Ο Τζουντ Λο, το «Contagion» και οι Άνθρωποι που Ήξεραν Πολλά - νεα || cinemagazine.gr
9:49
27/11

Ο Τζουντ Λο, το «Contagion» και οι Άνθρωποι που Ήξεραν Πολλά

Κατά την διάρκεια της τραγικά επίκαιρης ταινίας (2011) του Στίβεν Σόντερμπεργκ, το επιστημονικό επιτελείο της ταινίας προειδοποιούσε ότι ο κίνδυνος που περιέγραφε η ταινία δεν είναι απλά πραγματικός αλλά επικείμενος.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ένα καινούργιο πολεμικό μέτωπο που άνοιξε η υπόθεση του covid-19 - και δεν μπορείς να πεις ότι εξεπλάγης για τις μαχόμενες φράξιες, όσο για τον πομπό της μιας - ήταν αυτός ανάμεσα στην επιστημονική σκέψη και την άρνησή της. (Να μην παρεξηγηθούμε, δόξα τω Θεώ οι έριδες που προέκυψαν είναι πάμπολλες, στεκόμαστε απλώς σε τούτη). Ιδίως η εννόηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, που περισσότερο από τον σκοταδισμό κρύβει την επιβολή της οικονομίας πάνω στην ηθική υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, φανέρωσε ολοκάθαρα το πνεύμα της εποχής.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι η φυσική, η ροπή και οι απαντήσεις του φυσικού οργανισμού που μέρη του αποτελούμε. Η Φύση δηλαδή. Φύση που εξακολουθεί να λειτουργεί όπως καταλαβαίνει, Φύση που δεν θα πάψει να δρα (κι όχι να αντιδρά) όπως χρειάζεται για να διατηρεί την ισορροπία και την επιβίωσή της. Είμαστε μέρος της, τραγικά ασήμαντο υποσύνολό της και μένει να δούμε αν μπορούμε να εξοστρακίσουμε την εγωπάθειά μας, ώστε (απλά) να επιβιώσουμε.

Κάπως έτσι, και πολύ πιο γνωστικά και τεκμηριωμένα, θα είπαν και οι επιστήμονες-σύμβουλοι του «Contagion» στον Τζουντ Λο, ότι αυτά που αναφέρει το σενάριο της ταινίας δεν είναι μια επιστημονική φαντασία, χολιγουντιανής καταστροφολογίας, αλλά μια πραγματικότητα που προβλέπεται να συμβεί. «Όταν άρχισε το 2020 και ακούσαμε τι συνέβαινε στην Κίνα, καμπανάκια ήχησαν», λέει ο ηθοποιός σε συνέντευξή του στο CQ. «Στα γυρίσματα υπήρχε η απόλυτη αίσθηση ότι αυτό επρόκειτο να συμβεί», συνεχίζει. «Οι σημαντικοί επιστήμονες που είχαμε μαζί μας στο πλατώ, που δούλεψαν με τον σεναριογράφο και τον σκηνοθέτη μας, ήταν γνωστικοί και έμπειροι άνθρωποι που ήξεραν τι περιμένουν. Και όλοι τους μας είπαν ότι ήταν θέμα του πότε, όχι του αν». 

Ο Λο είπε ότι τρομοκρατήθηκε τότε, όμως με τον καιρό ο φόβος καταλάγιασε. Όμως όταν ξημέρωσαν οι ειδήσεις του 2020, «δυστυχώς, δεν έμεινα τόσο έκπληκτος».

Εμείς, τώρα που αρχίζουμε να καταλαβαινουμε κι απ' την ανάποδη τις φωνές που οφείλουμε να ακούμε εγκαίρως για το καλό μας, ας μείνουμε στα δικά μας, και τον λόγο της συνέντευξης του Λο στο CQ. Ένα βίντεο της σειράς όπου οι ηθοποιοί αναλύουν τους διάσημους χαρακτήρες της διαδρομής τους. Απολαύστε.