι επίσης στα αναμενόμενα της βραδιάς. Το τρομερό παιδί του σινεμά ευχαρίστησε τους ηθοποιούς του, γιατί όπως είπε μετά από χρόνια ο κόσμος θα τον θυμάται για τους χαρακτήρες που δημιουργεί και σε αυτή τη διαδικασία το κάστινγκ είναι πραγματικά το πιο σημαντικό.

Το «Eπιχείρηση: Argo» κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο για το διασκευασμένο σενάριο, «κλειδώνοντας» μια νίκη χωρίς τη γλυκιά γεύση μιας τουλάχιστον υποψηφιότητας και στην κατηγορία της σκηνοθεσίας.

Το «Brave» της Pixar, φαβορί στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, επικράτησε του «Wreck it Ralph», χωρίς παρόλα αυτά να είναι η καλύτερη στιγμή του στούντιο, που μας έχει χαρίσει τα πιο αγαπημένα animated διαμαντάκια. To ρομαντικό «Paperman» κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο για κινούμενα σχέδια μικρού μήκους.

Φωτογραφία και οπτικά εφέ ήταν δυο κατηγορίες όπου δικαιωματικά επικράτησε η «Ζωή του Πι», ενώ για την καλλιτεχνική διεύθυνση βραβεύτηκε το «Λίνκολν» σε μια από τις μικρές εκπλήξεις της απονομής (θεωρούσαμε πιο πιθανό να καταλήξει στους «Αθλίους»).

Η Αντέλ μπορεί να κέρδισε το όσκαρ τραγουδιού για το «Skyfall» (το οποίο τραγούδησε ζωντανά πριν παραλάβει το βραβείο της με δάκρυα στα μάτια), αλλά την παράσταση έκλεψαν οι μεγάλες κυρίες: η Σίρλεϊ Μπάσεϊ τραγούδησε με βελούδινη φωνή το «Goldfinger» στα πλαίσια του αφιερώματος στα 50 χρόνια του κινηματογραφικού Τζέιμς Μποντ και η Μπάρμπρα Στρέιζαντ  ερμήνευσε «The Way We Were» λίγο μετά την απονομή των τιμητικών βραβείων γι’ αυτούς που «έφυγαν».Την τιμητική του στην 85η τελετή είχε και το μιούζικαλ με το καστ των «Αθλίων» να τραγουδάει επί σκηνής αλλά και τις Τζένιφερ Χάντσον και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς να τα δίνουν όλα σε νούμερα απ’ το «Chicago» και το «Dreamgirls».

Σε μια σπάνια στιγμή ισοπαλίας (είναι η μόλις έκτη φορά στην ιστορία του θεσμού) για τα βραβεία το όσκαρ μοντάζ ηχητικών εφέ μοιράστηκε ανάμεσα σε «Skyfall» και «Zero Dark Thirty».

Το «Επιχείρηση: Αrgo» μπορεί να μην προτάθηκε για όσκαρ σκηνοθεσίας, αλλά απέσπασε αυτό του μοντάζ για τον Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ, διπλά υποψήφιο φέτος, αφού επιμελήθηκε και το μοντάζ του «Zero Dark Thirty», που επίσης βρέθηκε στην πεντάδα.

Η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε ήταν αδύνατο να χάσει το ξενόγλωσσο όσκαρ, παρά το «παρών» που έδωσε και στη μεγάλη κατηγορία της καλύτερης ταινίας, ενώ το επίσης φαβορί «Searching for Sugar Man», που βραβεύτηκε στις πρόσφατες ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE, επικράτησε ανάμεσα στα υποψήφια ντοκιμαντέρ.

Σε μια τελετή με περισσότερους χαμένους παρά νικητές ο Σεθ ΜακΦάρλαν έριξε αυλαία τραγουδώντας το «Here's to the Losers», αφιερωμένο σε όσους δεν έφυγαν με χρυσό στις αποσκευές τους.

Αναλυτικά η λίστα των αποτελεσμάτων (με έντονο κόκκινο οι νικητές)

Καλύτερη ταινία

Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου
Οδηγός Αισιοδοξίας
Zero Dark Thirty
Λίνκολν
Οι Άθλιοι
Η Ζωή του Πι
Αγάπη
Django ο Τιμωρός
Επιχείρηση: Argo

Σκηνοθεσία

Ντέιβιντ Ο'Ράσελ, Οδηγός Αισιοδοξίας
Ανγκ Λι, Η Ζωή του Πι
Στίβεν Σπίλμπεργκ, Λίνκολν
Μίκαελ Χάνεκε, Αγάπη
Μπεν Τσάιτλιν, Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου

Α' Ανδρικός Ρόλος

Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Λίνκολν
Ντένζελ Γουάσινγκτον, H Πτήση
Χιου Τζάκμαν, Οι Άθλιοι
Μπράντλεϊ Κούπερ, Οδηγός Αισιοδοξίας
Γιοακίν Φίνιξ, The Master

Α' Γυναικείος Ρόλος

Ναόμι Γουότς, The Impossible
Τζέσικα Τσαστέιν, Zero Dark Thirty
Τζένιφερ Λόρενς, Οδηγός Αισιοδοξίας
Εμανουέλ Ριβά, Αγάπη
Κουαβανζανέ Γουάλις, Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου

Β' Ανδρικός Ρόλος

Κρίστοφ Βαλτς, Django ο Τιμωρός
Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, The Master
Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Οδηγός Αισιοδοξίας
Άλαν Άρκιν, Επιχείρηση: Argo
Τόμι Λι Τζόουνς, Λίνκολν

Β' Γυναικείος Ρόλος

Σάλι Φιλντ, Λίνκολν
Αν Χάθαγουεϊ, Οι Άθλιοι
Τζάκι Γουίβερ, Οδηγός Αισιοδοξίας
Έλεν Χαντ, Μαθήματα Ενηλικίωσης
Έιμι Άνταμς, The Master

Πρωτότυπο Σενάριο

Μίκαελ Χάνεκε, Αγάπη
Κουέντιν Ταραντίνο, Django ο Τιμωρός
Τζον Γκέιτινς, Flight
Γουές Άντερσον και Ρόμαν Κόπολα, Ο Έρωτας του Φεγγαριού
Μαρκ Μπόαλ, Zero Dark Thirty

Διασκευασμένο Σενάριο

Κρις Τέριο, Επιχείρηση: Argo
Λούσι Άλιμπαρ και Μπεν Τσάιτλιν, Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου
Ντέιβιντ Μαγκί, Η Ζωή του Πι
Τόνι Κούσνερ, Λίνκολν
Ντέιβιντ Ο'Ράσελ, Οδηγός Αισιοδοξίας

Ξενόγλωσση Ταινία

Αγάπη (Αυστρία)
Kon-Tiki (Νορβηγία)
Νο (Χιλή)
Ο Έρωτας της Βασίλισας (Δανία)
War Witch (Καναδάς)

Καλύτερη Φωτογραφία

Σέιμους ΜακΓκάρβεϊ, Άννα Καρένινα
Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον, Django ο Τιμωρός
Κλαούντιο Μιράντα, Η Ζωή του Πι
Γιάνους Καμίνσκι, Λίνκολν
Ρότζερ Ντίκινς, Skyfall

Καλύτερο Μοντάζ

Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ, Επιχείρηση: Argo
Τιμ Σκουάιρς, Η Ζωή του Πι
Μάικλ Καν, Λίνκολν
Τζέι Κάσιντι και Κρίσπιν Στράδερς, Οδηγός Αισιοδοξίας
Ντίλαν Τίσενορ και Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ, Zero Dark Thirty

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Σάρα Γκρίνγουντ και Κέιτι Σπένσερ, Άννα Καρένινα
Νταν Χένα, Ρα Βίνσεντ και Σάιμον Μπράιτ, Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι
Ιβ Στιούαρτ και Άνα Λιντς-Ρόμπινσον, Οι Άθλιοι
Ντέιβιντ Γκρόπμαν και Άννα Πίνοκ, Η Ζωή του Πι
Ρικ Κάρτερ και Τζιμ Έρικσον, Λίνκολν

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Brave
Frankenweenie
ParaNorman, Μια Υπερφυσική Ιστορία
Πειρατές!
Ραλφ: Η Επόμενη Πίστα

Καλύτερα Κοστούμια

Ζακλίν Ντουράν, Άννα Καρένινα
Πάκο Ντελγκάδο, Οι Άθλιοι
Τζοάνα Τζόνστον, Λίνκολν
Έικο Ισιόκα, Καθρέφτη Καθρεφτάκι Μου
Κολίν Άτγουντ, Η Χιονάτη και ο Κυνηγός

Καλύτερο Μακιγιάζ

Χάουαρντ Μπέργκερ, Πίτερ Μοντάνια και Μάρτιν Σάμουελ, Χίτσκοκ
Πίτερ Σουόρντς Κινγκ, Ρικ Φιντλέιτερ και Τάμι Λέιν, Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι
Λίσα Γουέστκοτ και Τζούλι Ντάρτνελ, Οι Άθλιοι

Καλύτερη Μουσική

Ντάριο Μαριανέλι, Άννα Καρένινα
Αλεξάντερ Ντεσπλά, Επιχείρηση: Argo
Μίκαελ Ντάνα, Η Ζωή του Πι
Τζον Γουίλιαμς, Λίνκολν
Τόμας Νιούμαν, Skyfall

Καλύτερο Τραγούδι

«Before My Time», Chasing Ice
«Everybody Needs a Best Friend», Ted
«Pi's Lullaby», Η Ζωή του Πι
«Skyfall», Skyfall
«Suddenly», Οι Άθλιοι

Καλύτερος Ήχος

Τζον Ράις, Γκρεγκ Ράντλοφ και Χοσέ Αντόνιο Γκαρσία, Επιχείρηση: Argo
Άντι Νέλσον, Μαρκ Πάτερσον και Σάιμον Χέιζ, Οι Άθλιοι
Ρον Μπάρτλετ, Ντ.Μ.Χέμφιλ και Ντριου Κάνιν, Η Ζωή του Πι
Άντι Νέλσον, Γκάρι Ρίντστορ, και Ρόναλντ Τζάντκινς, Λίνκολν
Σκοτ Μίλαν, Γκρεγκ Π.Ράσελ και Στούαρτ Γουίλσον, Skyfall

Καλύτερο Μοντάζ Ηχητικών Εφέ

Έρικ Αντάλ και Ίθαν Βαν Ντερ Ριν, Επιχείρηση: Argo
Γουάιλι Στέιτμαν, Django ο Τιμωρός
Γιουτζίν Γκεάρτι και Φίλιπ Στόκτον, Η Ζωή του Πι
Περ Χόλμπεργκ και Κάρεν Μπέικερ Λάντερς, Skyfall
Πολ Ν.Τζ. Οτόσον, Zero Dark Thirty

Καλύτερα Οπτικά Εφέ

Τζο Λέτερι, Έρικ Σάιντον, Ντέιβιντ Κλέιτον και Ρ.Κρίστοφερ Γουάιτ, Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι
Μπιλ Γουεστενχόφερ, Γκιγιόμ Ροσρόν, Έρικ-Γιαν Ντε Μπόερ και Ντόναλντ Ρ.Έλιοτ, Η Ζωή του Πι
Γιάνεκ Σιρς, Τζεφ Γουάιτ, Γκάι Γουίλιαμς και Νταν Σούντικ, Οι Εκδικητές
Ρίτσαρντ Στάμερς, Τρέβορ Γουντ, Τσάρλι Χένλι και Μάρτιν Χιλ, Προμηθέας
Σέντρικ Νίκολας-Τρόγιαν, Φίλιπ Μπρέναν, Νιλ Κόρμπουλντ και Μάικλ Ντόσον, Η Χιονάτη και ο Κυνηγός

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ

5 Broken Cameras
The Gatekeepers
How to Survive a Plague
The Invisible War
Searching for Sugar Man

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

Inocente
Kings Point
Mondays Racine
Open Heart
Redemption

Καλύτερη Μικρού Μήκους Κινούμενων Σχεδίων

Adam and Dog
Fresh Guacamole
Head Over Heels
Maggie Simpson in "The Longest Daycare"
Paperman

Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία

Asad
Buzkashi Boys
Curfew (που προβλήθηκε στις 18ες ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE)
Death of a Shadow
Henry

  • Όσκαρ: Καλύτερη ταινία η «Επιχείρηση: Argo» - Ο Ντάνιελ ντέι Λιούις σήκωσε το τρίτο!

    Ο Μπεν Άφλεκ κατάφερε να δει τελικά την ταινία του να αποσπά τη μεγαλύτερη διάκριση της Ακαδημίας, το όσκαρ καλύτερης ταινίας, χωρίς βραβείο για τον ίδιο στην καρέκλα του σκηνοθέτη. [...]

  • Εφιάλτης στο δρόμο για τα Όσκαρ...

    Σε μια όχι και τόσο ζωντανή μετάδοση, η αιμοδιψής κόμισσα Μπατόρι αναλαμβάνει να παρουσιάσει για μια ακόμα φορά τις εμφανίσεις που μας στράβωσαν με τη λάμψη τους στην 85η τελετή των [...]

  • Το cinemag στα Όσκαρ!

    Η αντίστροφη μέτρηση για τα Όσκαρ ξεκίνησε. Το βράδυ της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου, η ομάδα του cinemagazine.gr θα ξενυχτήσει όπως κάθε χρόνο, μεταφέροντας τον παλμό της τελετής απονομής των [...]

  • O Γιοακίν Φίνιξ πνίγεται για να σώσει τα ψάρια

    Ο Γιοακίν Φίνιξ επιστρατεύει την υποκριτική του για ένα υποβρύχιο διαφημιστικό σποτ, που γυρίζει για λογαριασμό της γνωστής φιλοζωικής οργάνωσης PETA, με την επιμέλεια του διακεκριμένου [...]

  • Η Τζέσικα Τσάστεϊν εξηγεί γιατί δε μισεί τη Τζένιφερ Λόρενς

    Τα Όσκαρ πλησιάζουν, ο ανταγωνισμός φουντώνει, αλλά καμιά φορά οι φήμες για τα μαχαιρώματα των υποψηφίων το παρακάνουν. Φέτος δύο όμορφες πρωταγωνίστριες, υποψήφιες για Όσκαρ πρώτου [...]

  • Η πιο εντυπωσιακή αφίσα των Όσκαρ

    Σε μία αφίσα έκλεισε τα 85 χρόνια των βραβείων Όσκαρ ο γνωστός γραφίστας Όλι Μος, ο οποίος σχεδίασε ένα αγαλματίδιο για καθεμιά από τις ταινίες που κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας [...]

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ