Oscars 2017: Οι ξένοι ηθοποιοί που έφτασαν στα Όσκαρ

2017-02-21 15:35:43
Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ένα βίντεο μαζεύει το κλειστό club των ηθοποιών για τους οποίους η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου άνοιξε τα σύνορά της. 

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ πήρε φέτος οσκαρική υποψηφιότητα στον Α΄ Γυναικείο  Ρόλο, για την ερμηνεία της στο «Elle» και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην πολύχρονη καριέρα της, σε αντίθεση με τη χώρα της, τη Γαλλία, όπου έχει προταθεί 16 συνολικά φορές για Cesar. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και με πολλούς και πολλές ηθοποιούς του διαμετρήματός της, που δραστηριοποιούνται κυρίως εκτός ΗΠΑ. Όσο καλές ερμηνείες και να ανακαλύπτονται κάθε χρόνο, όταν γίνονται σε φιλμ με γλώσσα που δεν είναι η αγγλική, αυτό καταλήγει να είναι μεγάλο μειονέκτημα γι' αυτές. 

Η Μελίνα Μερκούρη ήταν η πρώτη που προτάθηκε χωρίς να μιλά αγγλικά με το «Ποτέ την Κυριακή»το 1960, ενώ ένα χρόνο αργότερα η Σοφία Λόρεν ήταν η πρώτη που κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της στην «Ατιμασμένη» του Βιτόριο Βτε Σίκα. Από τότε ως και την υποψηφιότητα της Ιπέρ, μόνο το 4% των ερμηνευτικών υποψηφιοτήτων σε άντρες και γυναίκες έχουν δοθεί για ερμηνείες σε μη αγγλόφωνες ταινίες. Η Αμερικανική Ακαδημία άλλωστε έχει ως βασικό στόχο την προώθηση του εγχώριου κινηματογράφου και φυσικά της επίσημης γλώσσας που μιλά η χώρα, οπότε αν και δεν έχει κανένα πρόβλημα να βραβεύει ξένους ηθοποιούς που εντάσσονται στο κύκλωμά της (στην πρώτη χρονιά των Όσκαρ βραβεύτηκε ο Γερμανός Έμιλ Τζάνινγκς που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ), δυσκολεύεται να δει σοβαρά τις περισσότερες φορές το τί συμβαίνει κάθε χρόνο στα φιλμ εκτός χώρας. 

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε τα Όσκαρ σπάνια μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο για καριέρες ηθοποιών που δεν γύρισαν ποτές αγγλόφωνες ταινίες. Πολλές φορές οι υποψηφιότητες ερμηνειών σε ξενόγλωσσες ταινίες ήταν θέμα συγκυριών (κάτι που, η αλήθεια είναι, συμβαίνει και στις αγγλόφωνες) οπότε το να μετρήσεις το υποκριτικό εύρος μιας τόσο μεγάλης γκάμας ηθοποιών με το τί έχουν κάνει στα Όσκαρ, μοιάζει άσκοπο. Δείτε στο παρακάτω βίντεο τους 40 που έχουν ως τώρα προταθεί για ερμηνεία, ενώ έπαιζαν σε ξενόγλωσσο φιλμ.

Μείνετε συντονισμένοι στο cinemagazine.gr για την κάλυψη των φετινών βραβείων Όσκαρ με καθημερινά θέματα, νέα, αφιερώματα και προβλέψεις!

Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ