Έξι Σεζάρ για τον Αρτίστα - έχασε το βραβείο ο Ντιζαρντέν

2012-02-25 12:21:45

Ακάθεκτο το The Artist συνεχίζει να σαρώνει τα βραβεία, με έξι διακρίσεις αυτήν τη φορά στην απονομή των Σεζάρ την Παρασκευή, των βραβείων που συνηθίζουμε να αποκαλούμε γαλλικά Όσκαρ.

Ακάθεκτο το «The Artist» συνεχίζει να σαρώνει τα βραβεία, με έξι διακρίσεις αυτήν τη φορά στην απονομή των Σεζάρ την Παρασκευή, των βραβείων που συνηθίζουμε να αποκαλούμε γαλλικά Όσκαρ.

Η Κινηματογραφική Ακαδημία της Γαλλίας τίμησε το ασπρόμαυρο φιλμ του Χαζαναβίσιους ανάμεσα στα άλλα με τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και καλύτερης ηθοποιού για τη Μπερενίς Μπεζό, που στάθηκε πιο τυχερή από το Ζαν Ντιζαρντέν, ο οποίος έχασε το βραβείο από τον Ομάρ Σι της φετινής σούπερ επιτυχίας του γαλλικού μποξ όφις "Οι Άθικτοι" (Intouchables) των Ολιβιέ Νακάς και Ερίκ Τολεντανό. Στην γαλλική κωμωδία της χρονιάς, που έσπασε ρεκόρ εισπράξεων (και οι φήμες θέλουν ήδη ένα αμερικανικό ριμέικ να σχεδιάζεται), ο μεγαλόσωμος Ομάρ Σι, αγαπημένος του νεανικού κοινού από το Canal Plus, υποδύθηκε έξοχα το βοηθό/νοσοκόμο ενός μεγαλοαστού στο Παρίσι (Φρανσουά Κλιζέ) και έγινε ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κερδίζει το Σεζάρ. Δυο διαφορετικοί κόσμοι, αυτός των υποβαθμισμένων παρισινών προαστίων και ο αντίθετος πόλος, της παραδοσιακής αριστοκρατίας συναντιούνται με αναπάντεχα κωμικό τρόπο, με τους δυο ηθοποιούς να δίνουν ρεσιτάλ.

Στα υπόλοιπα βραβεία, ο Μισέλ Μπλαν απέσπασε το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο "L'exercice de l'État", της ταινίας που κέρδισε και το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου. Η Κάρμεν Μάουρα του "Les Femmes du 6ème étage" ήταν η νικήτρια του β’ γυναικείου ρόλου, ενώ η Γαλλία έδωσε στον Ρομάν Πολάνσκι το Σεζάρ για το διασκευασμένο σενάριο του θεατρικού "Ο Θεός της Σφαγής" (Carnage).  Τιμητικό Σεζάρ απονεμήθηκε φέτος στην Κέιτ Γουίνσλετ. Α.Ν

Οι νικητές

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

"The Artist"

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Μισέλ Χαζαναβίσιους "The Artist"

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Ομάρ Σι, "Οι Άθικτοι"

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Μπερενίς Μπεζό "The Artist"

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Μισέλ Μπλαν, "L'exercice de l'État"

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Κάρμεν Μάουρα, "Les Femmes du 6ème étage"

ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Γκρέγκορι Γκαντεμπουά "Angele et Tony"

ΠΡΩΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Ναϊντρα Αγιαντί, "Polisse"

Κλοντίλντ Εσμ, "Angele et Tony"

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ

Σιλβέν Εστιμπάλ, "When Pigs Have Wings"

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Πιερ Σέλερ, "The Minister"

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Γιασμίνα Ρεζά, Ρομάν Πολάνσκι, "Ο Θεός της Σφαγής"

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ

"Ένας Χωρισμός," Ασγκάρ Φαραντί

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Γκιγιόμ Σίφμαν, "The Artist"

ANIMATION

"Le Chat du Rabbin" Γιοάν Σφαρ, Αντουάν Ντελεβό

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

"Tous au Larzac," Κριστιάν Ρουόντ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Λιντοβίκ Μπουρς, "The Artist"

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ