Ποιοι έσπασαν φέτος τα ρεκόρ;

2012-01-24 18:23:22

Όλα τα αστεία trivia πίσω από τις υποψηφιότητες των φετινών Όσκαρ

Μπορεί το “Hugo” και το “The Artist” να αναδείχθηκαν στα αδιαφιλονίκητα φαβορί της φετινής οσκαρικής αναμέτρησης, αλλά αυτό δεν αφαιρεί τη διασκέδαση από την ανακάλυψη όλων των ζουμερών λεπτομερειών ή των κουφών δεσμών που συνδέουν τις υπόλοιπες υποψηφιότητες. Ποιοι συνήθεις ύποπτοι επιστρέφουν για πολλοστή φορά; Σε ποιον χρωστάει η Ακαδημία; Και ποια ρεκόρ καταρρίπτονται φέτος; Είστε έτοιμοι; Φύγαμε!

- Θα ακούσετε από πολλούς ότι το “Τhe Artist” είναι το πέμπτο μόλις βωβό φιλμ στην ιστορία του σινεμά που προτείνεται για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Αυτό που ξεχνάνε να σας πουν είναι ότι μόνο στις δύο πρώτες τελετές των Όσκαρ συμμετείχαν βωβές ταινίες (1927/1928 και 1928/1929), καθώς τις επόμενες χρονιές ο ομιλών κινηματογράφος είχε κυριαρχήσει κατά κράτος. Το “The Artist” πάντως είναι το πρώτο βωβό φιλμ υποψήφιο για Καλύτερη Ταινία εδώ και 83 χρόνια.

- Είναι η πρώτη φορά που μία βωβή ταινία έχει υποψηφιότητα για Β’ Γυναικείο Ρόλο. (Να που η Μπερενίς Μπεζό θα μείνει στην ιστορία - τουλάχιστον των οσκαρολάγνων - για το “The Artist”).

- Το “Hugo” είναι η τέταρτη μόλις ταινία 3D που γίνεται υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Είχαν προηγηθεί τα “Avatar” (2009), “Up” (2009) και “Toy Story 3” (2010). Αν κερδίσει θα είναι η πρώτη 3D ταινία με αυτό το Όσκαρ.

- Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Όσκαρ που Μάρτιν Σκορσέζε και Στίβεν Σπίλμπεργκ βρίσκονται αντιμέτωποι στην ίδια κατηγορία (Καλύτερη Ταινία).

- Είναι η έβδομη φορά που ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Γούντι Άλεν είναι υποψήφιοι για Όσκαρ Σκηνοθεσίας - η πρώτη του τελευταίου μετά από 17 χρόνια.

- Στην Κατηγορία Σκηνοθεσίας τα ιερά τέρατα Μάρτιν Σκορσέζε, Τέρενς Μάλικ και Γούντι Άλεν θα κονταροχτυπηθούν με τον νεότερο αλλά επίσης οσκαρούχο Αλεξάντερ Πέιν και τον newbie Μισέλ Χαζαναβίσιους. Οκ, είναι προφανής η παρατήρηση αλλά φαντάζεστε να κερδίσει ο τελευταίος ενάντια στα μεγαθήρια; Η μάχη θυμίζει Σταλόνε vs. Σκορσέζε (με τον τελευταίο να χάνει).

- Είναι η τέταρτη υποψηφιότητα του Τζορτζ Κλούνεϊ για Όσκαρ Ανδρικού Ρόλου τα τελευταία επτά χρόνια.

- H Mέριλ Στριπ, με 17 υποψηφιότητες στο ενεργητικό της είναι και επίσημα η ηθοποιός που έχει προταθεί περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο συνάδελφό της για Όσκαρ.

- Την τελευταία φορά που κέρδισε Όσκαρ η Μέριλ Στριπ (“Sophie’s Choice”), πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ.

- Eάν κερδίσει είτε ο Κρίστοφερ Πλάμερ είτε ο Μαξ φον Σίντοφ στην Κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου, θα είναι οι πιο ηλικιωμένοι ηθοποιοί που κερδίζουν το Όσκαρ (82 ετών και οι δύο).

- Ο Ζαν Ντιζαρντάν γίνεται ο τέταρτος μόλις Γάλλος που ανακηρύσσεται υποψήφιος για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου (οι προηγούμενοι ήταν οι Μορίς Σεβαλιέ, Σαρλ Μπουαγιέ και Ζεράρ Ντεπαρντιέ).

- Είναι η τρίτη μόλις φορά από τότε που θεσπίστηκε η Κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το 2001 που η Pixar απουσιάζει από την υποψήφια πεντάδα.

- Οι επίσημα καταχωρημένες ως ανεξάρτητες (γυρισμένες εκτός στούντιο) ταινίες πέτυχαν φέτος 60 υποψηφιότητες.

- Ο μουσικοσυνθέτης Τζον Γουίλιαμς προτείνεται για 47η φορά από την Ακαδημία και μόλις ξεπέρασε τον κάτοχο του ρεκόρ με 45 υποψηφιότητες, Άλφρεντ Νιούμαν.

- Είναι η πρώτη φορά που στην Κατηγορία Καλύτερου Τραγουδιού υπάρχουν μόνο δύο υποψήφιοι.

Mείνετε συντονισμένοι στο cinemagazine.gr μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου που θα ανακοινωθούν οι νικητές για να μάθετε τα πάντα γύρω από τα Όσκαρ!

Φαίδρα Βόκαλη

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ