«Έκανε τον Νταρθ Βέιντερ να αποδράσει από τις σελίδες»: Τζορτζ Λούκας, Μαρκ Χάμιλ θρηνούν τον Ντέιβ Πράουζ - νεα || cinemagazine.gr
10:05
30/11

«Έκανε τον Νταρθ Βέιντερ να αποδράσει από τις σελίδες»: Τζορτζ Λούκας, Μαρκ Χάμιλ θρηνούν τον Ντέιβ Πράουζ

H οικογένεια του «Star Wars» θρηνεί τον Ντέιβ Πράουζ, τον άνθρωπο που ενσάρκωσε τον πιο εμβληματικό χαρακτήρα της κινηματογραφικής saga.

Από τον Πάνο Γκένα

Μία μεγάλη διαταραχή (και θλίψη) στην Δύναμη.

Ο Ντέιβιντ Πράουζ (1935-2020), ο άνθρωπος που έδωσε παράστημα στον Νταρθ Βέιντερ, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών. Η σωματική ρώμη του πρωταθλητή του Βρετανού πρωταθλητή της άρσης βαρών (ο Πράουζ είχε κερδίσει το βρετανικό πρωτάθλημα το 1962) σε συνδυασμό με την επιβλητική φωνή του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς έδωσαν στον διασημότερο villain του κινηματογραφικού γαλαξία, φωνή, σάρκα και οστά.

«Ο Ντέιβιντ έδωσε φυσική υπόσταση στον Νταρθ Βέιντερ, κάτι απαραίτητο στον χαρακτήρα», δήλωσε ο δημιουργός του «Star Wars» Τζορτζ Λούκας. «Έκανε τον Νταρθ Βέιντερ να αποδράσει από τις σελίδες στην μεγάλη οθόνη, με επιβλητικό παράστημα και κινησιολογία αντίστοιχη με την ένταση και τα υποβόσκουσα συναισθήματά του. Ο Ντέιβιντ ήταν έτοιμος για όλα και συνεισέφερε τα μέγιστα στην επιτυχία ενός αξιομνημόνευτου, τραγικού χαρακτήρα».

Ο Ντέιβιντ Πράουζ στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι»

Ο Λούκας παρατήρησε αρχικά τον Πράουζ στον μικρό ρόλο του Τζούλιαν στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι» (1971) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε πρωτοεμφανιστεί στο σινεμά ως τέρας του Φρανκενστάιν στο «Τζέιμς Μποντ 007: Καζίνο Ρουαγιάλ» (1967). Στα «Star Wars» πέρασε από οντισιόν και για τον ρόλο του Τσιουμπάκα, πριν τον κερδίσει τελικά η «σκοτεινή πλευρά» της Δύναμης. Ερμήνευσε τον Νταρθ Βέιντερ και στις τρεις ταινίες της πρωτότυπης τριλογίας 1977 - 1983.

«Λυπάμαι πολύ για τα νέα του θανάτου του Ντέιβιντ Πράουζ. Ήταν ένας ευγενικός άνθρωπος και πολλά περισσότερα από τον Νταρθ Βέιντερ. Ηθοποιός, σύζυγος, πατέρας, μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, τρεις φορές πρωταθλητής άρσης βαρών και Green Cross Code Man [σ.τ.σ. χαρακτήρας που ερμήνευσε ο Πράουζ ως πρωταγωνιστής στην βρετανική παιδική καμπάνια για την ασφάλεια των δρόμων]. Αγαπούσε τους θαυμαστές τους όσο τον αγαπούσαν κι αυτοί», έγραψε ο Μαρκ - Λουκ Σκάιγουόκερ - Χάμιλ για τον κινηματογραφικό του πατέρα.

Η Δύναμη μαζί του.