Στο δρόμο για τα Σεζάρ: Η Γαλλία γδύνει τα παιδιά της

2012-01-27 15:38:29
Loading the player ...

Το Polisse, η ταινία της Μαϊγουέν που απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και εντυπωσίασε το κοινό στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X, προηγείται στην κούρσα των υποψηφιοτήτων για τα φετινά βραβεία Σεζάρ, τα επονομαζόμενα γαλλικά Όσκαρ, που απονέμονται στις 24 Φεβρουαρίου στο Παρίσι.

Το Polisse, η ταινία της Μαϊγουέν Λεμπεσκό που απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και εντυπωσίασε το κοινό στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X, προηγείται στην κούρσα των υποψηφιοτήτων για τα φετινά βραβεία Σεζάρ, τα επονομαζόμενα γαλλικά Όσκαρ, που απονέμονται στις 24 Φεβρουαρίου στο Παρίσι.

Με παρουσία σε 13 κατηγορίες (μεταξύ αυτών της καλύτερης ταινίας, της σκηνοθεσίας και όλων των ερμηνειών πλην του α’ ανδρικού ρόλου, αλλά με 3 από τους 5 υποψηφίους στο β') η ταινία αφήνει πίσω της το hit της χρονιάς, τον Αρτίστα του Χαζαναβίσιους με δέκα υποψηφιότητες (ταινίας, σκηνοθεσίας, ερμηνειών, σεναρίου, μουσικής, φωτογραφίας, μοντάζ, κοστουμιών και καλλιτεχνικής διεύθυνσης), ενώ με εννιά ακολουθεί το πυροτέχνημα του box office «Les Intouchables» με το «παρών» και στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας για το δίδυμο Ολιβιέ Νακάς – Ερίκ Τολεντανό, αλλά και τους δυο πρωταγωνιστές (Ομάρ Σαϊ και Φρανσουά Κλουζέ) να κονταροχτυπιούνται στη διευρυμένη φέτος κατηγορία του καλύτερου ηθοποιού (οι υποψήφιοι έγιναν επτά από πέντε στις κατηγορίες των πρώτων ρόλων, της σκηνοθεσίας και της καλύτερης ταινίας).

Από τις ταινίες που επίσης ξεχωρίζουν σε αριθμό υποψηφιοτήτων και παρουσία σε κεντρικές κατηγορίες βραβείων είναι το εξαιρετικό «Πολεμώντας για τη Νίκη» της Βαλερί Ντονζελί (διπλή υποψηφιότητα για την ίδια ως σκηνοθέτη και πρωταγωνίστρια), αλλά και το LExercice De LEtat του Πιερ Σέλερ, που επίσης διαγωνίζεται και στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, όπως και το Λιμάνι της Χάβρης του Καουρισμάκι. Ο «Οίκος Ανοχής» του Μπερτράν Μπονελό (επίσης στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x) σημειώνει παρουσία σε δευτερεύουσες κυρίως κατηγορίες, με τις πρωταγωνίστριες ωστόσο να διακρίνονται στο β’ γυναικείο ρόλο (Νοεμί Λόβσκι) και στην πεντάδα των καλύτερων πρωτοεμφανιζόμενων (Αντέλ Χενέλ, Σελίν Σαλέτ).

Όσο για τις ξένες παραγωγές, οι μονομάχοι είναι ο Μαύρος Κύκνος, Ο Λόγος του Βασιλιά, το Drive (που οι Γάλλοι φαίνεται να το εκτίμησαν περισσότερο από την Ακαδημία των Όσκαρ), το Παιδί με το Ποδήλατο, το Μέσα από τις Φλόγες, η Μελαγχολία του Τρίερ και η φετινή επιτυχία απ’ το Ιράν, Ένας Χωρισμός.

Στο μεταξύ, στα πλαίσια της προώθησης των φετινών βραβείων Σεζάρ η Γαλλική Ακαδημία ανέθεσε στο φωτογράφο και σκηνοθέτη βιντεοκλίπ Ζαν Μπατίστ Μοντινό τη δημιουργία ενός σποτ με τα νέα ταλέντα- αποκαλύψεις του εγχώριου σινεμά, που γδύνονται μπροστά στο φακό σε μια στιγμιαία σωματική αποκάλυψη. Τα «πουλέν» της γαλλικής οθόνης (με κάποιους να έχουν ήδη προταθεί για το βραβείο κι άλλους να αποτυπώνουν τις ελπίδες του γαλλικού σινεμά για το μέλλον) φωτογραφήθηκαν επίσης από τον Μοντινό και οι ημίγυμνες φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο Μadame Figaro. Σίγουρα πιο πρωτότυπο, ασφαλώς πιο προκλητικό, αλλά και από κάθε άποψη πιο χρήσιμο αυτό το αποκαλυπτικό who is who από οποιοδήποτε διαφημιστικό -τύπου όσκαρ- για την τελετή και το θεσμό.

Μπορεί όμως στη Γαλλία ο ευρηματικός τρόπος προώθησης του νέου κινηματογραφικού δυναμικού, αλλά και των ίδιων των βραβείων να εκτιμήθηκε, αλλά στο Ιράν, το αποκαλυπτικό γυμνό της νεαρής πρωταγωνίστριας του «Κοτόπουλου με Δαμάσκηνα» Γκολσιφτέ Φαραχανί σόκαρε τις καθεστωτικές αρχές που διεμήνυσαν στην ηθοποιό, ότι δε χρειάζονται τις καλλιτεχνικές της υπηρεσίες και να πάει να τις προσφέρει αλλού. Η περίπτωση βέβαια της εικοσιεπτάχρονης ηθοποιού που ήδη διαμένει στη Γαλλία, δεν είναι ούτε η μόνη, ούτε η πιο χαρακτηριστική του ελλείμματος ελευθερίας από το οποίο υποφέρουν οι άνθρωποι των Τεχνών στη χώρα αυτή.  Α.Ν

Δείτε το απελευθερωτικό για "σώμα και ψυχή" σποτ (αξίζει ακόμα και για τους μη γαλλομαθείς) καθώς και την αναλυτική λίστα των υποψηφίων στις μεγάλες κατηγορίες των Σεζάρ:

Καλύτερη Ταινία

L’Exercice De L’Etat,
Πολεμώντας για τη Νίκη
Το Λιμάνι της Χάβρης
Intouchables
Pater
Poliss
The Artist
 
Σκηνοθεσία

Αλάν Καβαλιέ – Pater
Βαλερί Ντονζελί – Πολεμώντας για τη Νίκη
Μισέλ Χαζαναβίσιους – The Artist
Άκι Καουρισμάκι – Το Λιμάνι της Χάβρης
Μαϊγουέν – Polisse
Πιερ Σελερ – L’Exercice De L’Etat
Ερίκ Τολεντανό, Olivier Nakache – Intouchables

Καλύτερη Ηθοποιός

Αριάν Ασκαρίντ, Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο
Μπερενίς Μπεζό, The Artist
Λεϊλά Μπεκτί, La Source Des Femmes
Βαλερί Ντονζελί, Πολεμώντας για τη Νίκη
Μαρίνα Φουά, Polisse
Μαρί Γκιγιέν, Toutes Nos Envies
Καρίν Βιάρντ, Polisse

Καλύτερος Ηθοποιός

Σαμί Μπουαζιλά, Omar M’a Tuer
Φρανσουά Κλουζέ, Intouchables
Ζαν Ντιζαρντέν, The Artist
Olivier Gourmet, L’Exercice De L’Etat
Ντενί Πονταλιτέ, Ο Κατακτητής
Ομάρ Σαϊ, Intouchables
Φιλίπ Τορετόν, Présumé Coupable

Β’ Γυναικείος Ρόλος

Ζαμπού Μπράιτμαν, L’Eexercice De L’Etat
Αν Λε Νι, Intouchables
Νοεμί Λόβσκι, Οίκος Ανοχής
Κάρμεν Μάουρα, Les Femmes Du 6e Etage
Καρόλ Ροσέ, Polisse

Β’ Ανδρικός Ρόλος

Μισέλ Μπλαν, L’Exercice De L’Etat
Νικολά Νιβοσέλ, Polisse
Τζόι Σταρ, Polisse
Μπερνάρ Λε Κοκ, La Conquête
Φρεντερίκ Πιερό, Polisse

Ξένη ταινία
Μαύρος Κύκνος
O Λόγος του Βασιλιά
Drive
Το Παιδί με το Ποδήλατο
Μέσα από τις Φλόγες
Μελαγχολία
Ένας Χωρισμός

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ